Reklama
Reklama

To warzywo rzadko trafia na grilla, a szkoda. Jest obłędnie pyszne

Na grillu zazwyczaj skupiamy się na przyrządzaniu mięsa, szaszłyków i czasem cukinii lub ziemniaków. Jednak istnieje jedno niedocenione warzywo, które w połączeniu z innymi składnikami tworzy idealną przekąskę z grilla. Podpowiadamy, jak je przyrządzić, aby poznać nowe, nietypowe kompozycje smaków i zachwycić swoich gości.

Możliwości przygotowania potraw z grilla jest naprawdę wiele. Jednak warto odejść od utartych schematów i spróbować nowych smaków, które zachwycają. Wystarczy, że sięgniemy po jedno warzywo, które dostępne jest cały rok, ale rzadko pojawia się na grillu. Podpowiadamy, jak je przyrządzić, aby było smaczne i ciekawe.

Jaką przekąskę na grilla warto przyrządzić?

Na grillu możemy przyrządzać nie tylko mięso, ale i różnego rodzaju warzywa, które niejednokrotnie potrafią zachwycić swoim smakiem. Idealnym dowodem na to są pieczarki, które nie tylko są dostępne przez cały rok, ale i możemy przygotować je na wiele różnych sposobów.

Najczęściej umieszczamy je jako element szaszłyków z grilla, jednak okazuje się, że są przepisy, które pozwolą jeszcze lepiej wykorzystać potencjał pieczarek. Dzięki tym pomysłom goście będą zachwyceni i poznają nowe, nietypowe kombinacje smakowe.

Pieczarki w miodowo-octowej marynacie - idealny przepis na grilla

Przygotowując pieczarki z grilla, warto zdecydować się na oryginale połączenie smaków. Dzięki temu świetnie będą pasowały do grillowanego mięsa. Co więcej, proponowaną poniżej przekąskę, można również nadziać na patyczki wraz z filetami z kurczaka i stworzyć z niej smaczne szaszłyki.

Do przygotowania pieczarek z grilla w miodowo-octowej marynacie, potrzebujemy:

  • 250 g małych pieczarek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 0,5 łyżeczki majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Przyrządzanie przekąski na grilla rozpoczynamy od oczyszczenia pieczarek, umycia i dokładnego osuszenia nich. Przekładamy je do miski, a w oddzielnym naczyniu mieszamy wszystkie składniki marynaty, przeciskając także czosnek przez praskę. Następnie zalewamy pieczarki gotową mieszanką i pozostawiamy tak na pół godziny. Pieczarki należy grillować do momentu, aż się lekko zarumienią.

Czytaj również: Na następne urodziny zrób ten szybki tort bez pieczenia. Goście padną z zachwytu

Jak zrobić pieczarki portobello z cukinią i chorizo?

Pieczarki możemy przyrządzić również w inny sposób. Do tego przyda nam się odmiana portobello, która będzie faszerowana cukinią, mozzarellą oraz chorizo, dzięki czemu stworzy idealne połączenie. Ciągnący i smaczny ser świetnie komponować się będzie z wyrazistym smakiem chorizo.

Chcąc przygotować tę przekąskę na grilla, musimy mieć następujące produkty:

  • 6 sztuk pieczarek portobello,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 1 cukinia,
  • 2 łyżki oleju,
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 100 g chorizo,
  • sól,
  • pieprz.

Na początek dokładnie oczyszczamy i suszymy pieczarki oraz odrywamy od nich nóżki. Na tarce o grubych oczkach ścieramy nóżki pieczarek, cukinię i mozzarellę. Kolejnym krokiem jest pokrojenie na drobne kawałki chorizo i dodanie reszty składników na farsz. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Następnie do oleju dodajemy wędzoną paprykę, a także sól i pierz. Mieszamy i za pomocą pędzelka smarujemy pieczarki z każdej strony. Po wykonaniu tej czynności nadziewamy je farszem i grillujemy do momentu, aż zmiękną, a farsz będzie lekko przypieczony.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy na grilla