Nie tylko mięso. To warzywo z grilla będzie hitem każdej majówki
Wraz z weekendem majowym zbliża się idealny moment na przyrządzenie grilla. Zazwyczaj przeważają na nim przekąski mięsne, ale być może warto dać szansę czemuś zupełnie nowemu? Grillowana kukurydza może okazać się strzałem w dziesiątkę. Wystarczy jej raz skosztować, a z pewnością na stałe zagości w grillowym menu. Jak ją przygotować?
Grillowana kukurydza nie cieszy się dużą popularnością w Polsce, dlatego czas to zmienić. Smaczna, zdrowa, a do tego prosta w przygotowaniu. Może stanowić dopełnienie mięsnych dań lub być smaczną opcją wegetariańskiej przekąski. Bez dwóch zdań, warto ją spróbować.
Na grillu oprócz przekąsek mięsnych zazwyczaj można znaleźć jeszcze cukinię, paprykę czy ziemniaki. Kukurydza, choć mało popularna w Polsce, również warta jest spróbowania. Nie tylko przez smak, ale także przez wiele składników odżywczych, które dostarcza. Między innymi jest cennym źródłem błonnika.
Chcąc ją przygotować na grillu, można to zrobić na trzy sposoby: w liściach, bez liści po wcześniejszym podgotowaniu, a także w folii spożywczej. Wszystkie te opcje finalnie oferuję smaczne i chrupiące kolby kukurydzy.
W połączeniu z masłem lub innymi dodatkami każdy przepadnie w jej smaku. Raz przyrządzona zagości na stałe w grillowym menu. Zwłaszcza że jest niezwykle prosta w przygotowaniu, przez co każdy sobie z nią poradzi. Można ją na przykład nieco urozmaicić, dodając parmezan.
Zobacz również: Właśnie zaczął się na nie sezon. Tak przygotujesz idealne szparagi z patelni
Kukurydza z samym masłem zachwyca smakiem, ale można ją jeszcze nieco dodatkowo urozmaicić. Dalej pozostanie prosta w przygotowaniu, ale w smaku będzie jeszcze bardziej zachwycająca. Z pewnością obecni na grillu będą prosić o dokładkę, a nawet i przepis. Aby przygotować kukurydzę z parmezanem, potrzebujesz:
- 3/4 kolby kukurydzy
- Roztopione masło
- Ząbek czosnku
- Starty parmezan
- Sól i świeżo zmielony pieprz
- Opcjonalnie: pietruszka
Sposób przygotowania:
Zacznij od odpowiedniego przygotowania kukurydzy, oczyszczając kolby i myjąc je pod bieżącą wodą. Następnie podgotuj je przez około 7 minut w lekko osolonej wodzie. W tym czasie możesz przygotować masło z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Jeśli chcesz, dodaj również swoje ulubione przyprawy.
Po ugotowaniu kukurydzy, kiedy lekko przestygnie, obtocz każdą kolbę w rozpuszczonym maśle. Tak przygotowane kolby grilluj przez około 7-10 minut, co jakiś czas obracając, aby nabrała złocistego koloru z każdej strony.
Kiedy uznasz, że grillowana kukurydza jest już gotowa, ściągnij ją z rusztu, a następnie obficie obsyp parmezanem. Wysoka temperatura kukurydzy sprawi, że ser się lekko roztopi, obklejając kolbę. Posyp dla dekoracji pietruszką i podawaj kukurydzę, kiedy jest jeszcze ciepła. Z pewnością smakiem zachwyci każdego. W połączeniu z innymi dodatkami również będzie smakować obłędnie.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki