Reklama
Reklama

Dodaję ten składnik do kopytek. Nigdy się nie rozpadły i są miękkie jak chmurka

Chcesz przygotować idealne kopytka, które będą delikatne i miękkie jak chmurka, a jednocześnie nierozpadające się? To możliwe, jeśli tylko dodasz do ciasta sekretny składnik. Sama robię tak od lat i jestem zadowolona z końcowego efektu. Najbliższa rodzina chwali je za każdym razem, a goście podczas imprez zawsze proszą o dokładkę.

Kopytka są smaczne, a zarazem łatwe w przygotowaniu, a dodatkowo pasują do wielu dań - zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Można jeść je na słodko, albo na wytrawnie, dlatego Polacy tak je uwielbiają. 

Niestety dość często zdarza się, że kopytka rozpadają się podczas gotowania, choć i z tym problemem można sobie poradzić, dodając do ciasta jeden składnik. Gdy tylko zaczniesz to robić, na pewno zauważysz różnicę.

Może cię zainteresować: Moja mama potrząsa sernikiem przed wyjęciem z piekarnika. Jest idealnie upieczony

Jaka mąka do kopytek sprawdzi się najlepiej? Wybierz tę, a nigdy się nie rozpadną

Sekretny składnik idealnych kopytek to... mąka. Oczywiście to żadna niespodzianka, że jest potrzebna do przygotowania tej potrawy. Chodzi jednak o to, aby wykorzystać konkretny typ mąki pszennej. 

Warto również dodać odrobinę mąki ziemniaczanej do ciasta, aby kluski zachowały formę i nie rozpadały się podczas gotowania. Dzięki niej będą bardziej elastyczne, a zarazem miękkie i delikatne.

Do przygotowania kopytek najlepiej wykorzystać mąkę pszenną typu 450 bądź 500 z uwagi na jej delikatną strukturę i dużą ilość glutenu, którą zawiera. To dzięki niemu tak dobrze łączy się z ziemniakami (choć naturalnie nie będzie wskazana dla osób, które go nie tolerują albo po prostu unikają).

Czytaj również: Zimą trzymasz garnki z jedzeniem na balkonie? Skutki mogą być upłakane

Jak przygotować kopytka? Przepis, który zachwyci całą rodzinę

Niezależnie od tego, czy wolisz jeść kopytka na słodko (np. z cukrem i cynamonem) czy z mięsnym sosem, a może z grzybami, potrzebujesz konkretnych składników do ich przygotowania. 

  • ziemniaki - 1 kg (ugotowane, przeciśnięte przez praskę)
  • mąka pszenna - 250 g
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - szczypta przyprawy

Ugotuj ziemniaki, przeciśnij przez praskę i poczekaj chwilę, aż trochę ostygną. Do ciepłych kartofli dodaj jajko i szczyptę soli dla podkreślenia smaku potrawy. Dopiero teraz przystąp do wsypania mąki - obu typów: pszennej i ziemniaczanej. Możesz je od razu wymieszać, jeśli chcesz. 

Z ciasta uformuj "wężyki", a później pokrój je pod kątem na mniejsze kawałki. Przygotowane kopytka wrzuć do gotującej się wody (lekko osolonej). Poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię i wyjmij na talerz. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Zobacz też:

Dzięki temu placki ziemniaczane wyjdą idealne. Ekspertka zdradza sekret

​O tych rybach mało kto myśli na Wigilię. Biją na głowę świątecznego karpia

Po tym pierniku nie przytyjesz. Smakuje bosko, a nie ma cukru ani glutenu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: szybkie dania