Reklama
Reklama

Warstwowa sałatka z tuńczykiem. Wygląda elegancko, a smakuje mistrzowsko

Wielkanoc coraz bliżej, dlatego najwyższa pora pomyśleć o tym, co zagości na naszym świątecznym stole. Z pewnością nie może na nim zabraknąć tak uwielbianych sałatek. Jarzynowa jest kultowym klasykiem, ale jakby tak spróbować czegoś innego? Warstwowa sałatka z tuńczykiem to może być to. Zachwyca wyglądem, a przede wszystkim smakiem. Podpowiadamy więc przepis, który jest niezwykle prosty w wykonaniu.  

Zdaniem wielu jarzynowa nie ma sobie równych i święta nie mogą się odbyć bez jej przygotowania. Warto dać jednak szansę również innym sałatkom, które zachwycają smakiem, dorównując lub nawet przebijając kultową jarzynową. Wśród nich wymienić należy warstwową sałatkę z tuńczykiem. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, elegancko prezentuje się na stole i w dodatku zachwyca smakiem. Goście z pewnością poproszą o przepis.  

Zaraz obok jarzynowej to idealna propozycja na wielkanocny stół 

Jako że podczas świąt wielkanocnych królują dania, w których goszczą jajka, w sałatce z tuńczykiem również ich nie brakuje. Co więcej, stanowią ostatnią warstwę, przez co całość idealnie wpasowuje się w wielkanocny klimat. Smakuje nieziemsko, ale stanowi również swego rodzaju dekorację na świątecznym stole.  

Warstwowe sałatki są niezwykle lubiane i chętnie przygotowywane na niejedną okazję. Wszystko przez to, że świetnie prezentują się na stole i przy tym rewelacyjnie smakują. Prym z pewnością wiedzie sałatka gyros, ale warto dać szansę również tej z tuńczykiem. Co ciekawe, nazywana jest również mimozą. Obłędy smak sprawi, że szybko zniknie z talerza i na stałe zagości w wielkanocnym menu i nie tylko. Jak ją przyrządzić?  

Zobacz również: Czas pomyśleć o zakwasie na świąteczny żurek. Z przepisu babci wychodzi najlepszy

Jak przygotować warstwową sałatkę z tuńczykiem?

Jest to sałatka warstwowa, a więc potrzebne są odpowiednie składniki, żeby je stworzyć. Na szczęście przygotowanie nie jest skomplikowane i wbrew pozorom, nie zajmuje dużo czasu. Efektem zaś jest pięknie prezentująca się sałatka warstwowa. Można według własnych preferencji nieco je modyfikować. 

Potrzebne składniki:  

  • 6 jajek ugotowanych na twardo 
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub oleju  
  • 150 g kukurydzy konserwowej  
  • 100 g startego sera  
  • 2 ogórki kiszone  
  • 1 nieduża papryka  
  • 5 łyżek majonezu 
  • Siekany szczypiorek 
  • Sól i pieprz  

Kluczową sprawą dla podawania warstwowych sałatek jest przeźroczyste naczynie. Najlepiej, aby była to miska. Przygotowania zacznij od dolnej warstwy, która będzie się składać z majonezu, białek jajek oraz kukurydzy.  

W ugotowanych na twardo jajach oddziel białko od żółtek, które przydadzą się na ostatnią warstwę. Białka zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Połącz je z majonezem oraz kukurydzą. Wymieszaj i wyłóż na dno szklanego naczynia.  

Następną warstwą będzie tuńczyk. Odsącz go, a następnie równomiernie wyłóż na dolnej warstwie sałatki. Dla smaku posyp go solą oraz pieprzem. Kolejną warstwą będzie papryka, którą umyj, a następnie pokrój w kostkę. To samo zrób z ogórkami kiszonymi. Możesz je zamienić na konserwowe. 

Jako przedostatnią warstwę wysp starty na tarce ser żółty. Następnie rozkrusz żółtka jajek i wysyp ja na wierzch. Całość lekko dociśnij, aby pozbyć się wolnych przestrzeni w misce. Tak przygotowaną sałatkę przed podaniem udekoruj posiekanym szczypiorkiem.  

Zobacz też:

W PRL-u wszyscy jedli tę zupę. Jest zdrowa i niskokaloryczna

Takie ciasto na pierogi robiła moja babcia. Kluczowy jest jeden składnik

Sałatka z tym sezonowym warzywem posmakuje każdemu. Przyrządzisz ją w mgnieniu oka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | przepisy