Reklama
Reklama

Nie tylko mięso. To warzywo z grilla będzie hitem każdej majówki

Wraz z weekendem majowym zbliża się idealny moment na przyrządzenie grilla. Zazwyczaj przeważają na nim przekąski mięsne, ale być może warto dać szansę czemuś zupełnie nowemu? Grillowana kukurydza może okazać się strzałem w dziesiątkę. Wystarczy jej raz skosztować, a z pewnością na stałe zagości w grillowym menu. Jak ją przygotować?  

Grillowana kukurydza nie cieszy się dużą popularnością w Polsce, dlatego czas to zmienić. Smaczna, zdrowa, a do tego prosta w przygotowaniu. Może stanowić dopełnienie mięsnych dań lub być smaczną opcją wegetariańskiej przekąski. Bez dwóch zdań, warto ją spróbować.  

Jak grillować kukurydzę? 

Na grillu oprócz przekąsek mięsnych zazwyczaj można znaleźć jeszcze cukinię, paprykę czy ziemniaki. Kukurydza, choć mało popularna w Polsce, również warta jest spróbowania. Nie tylko przez smak, ale także przez wiele składników odżywczych, które dostarcza. Między innymi jest cennym źródłem błonnika.  

Chcąc ją przygotować na grillu, można to zrobić na trzy sposoby: w liściach, bez liści po wcześniejszym podgotowaniu, a także w folii spożywczej. Wszystkie te opcje finalnie oferuję smaczne i chrupiące kolby kukurydzy. 

W połączeniu z masłem lub innymi dodatkami każdy przepadnie w jej smaku. Raz przyrządzona zagości na stałe w grillowym menu. Zwłaszcza że jest niezwykle prosta w przygotowaniu, przez co każdy sobie z nią poradzi. Można ją na przykład nieco urozmaicić, dodając parmezan. 

Zobacz również: Właśnie zaczął się na nie sezon. Tak przygotujesz idealne szparagi z patelni

Sposób na obłędnie smaczną grillowaną kukurydzę  

Kukurydza z samym masłem zachwyca smakiem, ale można ją jeszcze nieco dodatkowo urozmaicić. Dalej pozostanie prosta w przygotowaniu, ale w smaku będzie jeszcze bardziej zachwycająca. Z pewnością obecni na grillu będą prosić o dokładkę, a nawet i przepis. Aby przygotować kukurydzę z parmezanem, potrzebujesz: 

  • 3/4 kolby kukurydzy
  • Roztopione masło  
  • Ząbek czosnku
  • Starty parmezan  
  • Sól i świeżo zmielony pieprz  
  • Opcjonalnie: pietruszka 

Sposób przygotowania: 

Zacznij od odpowiedniego przygotowania kukurydzy, oczyszczając kolby i myjąc je pod bieżącą wodą. Następnie podgotuj je przez około 7 minut w lekko osolonej wodzie. W tym czasie możesz przygotować masło z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Jeśli chcesz, dodaj również swoje ulubione przyprawy.  

Po ugotowaniu kukurydzy, kiedy lekko przestygnie, obtocz każdą kolbę w rozpuszczonym maśle. Tak przygotowane kolby grilluj przez około 7-10 minut, co jakiś czas obracając, aby nabrała złocistego koloru z każdej strony.  

Kiedy uznasz, że grillowana kukurydza jest już gotowa, ściągnij ją z rusztu, a następnie obficie obsyp parmezanem. Wysoka temperatura kukurydzy sprawi, że ser się lekko roztopi, obklejając kolbę. Posyp dla dekoracji pietruszką i podawaj kukurydzę, kiedy jest jeszcze ciepła. Z pewnością smakiem zachwyci każdego. W połączeniu z innymi dodatkami również będzie smakować obłędnie. 

Zobacz też:

Robisz wafle z dżemem lub słodką masą? Tym razem spróbuj ich z mięsem mielonym

Dzieci pokochają truskawki w tej formie. Zrób więcej, bo zajadać się będzie cała rodzina

Te lody zasmakują wszystkim. Wymyślił je Robert Makłowicz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy na grilla | warzywa