Rosół szybko się psuje? Następnym razem zrób to przed włożeniem go do lodówki
Rosół króluje na naszych stołach w każdą niedzielę. Wiele osób decyduje się jednak na ugotowanie dużej porcji, która zostaje jeszcze na kilka następnych dni. Chcąc, by zupa nie straciła swojej świeżości oraz właściwości, musimy ją odpowiednio przechowywać. Sprawdź, co należy zrobić przed włożeniem rosołu do lodówki.
Chcąc cieszyć się smakiem rosołu przez dłuższy czas, musimy wiedzieć, jak należy go przechowywać, aby się nie psuł. Dzięki odpowiedniej wiedzy będziemy mogli zachować jego świeżość nawet przez kilka miesięcy. Podpowiadamy, co zrobić z rosołem, aby pozostawał smaczny przez długi czas.
W przypadku, gdy planujemy zjeść rosół w przeciągu 2, maksymalnie 3 dni, to bez obaw możemy włożyć go do lodówki i przechowywać go w garnku. Zanim jednak to zrobimy, musimy pamiętać o tym, że zupa powinna mieć odpowiednią temperaturę.
Konieczne jest całkowite wystudzenie jej, ponieważ włożenie ciepłego lub gorącego rosołu do lodówki, nie tylko sprawi, że znacznie szybciej się on zepsuje, ale może również uszkodzić nasze urządzenie.
Nie zapominajmy także o pewnym bardzo ważnym kroku, który wydłuży świeżość potrawy. Należy bowiem przed włożeniem rosołu do lodówki, odcedzić warzywa oraz mięso. Do urządzenia wstawiamy jedynie klarowny wywar. Dzięki temu będziemy mogli przechowywać go nawet do 7 dni.
Czytaj również: Wszyscy uważają je za zdrowe, a prawda jest zupełnie inna. Lepiej je ograniczyć
Natomiast, jeśli ugotowaliśmy zbyt dużą porcję rosołu lub po prostu nie planujemy go spożywać w przeciągu kilku najbliższych dni, to warto wypróbować sposoby, dzięki którym nie zmarnujemy jedzenia i będziemy mogli je przechowywać przez długi czas.
Jedną ze sprawdzonych metod jest pasteryzacja rosołu. Wystarczy, że gorący wywar wlejemy do wcześniej wyparzonych słoików. Dobrze je zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Po ostygnięciu tak przygotowany rosół możemy przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni.
W dodatku taki sposób pozwoli nam mieć zawsze pod ręką obiad na szybko, gdy zabraknie nam czasu, by ugotować posiłek. Pamiętajmy jednak, aby i w tym przypadku odcedzić zupę, by warzywa oraz mięso nie powodowały jej psucia. Kolejnym rozwiązaniem, które sprawi, że nasz rosół przetrwa nawet kilka miesięcy, jest zamrożenie go. Klarowny wywar przelewamy w tym celu do szczelnie zamykanych pojemników lub do woreczków strunowych.
Przelewając go, należy pozostawić odrobinę wolnej przestrzeni, ponieważ płyn podczas zamrażania zwiększa swoją objętość. Przed włożeniem do zamrażarki warto opisać pojemnik lub woreczek, umieszczając na nim datę mrożenia, aby wiedzieć, do kiedy możemy wykorzystać nasz rosół. Zamrożony wywar można przechowywać kilka miesięcy.
Zobacz też:
Te racuchy zrobisz bez drożdży, a będą puszyste i mięciutkie. Przepis mam od sąsiadki
Mama zawsze dodaje to do smażonych kurek. Mają doskonały smak i konsystencję
Takie ciasto na pierogi robi Magda Gessler. Twierdzi, że nie ma sobie równych