Reklama
Reklama

Jesienią dodaj do rosołu. Zapomnisz o przeziębieniu i złym samopoczuciu

Rosół to danie cenione nie tylko za swój świetny smak, ale i za to, że posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Dodając do niego kilka pojedynczych składników, możemy sprawić, że zupa ta będzie jeszcze lepsza dla naszego organizmu i pozwoli nam przetrwać okres jesienno-zimowy bez infekcji. Sprawdź, co dodać do rosołu, aby uchronić się przed przeziębieniem.

Rosół gości na naszych stołach bardzo często. Jednak jesienią i zimą warto gotować go jeszcze częściej, dodając do niego pewne składniki, które wzmocnią jego działanie prozdrowotne. Przygotowując zupę w ten sposób, sprawimy, że nie tylko rozgrzejemy się w chłodne dni, ale i wzmocnimy swoją odporność. Dowiedz się, co dodać do rosołu, aby uniknąć przeziębienia lub skrócić jego trwanie.

Sposób naszych babć - co dodać do rosołu?

Jednym ze sposobów, znanym już naszym babciom, jest dodanie do rosołu żółtka kurzego jajka. Dzięki temu zupa świetnie wpłynie na nasz organizm i wzmocni nas na jesienno-zimowy czas. Żółtko zawiera witaminę E, K i D, a także witaminy z grupy B. Oprócz tego obfituje ono w potas, wapń, żelazo, fosfor, sód, magnez i cynk. Jest to więc bardzo cenny składnik, który pozwoli nam zachować zdrowie podczas sezonu infekcji.

Jednak, aby spożywanie takiego rosołu przyniosło skutki, musimy pamiętać, by nie dodawać żółtka do zupy w trakcie gotowania. Robimy to dopiero wtedy, gdy rozlewamy zupę do talerzy. Wystarczy, że rozrobimy żółtko z kilkoma łyżkami rosołu, a następnie wlejemy do garnka i wymieszamy.

Czytaj również: Dodaj łyżeczkę do owsianki. To naturalny detoks i wzmocnienie odporności

Rozgrzewa i wzmacnia odporność - dorzuć kawałek do gotującej się zupy

Innym dobrym pomysłem jest dodanie do rosołu małego kawałka świeżego imbiru. Obieramy go ze skórki i ucinamy około 3 cm kawałka korzenia oraz wrzucamy do gotującego się wywaru. Jest to dobry sposób na uniknięcie przeziębienia, ponieważ imbir zawiera wiele witamin, w tym witaminę C, E, A i K. Oprócz tego jest on cennym źródłem olejków eterycznych i żywic o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwzapalnym oraz wykrztuśnym,

Imbir świetnie się sprawdza także gdy dojdzie już do przeziębienia, ponieważ rozrzedza śluz, łagodzi kaszel, działa przeciwgorączkowo i przeciwbólowo. Oprócz tego idealnie nadaje się na chłodniejsze dni, ponieważ zawiera związki fenolowe - gingerol, zinferon i shogaol, które aktywują proces termogenezy, odpowiedzialny za wytwarzanie ciepła. Dzięki temu rosół będzie zdrowy oraz rozgrzewający.

Grecki rosół - dlaczego jest taki zdrowy?

Warto także wypróbować przepis pochodzący z Grecji, gdzie przygotowuje się cytrynowy rosół, znany pod nazwą avgolemono. Pomoże on nam podnieść odporność organizmu oraz wesprze walkę z przeziębieniem. Wystarczy, że do rosołu dodamy 1 łyżeczkę świeżego soku z cytryny.

Sok należy wlać bezpośrednio do talerza, a nie do gotującej się zupy, ponieważ wtedy straciłyby swoje cenne właściwości. Jego skuteczność wynika z tego, że cytryna zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminę A, C, B, potas, magnez, sód, żelazo i mangan.

Zobacz też:

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | przepisy | zdrowe żywienie