Reklama
Reklama

Czas pomyśleć o zakwasie na świąteczny żurek. Z przepisu babci wychodzi najlepszy

W tym roku Wielkanoc wypada stosunkowo wcześnie i zbliża się wielkimi krokami. Czas powoli myśleć o potrawach, które zagoszczą na stołach w ten świąteczny czas. Jednym z tradycyjnych dań jest żurek. Teraz jest najlepszy moment, aby przygotować do niego domowy zakwas. Z babcinego przepisu wyjdzie esencjonalny i idealnie kwaśny. Dowiedz się jak samodzielnie go przygotować, a już więcej nie kupisz sklepowego.

Zakwas do żurku z łatwością można kupić w sklepie. W jego skład wchodzi jednak wiele konserwantów, a smak nie jest idealny. Po co więc kupować, skoro w łatwy sposób można przygotować go samodzielnie w domu? Nie potrzeba wiele czasu, aby w nadchodzącą Wielkanoc cieszyć się obłędnym żurkiem na własnym zakwasie. 

Żurek to tradycyjne wielkanocne danie  

Zaletą robienia zakwasu z pewnością jest to, że robi się go niezwykle prosto i szybko. Tak samo jest w przypadku zakwasu do żurku. Pomimo że do świąt wielkanocnych pozostało jeszcze trochę czasu, zakwas można przygotować już wcześniej. Teraz jest na to dobry czas.  

Tak jak w Boże Narodzenie na stole nie może zabraknąć barszczu, tak trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez żurku. Warto poświęcić odrobinę czasu i przygotować tę zupę na własnym zakwasie. Wystarczy, że raz spróbujesz żurku na domowym zakwasie, a już więcej nie sięgniesz po ten ze sklepowej półki.  

Przygotowanie jest niezwykle proste. Aby zakwas wyszedł idealny i się nie zepsuł, należy pamiętać o jednej kwestii, która jest podstawą babcinego przepisu. Do stworzenia zakwasu dobrze użyć nieobranego z łupin czosnku. Ważne, aby nie posiadał on znamion uszkodzeń, a tym bardziej pleśni.  

Zobacz również: Zrób kalafiorową z tego przepisu, a wszyscy poproszą o dokładkę. Jeden składnik może zaskoczyć

Zakwas na żurek z przepisu babci  

Zakwas do wielkanocnego żurku to podstawa w przedświątecznych przygotowaniach. Na szczęście można go zrobić odpowiednio wcześniej, aby nie zawracać sobie nim głowy tuż przed świętami. Do jego przygotowania będą potrzebne następujące składniki:  

  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej  
  • 3 szklanki letniej wody   
  • 7-8 ząbków czosnku w łupinach   
  • 5 kulek ziela angielskiego   
  • 5 liści laurowych   
  • 1 łyżka pieprzu pełnoziarnistego   

Dodatkowo:  

  • Wyparzony słoik   
  • Lniana ściereczka lub gaza   
  • Drewniana łyżka   

Jedną z podstawowych kwestii udanego zakwasu jest czysty i wyparzony słoik. Kiedy jest już suchy, wsyp do niego mąkę żytnią i letnią wodę. Wymieszaj do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Następnie dodaj rozgniecione ząbki czosnku razem z łupinami. Ważne, aby były lśniące i bez oznak pleśni. Dodaj pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszaj.  

Słoik z całą zawartością przykryj szczelnie gazą, tak aby w ciągu dalszym był dopływ powietrza. Pozostaw go w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej na pięć dni. Każdego dnia zamieszaj drewnianą łyżką zawartość słoika.  

Po upływie tych kilku dni proces fermentacji powinien być już zaawansowany i warto spróbować czy taki smak, jest już dla ciebie odpowiedni. Jeśli nie, pozostaw go jeszcze na dwa dni. Po tym czasie powstały zakwas przelej do przygotowanych butelek i szczelnie zakręć. Spokojnie możesz go przechowywać w lodówce i użyć do gotowania żurku przed świętami wielkanocnymi.  

Zobacz też:

Dzieci pokochają truskawki w tej formie. Zrób więcej, bo zajadać się będzie cała rodzina

Te lody zasmakują wszystkim. Wymyślił je Robert Makłowicz

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa