Reklama
Reklama

Od lat moczę śledzie tylko w tej zalewie. Mleko może się przy niej schować

W tym roku zapomnij o moczeniu śledzi w mleku. To popularna metoda, ale jest znacznie lepszy sposób, dzięki któremu nabiorą wyrazu. Wystarczy, że włożysz je do zalewy, którą najprawdopodobniej masz już gotową na jednej z kuchennych półek. Ten kwaskowaty płyn doskonale zneutralizuje słoność śledzi, jednocześnie dodając im pikantnej nuty.

Moczenie śledzi (wyłącznie słonych: matiasy, płaty z solanki) to coroczny rytuał, od którego zależy ostateczny smak ryby. To nie tylko kwestia usunięcia z niej nadmiaru soli, a moment, w którym przechodzi ona prawdziwą metamorfozę. Finalny efekt zależy wyłącznie od twoich upodobań. 

Nie musisz co roku moczyć śledzi w mleku czy wodzie gazowanej z cytryną. Jeśli chcesz zaskoczyć wszystkich wyjątkową potrawą, wypróbuj inną, bardziej nietypową zalewę, którą prawdopodobnie masz już gotową. Gdy jej użyjesz, ryba nabierze wyjątkowego smaku. Ten trik zasługuje na medal.

Moczenie śledzi w mleku to klasyka. Aby smak był ciekawszy, dodaj również te przyprawy

Jeśli nie chcesz eksperymentować, wymocz śledzie w mleku, ale dodaj do zalewy kilka przypraw, które zmienią oblicze potrawy. Dorzuć do środka goździki i plasterki cebuli, a znikną ze stołu, zanim zdążysz się obejrzeć. 

Pamiętaj również o czasie. Śledzie moczone w mleku powinny spędzić w misce około 2-4 godziny. Im dłużej je w nim potrzymasz, tym smak będzie subtelniejszy, więc lepiej nie przesadzaj.

Moczenie śledzi w wodzie po kiszonych ogórkach to hit. Smakują znakomicie

Mało kto moczy śledzie w wodzie po kiszonych ogórkach, a ta nadaje im wyjątkowego smaku i równocześnie od razu je "przyprawia". Nie trzeba więc później kombinować z dodatkami. Wystarczy, że spędzą w misce od 3 do 5 godzin.

Taka zalewa sprawia, że ryba nabiera charakterystycznego lekko kwaskowatego posmaku. Jeśli obawiasz się, że śledzie wyjdą zbyt intensywne w smaku, rozcieńcz mętny sok po ogórkach kiszonych pół na pół z wodą. Będą delikatniejsze, ale tzw. "efekt wow" wciąż pozostanie.

A może śledzie w occie jabłkowym? Po wymoczeniu będą wyraziste

Obawiasz się, że ryba będzie zbyt kwaśna? Możesz wymoczyć śledzie w occie jabłkowym rozcieńczonym z wodą. Wystarczy, że wymieszasz 1 litr wody i 0,5 szklanki octu jabłkowego i włożysz rybę do środka na 1-2 godziny. 

Jeśli chcesz podkręcić aromat oraz smak, dorzuć do zalewy liść laurowy oraz ziele angielskie. Nie przeciągaj czasu moczenia śledzi, bo rozmiękną i nie będziesz zadowolony z efektu.

Zobacz też:

Uszka na wigilię robię wcześniej. Dzięki temu nie sklejają się w zamrażarce

Zawsze dodaję do kapuśniaku. Jest bardziej sycący i aromatyczny

To dlatego kluski śląskie mają dziurkę. Jej funkcja cię zaskoczy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy