Tak rozpoznasz, czy karp jest świeży. Zwróć uwagę na ten szczegół
Trwa wielkie odliczanie dni do tegorocznej Wigilii. Jest już prawie połowa grudnia, co oznacza, że najwyższa pora zainteresować się tematem zakupu wigilijnego karpia. Wybór nie jest łatwy, jednak istnieją triki, które pozwalają już na pierwszy rzut oka rozpoznać na zakupach świeżą rybę. Zwróć uwagę na te szczegóły, a będzie świetnie smakować.
Karp to ryba, bez której trudno wyobrazić sobie tradycyjną polską Wigilię. Mimo tego, że ma wiele ości, odpowiednio przyrządzony może być łatwy do obrania. Poza tym jest zdrowy i ma unikalny smak, któremu nie dorównuje żaden inny gatunek.
Aby jednak był smaczny, karp musi być świeży. W przeciwnym razie nici z udanej kolacji. Dlatego warto wiedzieć, jak rozpoznać na zakupach idealną rybę, która na pewno nie zawiedzie kubków smakowych.
Karp jest popularną rybą, choć już nie tak bardzo, jak w PRL-u. Wówczas był on prawdziwym hitem z uwagi na fakt, iż jest jednocześnie smaczny i tani w hodowli. Nie oznacza to jednak, że nie jest wartościowym posiłkiem.
Świeża ryba może służyć organizmowi z uwagi na dużą zawartość lekkostrawnego białka (około 18 g w 100 g), zawiera fosfor, witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B12, K czy D (której trzeba dostarczać sobie zwłaszcza zimą, gdy brakuje słonecznych dni). Karp jest także źródłem cennych kwasów omega-3. Dzięki temu wszystkiemu może wspierać m.in. kondycję stawów, kości, metabolizm czy serce.
Może cię zainteresować: To jedne z najzdrowszych grzybów na świecie. W grudniu spotkasz je na każdym kroku
Nie wiesz, jak rozpoznać świeżego karpia? Szef kuchni Kamil Klekowski wyjaśnił, na jakie szczegóły zwrócić uwagę na zakupach, aby wybrać najlepszą rybę. Jego zdaniem powinna ona pochodzić z lokalnej hodowli.
Ekspert radzi także, aby zwrócić uwagę na wybór odpowiedniej odmiany, ponieważ np. karp królewski ma mniej łusek, co ułatwia przygotowanie. Znacznie ważniejsze są jednak zapach oraz wygląd ryby, a także oczy, które muszą być szkliste, a nie mętne.
Aromat nie może być odurzający, powinien być naturalny, a sama ryba nie może być pokryta śluzem, bo to może być znak, że transport był długi albo była ona nieprawidłowo zabezpieczona.
Skrzela ryby powinny być intensywnie czerwone, a mięso jędrne. Aby to sprawdzić, delikatnie naciśnij rybę palcem. Zauważysz, czy będzie sprężyste, czy też od razu się odkształca. W drugim przypadku odpuść sobie zakupy.
Czytaj również: Prześcieradła wyglądają na szare i zużyte? Po wypraniu w tym odzyskają śnieżną biel
Niestety z roku na rok karp jest coraz rzadziej wybierany na rzecz innych ryb z uwagi na swój charakterystyczny zapach. Ma także posmak mułu, jednak obie wady można zminimalizować, odpowiednio przygotowując "mięso".
Aby pozbyć się typowego dla karpia aromatu i smaku, wystarczy wymoczyć rybę. Można to zrobić w samej wodzie, ale lepszy rezultat będzie po wymoczeniu karpia w maślance czy mleku ze startą skórką cytryny i cynamonem przez całą noc.
Zobacz też:
Tak zrobisz domowy odświeżacz powietrza za grosze. Wystarczą 3 składniki
Tak szybko usuniesz ości z karpia. Wystarczy moment
Nie tylko anginka. Ta roślina z domowego parapetu również działa na ból gardła