Warstwowa sałatka z tuńczykiem. Wygląda elegancko, a smakuje mistrzowsko
Wielkanoc coraz bliżej, dlatego najwyższa pora pomyśleć o tym, co zagości na naszym świątecznym stole. Z pewnością nie może na nim zabraknąć tak uwielbianych sałatek. Jarzynowa jest kultowym klasykiem, ale jakby tak spróbować czegoś innego? Warstwowa sałatka z tuńczykiem to może być to. Zachwyca wyglądem, a przede wszystkim smakiem. Podpowiadamy więc przepis, który jest niezwykle prosty w wykonaniu.
Zdaniem wielu jarzynowa nie ma sobie równych i święta nie mogą się odbyć bez jej przygotowania. Warto dać jednak szansę również innym sałatkom, które zachwycają smakiem, dorównując lub nawet przebijając kultową jarzynową. Wśród nich wymienić należy warstwową sałatkę z tuńczykiem. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, elegancko prezentuje się na stole i w dodatku zachwyca smakiem. Goście z pewnością poproszą o przepis.
Jako że podczas świąt wielkanocnych królują dania, w których goszczą jajka, w sałatce z tuńczykiem również ich nie brakuje. Co więcej, stanowią ostatnią warstwę, przez co całość idealnie wpasowuje się w wielkanocny klimat. Smakuje nieziemsko, ale stanowi również swego rodzaju dekorację na świątecznym stole.
Warstwowe sałatki są niezwykle lubiane i chętnie przygotowywane na niejedną okazję. Wszystko przez to, że świetnie prezentują się na stole i przy tym rewelacyjnie smakują. Prym z pewnością wiedzie sałatka gyros, ale warto dać szansę również tej z tuńczykiem. Co ciekawe, nazywana jest również mimozą. Obłędy smak sprawi, że szybko zniknie z talerza i na stałe zagości w wielkanocnym menu i nie tylko. Jak ją przyrządzić?
Zobacz również: Czas pomyśleć o zakwasie na świąteczny żurek. Z przepisu babci wychodzi najlepszy
Jest to sałatka warstwowa, a więc potrzebne są odpowiednie składniki, żeby je stworzyć. Na szczęście przygotowanie nie jest skomplikowane i wbrew pozorom, nie zajmuje dużo czasu. Efektem zaś jest pięknie prezentująca się sałatka warstwowa. Można według własnych preferencji nieco je modyfikować.
Potrzebne składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub oleju
- 150 g kukurydzy konserwowej
- 100 g startego sera
- 2 ogórki kiszone
- 1 nieduża papryka
- 5 łyżek majonezu
- Siekany szczypiorek
- Sól i pieprz
Kluczową sprawą dla podawania warstwowych sałatek jest przeźroczyste naczynie. Najlepiej, aby była to miska. Przygotowania zacznij od dolnej warstwy, która będzie się składać z majonezu, białek jajek oraz kukurydzy.
W ugotowanych na twardo jajach oddziel białko od żółtek, które przydadzą się na ostatnią warstwę. Białka zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Połącz je z majonezem oraz kukurydzą. Wymieszaj i wyłóż na dno szklanego naczynia.
Następną warstwą będzie tuńczyk. Odsącz go, a następnie równomiernie wyłóż na dolnej warstwie sałatki. Dla smaku posyp go solą oraz pieprzem. Kolejną warstwą będzie papryka, którą umyj, a następnie pokrój w kostkę. To samo zrób z ogórkami kiszonymi. Możesz je zamienić na konserwowe.
Jako przedostatnią warstwę wysp starty na tarce ser żółty. Następnie rozkrusz żółtka jajek i wysyp ja na wierzch. Całość lekko dociśnij, aby pozbyć się wolnych przestrzeni w misce. Tak przygotowaną sałatkę przed podaniem udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz też:
Mrożone pierogi rozpadają się podczas gotowania? Winny jest ten powszechny błąd
Zmieszaj te 4 składniki i pij przed śniadaniem. W mig zrzucisz zbędne kilogramy
Biorę czerstwy chleb i zalewam. Po usmażeniu mam smaczny deser dla całej rodziny