Grill nigdy nie był czystszy. Wystarczy, że po użyciu przetrzesz go tym warzywem
Uwielbiasz grille i chciałbyś je częściej organizować, ale konieczność wyczyszczenia rusztu po każdym takim spotkaniu skutecznie cię do tego zniechęca? Umycie tego elementu będzie dla ciebie dużo łatwiejsze, jeżeli sięgniesz po popularne warzywo. Po 3 minutach pocierania twój grill będzie czystszy niż kiedykolwiek.
Mamy drugą połowę kwietnia, a to oznacza, że sezon grillowy w Polsce rozkręca się na dobre. Na pierwszy rzut oka wiosenne wieczory spędzane z rodziną i przyjaciółmi w ogrodzie na zajadaniu się pysznymi kiełbaskami czy chrupiącymi szaszłykami to same plusy.
Niestety grillowanie ma także jedną wadę - przypalony ruszt, który wymaga wyczyszczenia po każdym użyciu, a to nie jest już przyjemne. Jego szorowanie bywa czasochłonne i męczące, ale mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Popularne warzywo pomoże ci szybko uporać się z brudem.
Nie musisz nigdy więcej tracić na to energii, bo istnieje prosty domowy trik na szybkie umycie rusztu po grillowaniu za pomocą... cebuli. To tani, ekonomiczny i całkowicie naturalny sposób, aby usunąć z niego przypalone, zaschnięte resztki jedzenia. Trik najlepiej stosować, gdy grill jest jeszcze rozgrzany, bo wtedy efekty są najlepsze (pod wpływem wysokiej temperatury brud łatwiej schodzi).
Przynieś to warzywo ze spiżarni, przekrój je na pół i nadziej na widelec przekrojoną stroną do dołu. Następnie zacznij czyścić ruszt, przesuwając dociśniętą cebulę po ruszcie. Resztki jedzenia i tłuszcz będą przyklejać się do cebuli i po kilku minutach grill będzie o wiele czystszy.
Jeśli chcesz wzmocnić działanie cebuli na brudny grill, przed jego użyciem spryskaj ruszt octem albo sokiem z cytryny. Po szorowaniu warzywem, do doczyszczenia wąskich szczelin i zakamarków w ruszcie możesz wykorzystać zużyte szczoteczki do zębów. Są sztywne, a jednocześnie na tyle miękkie, że nie powinny uszkodzić jego powierzchni.
Cebula, a dokładnie jej sok, może ci się przydać również do nabłyszczania rusztu i innych metalowych powierzchni. Pokrój warzywo w kostkę, zalej go wodą i pozostaw 20 minut, aby wypuściło sok.
Później w takim roztworze zwilż szmatkę i umyj przedmioty, którym chcesz nadać blasku. Po zastosowniu naturalnego nabłyszczacza opłucz rzecz pod bieżącą wodą, aby pozbyć się charakterystycznego zapachu cebuli.
Zobacz też:
Wcale nie ryż. Najlepszy pochłaniacz wilgoci zrobisz z tej przyprawy
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle