Prawie nie ma ości i nie rozpada się podczas smażenia. Ryba idealna nie tylko na wigilię
Już wkrótce rozpocznie się sezon na poszukiwanie ryb na Wigilię. Na stole wigilijnym zagoszczą dorsze, śledzie i karpie. Do tej listy warto dodać jeszcze jedną rybę, którą "upolujesz" w markecie. Warto spożywać ją nie tylko na święta, ale też na co dzień. Obfituje w cenne składniki odżywcze, a jej usmażenie to bułka z masłem.
Do dziś nie wyobrażamy sobie wigilii bez ryb. Mamy w czym przebierać, bo w sklepach wybór jest naprawdę ogromny. Czasem warto nieco odejść od tradycji i spróbować nowości, które mogą okazać się lepsze od tych klasycznych ryb. Tym razem przedstawiamy okaz bez ości nierozpadający się w trakcie smażenia. Może być zatem świetną alternatywą dla karpia.
Karpia zastąpimy zębaczem czarnym. Możemy też potraktować go jako kolejną rybę na stole wigilijnym.
Bardzo możliwe, że od tego momentu zapragniemy wdrożyć tę rybę do jadłospisu, bo jest taka smaczna. Ma białe, zwarte i delikatne mięso, które po obróbce termicznej aż rozpływa się w ustach. Jej smak porównuje się do dorsza, ale wiele osób uważa go za lepszy.
Zębacz czarny to ryba oceaniczna żyjąca w zimnych wodach północnego Oceanu Atlantyckiego. Najczęściej spotyka się ją u wybrzeży Islandii, Norwegii i Kanady. W marketach dostępna jest w formie polędwicy niezawierającej skóry i ości. Nie trzeba zatem natrudzić się w jej przyrządzeniu.
Dużą zaletą zębacza czarnego jest to, że nie rozpada się w trakcie smażenia w przeciwieństwie do dorsza czy karpia. Wszystko przez wysoką zawartość kolagenu ścinającego się w trakcie obróbki, uszczelniającego strukturę mięsa.
Warto dodać, że zębacz czarny, jak każda ryba, jest bogaty w białko i cenne tłuszcze omega-3. Właśnie dlatego warto wdrażać ryby do jadłospisu.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: W czym moczyć śledzie? Ta zalewa jest lepsza nawet od mleka
Polędwica z zębacza czarnego jest dostępna w "Biedronce". Będzie można ją kupić od 1 do 7 grudnia. Warto więc zrobić sobie zapas tej ryby na święta, przechowując go w zamrażarce.
W tym sklepie zębacz czarny kosztuje 4,99 zł za 100 g. Przykładowo karp w "Biedronce" jest droższy, bo jego cena wynosi od 5,99 zł za 100 g. To kolejny argument za tym, żeby wybrać zębacza zamiast karpia.
Zębacza czarnego można przygotować w najbardziej tradycyjnej formie, która sprawdzi się zarówno na Wigilię, jak i na co dzień. Musimy więc usmażyć go na złoty kolor w panierce z jajka i bułki tartej lub mąki.
Na święta można też zrobić go w delikatniejszej wersji, piekąc w piekarniku z dodatkiem masła, koperku i plasterków cytryny. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić zębacza czarnego duszonego w warzywach, podobnie jak karpia.
Na co dzień polecamy serwować smażoną albo grillowaną rybę z ziemniakami oraz z ulubioną surówką. Sprawdzi się również w burgerach, zupach i gulaszach rybnych.
Zobacz też:
Zawsze dodaję trochę do gulaszu. Mięso jest kruche i soczyste
Najlepsza sałatka adwentowa. Babcia robiła ją co roku i wszyscy się zajadali
Ta pasta kanapkowa ma zdrowe tłuszcze i sporo błonnika. Jest idealna dla sercowców