Reklama
Reklama

Masz nadmiar ugotowanych jajek po świętach? Nie wyrzucaj, tylko wykorzystaj w ten smaczny sposób

Święta, święta i po świętach, a wraz z tym pojawiająca się zagwozdka, co zrobić z pozostałym jedzeniem. Wiele osób ma tendencję do szykowania zbyt dużej ilości potraw i przekąsek. W przypadku świąt wielkanocnych często problematyczny staje się nadmiar ugotowanych jajek. Czy można je jakoś wykorzystać? Oczywiście, że tak i to w bardzo smaczny sposób. Podpowiadamy przepis, dzięki któremu ugotowane jajka nie pójdą na marne.  

Uginający się pod ilością smakowitych potraw stół sprawia, że często po świątecznym czasie pojawia się problem, co zrobić z tym, co zostało. Nie chcąc marnować i wyrzucać przygotowanych potraw, poszukuje się ciekawe rozwiązania na wykorzystanie zalegających w lodówce resztek.  

W przypadku gotowanych na twardo jaj, które są nieodłącznym elementem Wielkanocy, sprawa jest niezwykle prosta. Wystarczy przygotować obłędnie smaczną pastę jajeczną, a w mig pozbędziemy się ich nadmiaru.

Co zrobić z pozostałymi po świętach jajkami? 

Przede wszystkim, aby móc wykorzystać pozostałe po świętach jajka, ważne jest odpowiednie przechowywanie ich. Ugotowane na twardo, pozostawione w skorupce i schowane do lodówki mogą leżeć tam cztery dni, zaś obrane ze skorupki tylko dwa dni. Nie zwlekaj, tylko wykorzystaj świąteczne jajka, stosując sprawdzone metody.  

Opcji jest naprawdę sporo, dzięki czemu jajka z pewnością nie wylądują w koszu, a zostaną zjedzone ze smakiem. Jest to niezwykle ważne, kiedy to świadomość w społeczeństwie o niemarnowaniu jedzenia staje się coraz większa. 

Nie czując przesytu po świętach, dobrym rozwiązaniem może się okazać sałatka jajeczna. W niektórych regionach Polski popularnością cieszą się jajka w majonezie. A może faszerowane jajka? One zawsze będą dobrym rozwiązaniem. Chcąc jednak w prosty sposób zużyć pozostałe ugotowane jajka, warto postawić na pastę jajeczną.  

Przeczytaj również: Warstwowa sałatka z tuńczykiem. Wygląda elegancko, a smakuje mistrzowsko

Pasta jajeczna — obłędnie smaczny sposób na wykorzystanie gotowanych jajek 

Prosty i niezwykle smaczny sposób na efektywne wykorzystanie świątecznych jajek. Pasta jajeczna to popularne smarowidło do kanapek, które uwielbia niemal każdy. Prostota przygotowania sprawia, że wykorzystanie jaj jest niezwykle szybkie. Co więcej, taka pasta sprawdzi się nie tylko do kanapek, ale będzie również dobrym rozwiązaniem jako nadzienie i dodatek do wielu dań.  

Potrzebne składniki: 

  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo 
  • 2-3 łyżki majonezu  
  • 1 łyżka musztardy 
  • Szczypiorek 
  • Sól i pieprz  

Tak jak zostało już wspomniane, przygotowanie tej pasty jajecznej jest niezwykle proste. Wystarczy obrane jajka rozgnieść widelcem. Następnie pozostaje dodać majonez, musztardę i posiekany szczypiorek. Całość wymieszać, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Ta pasta to świetna metoda na wykorzystanie pozostałości po świętach, a w dodatku sposób na smaczną przekąskę.  

Zobacz też:

Spróbuj gołąbków z takim farszem. Więcej nie zrobisz innych

​Ta musztarda jest lepsza niż ze sklepu. Przepis Ewy Wachowicz

Włóż wszystkie składniki do wytłoczki po jajkach. Bez trudu zrobisz danie, które zachwyci gości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy