Ta ryba bije na głowę wigilijnego karpia. Nie ma ości, jest zdrowa i niebiańsko smaczna
Nasze babcie nie wyobrażały sobie tradycyjnej kolacji wigilijnej bez karpia na stole. Czasy się jednak zmieniły, dlatego nie trzeba już na siłę zmuszać się do jego przygotowania. Są inne, znacznie zdrowsze i mniej ościste ryby o delikatniejszym smaku, które można przyrządzić i podać swoim gościom. Szczególnie na jeden gatunek warto zwrócić uwagę.
Do tegorocznej Wigilii zostały jeszcze trzy tygodnie. To sporo czasu, by zaplanować menu na świąteczny stół, ale już teraz powinieneś zastanowić się, jaką rybę podać zamiast karpia, jeśli za nim nie przepadasz. Wybór jest większy, niż myślisz, lecz jeden gatunek wyróżnia się pozytywnie pod wieloma względami.
Mowa o halibucie, który nie dość, że jest smaczny i ma delikatne soczyste mięso, to jeszcze prawie nie ma ości (drobnych praktycznie wcale, a większe się zdarzają) i znajdziesz w nim całą masę cennych składników odżywczych.
W przeciwieństwie do wypełnionego drobnymi ościami karpia, zjedzenie halibuta jest o mniej problematyczne. Ta morska ryba prawie wcale nie ma ości. Jest droższa, ale też warta swojej ceny z uwagi na delikatnym, lekko maślany smakiem i delikatne, soczyste mięso.
Są łatwe w przygotowaniu i nie pachną tak intensywnie, jak karpie, co jest ich kolejną zaletą, lecz to dopiero początek licznych atutów tego gatunku. Halibuty zawierają wysokiej jakości białko, wartościowe kwasy tłuszczowe omega-3 (korzystny wpływ na układ nerwowy i serce).
W halibucie znajdziesz również selen, magnez czy niacynę. To także źródło potasu, fosforu, witamin: B6 czy B12. Niewątpliwie jest to więc wartościowa ryba, po którą warto sięgać od czasu do czasu, nie tylko na Wigilii.
Może cię zainteresować: Jajko sadzone z mikrofalówki zawsze się udaje. Smakiem na głowę bije to z patelni
Halibuta na Wigilię możesz przygotować tak, jak lubisz najbardziej: na grillu (natrzyj rybę marynatą), poprzez pieczenie w piekarniku (posmaruj rybę oliwą, przypraw i obsyp ulubionymi ziołami), albo smażenie na patelni (na maśle klarowanym albo oleju roślinnym).
Zanim jednak przystąpisz do obróbki termicznej, musisz wybrać odpowiednią rybę. Podczas zakupów zwróć uwagę na świeżość. Idealna ryba będzie miała błyszczącą skórkę, a jej mięso będzie jędrne i elastyczne.
Czytaj również: Dodaję ten składnik do kopytek. Nigdy się nie rozpadły i są miękkie jak chmurka
Zamiast wigilijnego karpia możesz podać także swoim gościom niskokalorycznego dorsza (tylko 78 kcal w 100 g), który posiada zdrowe białe mięso zawierające m.in. jod, magnez, selen i sporo białka.
Będzie to dla ciebie idealny wybór, jeśli nie przepadasz za ostrym smakiem ryby i preferujesz delikatne smaki. Inną opcją jest jasnoróżowy pstrąg (podobnie jak halibut ma mało ości), a jeśli jesteś fanem intensywniejszych smaków, postaw na łososia.
Zobacz też:
Te ciasteczka królowały na stole każdej babci. Zrób z tego przepisu, a poczujesz smak dzieciństwa
Ma pełno witamin i pomaga obniżyć poziom cukru. Ten ser to najlepszy wybór
Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi? Magda Gessler robi je z 3 składników