Zrób kalafiorową z tego przepisu, a wszyscy poproszą o dokładkę. Jeden składnik może zaskoczyć
Zupa kalafiorowa to miłe urozmaicenie naszych codziennych obiadów. Jej specyficzny smak sprawia, że dobrze ugotowana, jest niemal słodka. Aksamitna konsystencja wzmaga tylko jej walory. Aby ją uzyskać, dodaj do swojej kalafiorowej jeden nietypowy składnik.
Kalafiory są smacznym kąskiem zwłaszcza dla osób będących na diecie. Te niskokaloryczne warzywa zawierają bardzo dużo błonnika, który na długo zapewnia uczucie sytości. Mają też w sobie beta-karoten i cały zestaw witamin z grupy B. Chcesz, aby zupa kalafiorowa zachwyciła domowników delikatnym smakiem i aksamitną konsystencją? Dodaj do niej ten nieoczywisty składnik.
Zupa kalafiorowa jest sycąca i lekko słodka w smaku. Tajemnicą tej udanej są jędrne kalafiory. Wybieraj takie bez ciemnych plam, z zielonymi liśćmi.
Taką zupę zaprawiamy zwykle śmietaną. Tymczasem, jeśli do zupy kalafiorowej dodasz jeszcze żółtko z jajka, podkreślisz wszelkie jej walory. Tajemnicą jest jednak moment jego dodania. Jeśli zrobisz to nieodpowiednio, żółtko się zetnie, a zupa będzie wyglądała nieapetycznie.
Przepis na zupę kalafiorową z żółtkiem wymaga pewnej precyzji. Nie jest to jednak skomplikowane, zasady są podobne, jak przy hartowaniu śmietany do zupy. Zacznij od przygotowania produktów. Niektóre z nich mogą cię zdziwić, ale naprawdę warto zaryzykować. Składniki na zupę kalafiorową z żółtkiem to:
- 1 kalafior;
- 4 ziemniaki;
- 2 marchewki;
- 2 litry bulionu;
- 70 g serka topionego;
- śmietana 18%;
- 2 żółtka z jajek;
- 2 ząbki czosnku;
- siekany koperek;
- łyżka masła;
- przyprawy: sól i pieprz.
Jeśli lubisz nieco ostrzejsze smaki, a zupa kalafiorowa wydaje ci się zbyt mdła, dodaj do niej odrobinę curry. Nada ona potrawie egzotycznego posmaku.
Czytaj też: Kotlety schabowe wychodzą twarde? Zdradzę ci sekret znajomej kucharki
Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż na niej pokrojone warzywa. Kiedy warzywa zaczną się rumienić, dodaj do nich przepuszczony przez praskę czosnek. Po minucie zalej wszystko bulionem.
Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Dodaj do gotującego się bulionu. Dosyp przyprawy i topiony serek. Teraz zahartuj śmietankę odrobiną bulionu i roztrzep z żółtkami. Powoli wlewaj całość do wywaru, ciągle go mieszając. Na koniec dosyp poszatkowany koperek.
Przepis na zupę kalafiorową to pomysł na lekki, sycący, a co najważniejsze, tani obiad. Zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki