Trzymasz ogórki w tym miejscu? Nie dziw się, że są miękkie i szybko pleśnieją
Większość osób bez zastanowienia wrzuca ogórki do lodówki, podobnie jak inne warzywa. Okazuje się to dużym błędem, przez który tracą swoją twardość i szybciej gniją. Jak zatem prawidłowo przechowywać ogórki? Czas raz na zawsze rozwiać wszelkie wątpliwości.
Ogórki to jedne z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Wspaniale smakują jako dodatek do kanapki czy sałatki. Robimy z nich także surówki, zupy i przetwory. Warto więc wiedzieć, jak prawidłowo je przechowywać, żeby jak najdłużej pozostały miękkie i nie obeszły pleśnią.
Ogórki są ciepłolubnymi warzywami, a w lodówce niska temperatura uszkadza ich strukturę, przez co szybciej miękną i gniją. Poza tym w tym miejscu panuje wilgoć, dlatego łatwo o rozwój pleśni.
Lodówka nie jest jedynym miejscem, gdzie nie zaleca się przechowywania ogórków. Nie kładźmy ich również obok pomidorów, bananów i jabłek. Te warzywa i owoce wydzielają etylen przyspieszający dojrzewanie. W związku z tym dojdzie do szybszego zepsucia ogórków.
PRZECZYTAJ ROWNIEŻ: Jak przechowywać rosół, by się nie psuł? Te sposoby warto znać
Ogórki należy przechowywać w chłodnym miejscu. Najlepiej, żeby temperatura wynosiła 15 stopni Celsjusza. Trzymajmy je na zacienionym stanowisku, z dala od źródeł ciepła.
Lepiej nie kłaść tych warzyw do plastikowych pojemników czy wiader. W takich opakowaniach mają utrudniony dostęp powietrza. Właśnie dlatego warto włożyć ogórki do papierowych toreb lub drewnianych skrzyni. Jeśli będziemy przechowywać je w takich warunkach, to przedłużymy ich żywotność.
Przetwory z ogórków, tj. konserwowe czy kiszone przechowujemy w jeszcze chłodniejszym pomieszczeniu, gdzie temperatura wynosi 5-6 stopni Celsjusza. Najlepiej zatem trzymać je w piwnicy.
Szczelnie zamknięte słoiki ustawiamy w pozycji pionowej. Polecamy regularne sprawdzanie wieczek, czy czasem nie zrobiły się wypukłe. W takiej sytuacji mamy do czynienia z zepsutą zawartością.
Odpowiednio przechowywane przetwory domowe będą zdatne do spożycia przez 6 miesięcy, natomiast te pasteryzowane nawet do roku. Po otwarciu słoiki wstawiamy do lodówki - tam z kolei mogą spędzić maksymalnie 3 miesiące. Za każdym razem szczelnie zamykamy naczynia, aby ochronić konserwowe oraz kiszone przed szkodliwymi drobnoustrojami z zewnątrz.
Zobacz też:
Zawsze dodaję szklankę do ciasta drożdżowego. Jest obłędnie puszyste i wilgotne
Ten ketchup zrobisz bez... pomidorów. Smak cię zaskoczy
Takie buraczki do słoików robi moja mama. Są pyszne i nie potrzebują octu