Reklama
Reklama

Właśnie zaczął się na nie sezon. Tak przygotujesz idealne szparagi z patelni

Sezon na szparagi jest dość krótki, więc warto w tym okresie nacieszyć się ich smakiem. Jednak, aby były naprawdę dobre, musimy odpowiednio je przyrządzić na patelni. Wystarczy jedna prosta czynność, aby zawsze smakowały znakomicie i by wychodziły idealnie chrupkie. Zdradzamy sekret, jak to zrobić.

Szparagi z patelni powinny mieć lekko chrupiącą skórkę, ale równocześnie delikatne wnętrze oraz kruchą konsystencję. Chcąc uzyskać taki efekt, musimy pamiętać o jednej ważnej czynności, zanim włożymy je na patelnię. Podpowiadamy, jak przygotować idealne zielone szparagi.

Szparagi - dlaczego warto je jeść?

Do głównych zalet szparagów należy to, że zawierają one duże ilości białka. Sprawia to, że często są wykorzystywane one jako zamiennik mięsa dla wegetarian. Równocześnie mają one niewiele kalorii i sprawdzają się świetnie podczas diet redukcyjnych.

Oprócz tego szparagi są cennym źródłem wartościowych substancji, takich jak:

  • beta-karotenu - wspierającego wzrok,
  • witaminy K - odpowiedzialnej za prawidłowe procesy krzepnięcia krwi,
  • witamin C i E - czyli silnych antyoksydantów walczących z wolnymi rodnikami,
  • minerałów - w tym potasu, wapnia, fosforu oraz magnezu,
  • błonnika - wspierającego pracę układu pokarmowego.

Oprócz tego warto wspomnieć, że szparagi zawierają również asparaginę, wspomagającą funkcjonowanie nerek oraz fitosterole, które obniżają poziom złego cholesterolu. Dodatkowo obfitują we flawonoidy, czyli substancje wykazujące właściwości przeciwutleniające.

Czytaj również: Mało kto wie, że jest jadalna, a ja robię z niej dżem. Przepis zdradziła mi babcia

Jakie szparagi wybrać - zielone czy białe?

Wiedząc już, że bez wątpienia warto włączyć do swojej diety szparagi, musimy jeszcze podjąć decyzję czy będą to szparagi białe, czy zielone. Wszystko zależy od poziomu naszego zaawansowania kulinarnego. Jeśli dopiero zaczynamy swoją przygodę z tym warzywem, to warto na początek wybrać zielone pędy.

Wynika to z tego, że białe szparagi są znacznie trudniejsze w przygotowaniu, a zielone zrobimy szybko i łatwo. W obydwóch przypadkach musimy pamiętać, aby szparagi należy zużyć dość szybko po zakupie, ponieważ im dłużej będą przechowywane, tym bardziej stracą na smaku, a także zmniejszy się poziom wody w nich, więc będą sflaczałe.

W jaki sposób przygotować zielone szparagi z patelni?

Przyrządzanie idealnych zielonych szparagów z patelni, rozpoczynamy od pozbycia się zdrewniałych końcówek szparagów. Najlepiej będzie je po prostu odciąć za pomocą noża w miejscu, w którym zielony kolor przechodzi w biały. W przypadku, gdy kupiliśmy młode zielone szparagi, to nie jest konieczne ich obieranie.

Następnie przechodzimy do przygotowywania naszej potraw z użyciem szparagów. Dobrą informacją jest to, że bardzo trudno cokolwiek tu zepsuć, ponieważ nawet lekko przypalone, wciąż będą dobrze smakowały.

Sekretem perfekcyjnie smakujących zielonych szparagów jest rozgrzana mocno patelnia. Nasze warzywa musimy smażyć krótko i szybko, więc powinniśmy użyć do tego gorącego tłuszczu, ponieważ niewystarczająco rozgrzany, sprawi, że szparagi będą gąbczaste.

Warzywa najlepiej smażyć przez około 3-4 minuty. Jest to czas, w którym zdążą zyskać smaczną chrupiącą skórkę i równocześnie nie staną się jeszcze sflaczałe.

Zobacz też:

Dzieci pokochają truskawki w tej formie. Zrób więcej, bo zajadać się będzie cała rodzina

Te lody zasmakują wszystkim. Wymyślił je Robert Makłowicz

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie