Czas pomyśleć o zakwasie na świąteczny żurek. Z przepisu babci wychodzi najlepszy
W tym roku Wielkanoc wypada stosunkowo wcześnie i zbliża się wielkimi krokami. Czas powoli myśleć o potrawach, które zagoszczą na stołach w ten świąteczny czas. Jednym z tradycyjnych dań jest żurek. Teraz jest najlepszy moment, aby przygotować do niego domowy zakwas. Z babcinego przepisu wyjdzie esencjonalny i idealnie kwaśny. Dowiedz się jak samodzielnie go przygotować, a już więcej nie kupisz sklepowego.
Zakwas do żurku z łatwością można kupić w sklepie. W jego skład wchodzi jednak wiele konserwantów, a smak nie jest idealny. Po co więc kupować, skoro w łatwy sposób można przygotować go samodzielnie w domu? Nie potrzeba wiele czasu, aby w nadchodzącą Wielkanoc cieszyć się obłędnym żurkiem na własnym zakwasie.
Zaletą robienia zakwasu z pewnością jest to, że robi się go niezwykle prosto i szybko. Tak samo jest w przypadku zakwasu do żurku. Pomimo że do świąt wielkanocnych pozostało jeszcze trochę czasu, zakwas można przygotować już wcześniej. Teraz jest na to dobry czas.
Tak jak w Boże Narodzenie na stole nie może zabraknąć barszczu, tak trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez żurku. Warto poświęcić odrobinę czasu i przygotować tę zupę na własnym zakwasie. Wystarczy, że raz spróbujesz żurku na domowym zakwasie, a już więcej nie sięgniesz po ten ze sklepowej półki.
Przygotowanie jest niezwykle proste. Aby zakwas wyszedł idealny i się nie zepsuł, należy pamiętać o jednej kwestii, która jest podstawą babcinego przepisu. Do stworzenia zakwasu dobrze użyć nieobranego z łupin czosnku. Ważne, aby nie posiadał on znamion uszkodzeń, a tym bardziej pleśni.
Zobacz również: Zrób kalafiorową z tego przepisu, a wszyscy poproszą o dokładkę. Jeden składnik może zaskoczyć
Zakwas do wielkanocnego żurku to podstawa w przedświątecznych przygotowaniach. Na szczęście można go zrobić odpowiednio wcześniej, aby nie zawracać sobie nim głowy tuż przed świętami. Do jego przygotowania będą potrzebne następujące składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
- 3 szklanki letniej wody
- 7-8 ząbków czosnku w łupinach
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 1 łyżka pieprzu pełnoziarnistego
Dodatkowo:
- Wyparzony słoik
- Lniana ściereczka lub gaza
- Drewniana łyżka
Jedną z podstawowych kwestii udanego zakwasu jest czysty i wyparzony słoik. Kiedy jest już suchy, wsyp do niego mąkę żytnią i letnią wodę. Wymieszaj do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Następnie dodaj rozgniecione ząbki czosnku razem z łupinami. Ważne, aby były lśniące i bez oznak pleśni. Dodaj pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Słoik z całą zawartością przykryj szczelnie gazą, tak aby w ciągu dalszym był dopływ powietrza. Pozostaw go w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej na pięć dni. Każdego dnia zamieszaj drewnianą łyżką zawartość słoika.
Po upływie tych kilku dni proces fermentacji powinien być już zaawansowany i warto spróbować czy taki smak, jest już dla ciebie odpowiedni. Jeśli nie, pozostaw go jeszcze na dwa dni. Po tym czasie powstały zakwas przelej do przygotowanych butelek i szczelnie zakręć. Spokojnie możesz go przechowywać w lodówce i użyć do gotowania żurku przed świętami wielkanocnymi.
Zobacz też:
Mrożone pierogi rozpadają się podczas gotowania? Winny jest ten powszechny błąd
Zmieszaj te 4 składniki i pij przed śniadaniem. W mig zrzucisz zbędne kilogramy
Biorę czerstwy chleb i zalewam. Po usmażeniu mam smaczny deser dla całej rodziny