Tak wygląda najdroższe warzywo świata. W Polsce rośnie dziko, za granicą płacą za nie krocie
Każdy z nas na pewno słyszał o najdroższych produktach spożywczych świata, takich jak np. ziemniaki „La Bonnotte”, szafran, kawa kopi luwak czy wołowina Kobe. Jednak mało kto wie, że to właśnie polskie chwasty uznawane są jedno z najdroższych warzyw świata. Sprawdź, dlaczego tak jest i jak rozpoznać pędy chmielu.
Pędy chmielu występują w Polsce również dziko. Czasami nawet nieświadomie możemy zdeptać je podczas wędrówki, niszcząc tym samym najdroższe warzywo świata. Sprawdź, jakie właściwości mają pędy chmielu i skąd wynika ich wysoka cena.
Słysząc chmiel, każdy ma przed oczami zielone i pełne aromatu szyszki. Jednak nie jest to jedyny element tej rośliny, który można spożywać. Mało znane w Polsce są pędy chmielu, które również mają swoje zastosowanie w kuchni.
Wyrastają one z rośliny na przedwiośniu, rosną nierównomiernie i zwykle mają od kilku do kilkunastu centymetrów długości. Co ciekawe można je jeść cały rok, jednak to właśnie na samym początku wiosny pędy chmielu są najdelikatniejsze i najsmaczniejsze. Zielone łodygi są dość delikatne, a wyglądem przypominają cienkie szparagi. Nic więc dziwnego, że czasem nazywane są właśnie "dzikimi szparagami".
Młode pędy dzikiego chmielu najczęściej znajdziemy na brzegach lasów, na obrzeżach pól i łąk oraz w zaroślach, gdzie chmiel ma odpowiednie warunki do wzrostu. Roślina ta najlepiej czuje się w zacienionych i wilgotnych miejscach.
Często podczas spaceru po leśnej ścieżce lub polanie, w momencie gdy natkniemy się na chmiel, mylimy go z pokrzywą, przez jego sercowate i postrzępione liście. Jednak szukając naturalnego siedliska występowania chmielu, musimy zwracać uwagę na łodygi rośliny, które będą wiły się w pobliżu krzewów i drzew. Są one miękkie, ale charakteryzuje je specyficzna szorstkość.
Oprócz tego w Polsce znajdują się także plantacje chmielu. Najwięcej jest ich w województwie lubelskim, opolskim oraz wielkopolskim. Łącznie w naszym kraju jest około 1500 hektarów upraw chmielu, a większość stanowi chmiel goryczkowy.
Oprócz walorów smakowych i wysokiej ceny pędy chmielu mają również sporo właściwości zdrowotnych. Znajdziemy w nich m.in. ksantohumol czy lupulinę. Ten pierwszy składnik należy do grupy flawonoidów, obniża cholesterol we krwi.
Z kolei lupulina działa moczopędnie, nasennie i uspokajająco, a także pomaga w trawieniu. Pędy chmielu zawierają również spore ilości błonnika pokarmowego, a także zapobiegają stanom zapalnym.
Czytaj również: To najzdrowsze śniadanie świata. Znaczenie ma jednak sposób, w który je przygotujesz
Pędy chmielu można jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Surowe pędy chmielu przypominają w smaku nieco kiełki, a ich lekka goryczka podobna jest do karczocha. W trakcie jedzenia ich na surowo można również wyczuć delikatny aromat orzechowy. Idealnie sprawdzą się w sałatce, jako kiszonka czy dodatek do dania głównego. Wystarczy delikatnie podsmażyć młode pędy chmielu na maśle, a następnie wykorzystać je do omleta, sadzonego jajka czy tarty.
Oprócz tego z pędów chmielu możemy przyrządzić smaczną i lekką przekąskę, podając go z serkiem halloumi. W tym celu smażymy na patelni kilka plastrów sera, a młode pędy chmielu blanszujemy i smażymy również na patelni, na maśle klarowanym. Łączymy oba składniki i przyprawiamy według preferencji. Taką potrawę możemy zjeść solo lub na grzance.
W Polsce pędy chmielu rosną dziko. Jest to roślina pnąca, która charakteryzuje się wysoką agresją przy wzroście. Z tego względu często obrasta drzewa czy inne rośliny, a także wszelkiego rodzaju murki i słupy. Pędy chmielu doceniane są w wielu zagranicznych kuchniach. Szczególnie często znajdują smakoszy w krajach Beneluksu, Niemczech czy Francji. Popularne i cenione są także w Indiach.
W niektórych przypadkach kilogram pędów chmielu kosztuje 1000 euro, co daje prawie 4,5 tys. złotych. Z czego wynika tak wysoka cena tego warzywa? Przede wszystkim krótki okres zbiorów — młode pędy zbierane są jedynie na przedwiośniu, czasem jedynie przez kilka lub kilkanaście dni. Drugim czynnikiem wpływającym na ich wartość jest sposób zbiorów. Pędy chmielu muszą być zbierane ręcznie.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki