Placki ziemniaczane z gulaszem, ale bez mięsa. W tej wersji zachwycą całą rodzinę
Placki ziemniaczane są dobrym pomysłem na obiad i możemy podawać je na wiele różnych sposobów. Jednak dziś przedstawimy całkiem nową wersję tego popularnego dania, która smakuje jeszcze lepiej niż tradycyjne placki ziemniaczane. Sprawdź, jak przygotować smaczny obiad dla całej rodziny.
Placki ziemniaczane od lat goszczą w naszych kuchniach i podawane są na wiele różnych sposobów. Jednak jeśli chcemy spróbować czegoś całkiem nowego, warto przygotować gulasz bez tradycyjnego mięsa, który będzie nie tylko aromatyczny, ale i niezwykle smaczny. Podpowiadamy, jak go zrobić i czego użyć, aby odkryć placki ziemniaczane na nowo.
Jedną z głównych zalet placków ziemniaczanych jest to, że możemy je podawać na wiele różnych sposobów, dopasowując danie do swoich preferencji i ulubionych smaków. Najczęściej podaje się je z gulaszem zrobionym z mięsa i warzyw lub z sosem grzybowym, czy ze śmietaną. Niektórzy serwują je nawet z dodatkiem cukru.
Jednak mało kto wie, że placki ziemniaczane świetnie będą smakowały z nietypową kombinacją smakową, jaką jest domowej roboty gulasz na bazie łososia. Jest to niezwykle dobra mieszanka aromatów, która idealnie zgrywa się ze złocistymi plackami. Podpowiadamy, jak ją przygotować.
Czytaj również: Ten krzew właśnie kwitnie. Zbierz kwiaty i wykorzystaj je w kuchni
Placki ziemniaczane z gulaszem z łososia to świetny pomysł nie tylko na obiad, ale i kolację czy przyjęcie. Ich przygotowanie nie jest trudne, a smak zachwyci wszystkich domowników. Do zrobienia tego dania, potrzebujemy następujących składników. Na gulasz jest to:
- 600 g filetu z łososia,
- 1 czerwona cebula,
- 80 g mąki pszennej,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cukinia,
- 400 g krojonych pomidorów z puszki,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta pieprzu.
Produkty potrzebne do przygotowania placków ziemniaczanych, to:
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 600 g ziemniaków,
- 1 jajko,
- 70 g posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta pieprzu.
Gotowanie rozpoczynamy od podzielenia łososia na mniejsze kawałki i doprawiamy go solą oraz pieprzem. Następnie rybę lekko oprószamy mąką i przekładamy ją na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Tam smażymy ją przez kilka minut, do momentu aż nie będzie lekko złocista. Ściągamy ją na talerz.
Na tę samą patelnię wrzucamy drobno posiekaną czerwoną cebulę, paprykę i cukinię. Kiedy będą one już miękkie, doprawiamy warzywa słodką papryką, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Na patelnię wlewamy krojone pomidory z puszki i dodajemy łososia. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
W tym czasie bierzemy się za przygotowanie placków ziemniaczanych. Ścieramy ziemniaki na tarce o dużych oczkach i dodajemy do nich jajko, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy placki na patelni z obu stron. Podajemy je wraz z gulaszem z łososia, a danie możemy dodatkowo udekorować pietruszką.
Zobacz też:
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu