Reklama
Reklama

Dodaj łyżeczkę do owsianki. To naturalny detoks i wzmocnienie odporności

Śniadanie powinno być nie tylko syte, ale i odżywcze. Warto zadbać o to, by dostarczało ono naszemu organizmowi jak najwięcej korzyści, zwłaszcza teraz, gdy jesteśmy narażeni na przeziębienia oraz inne infekcje. Dobrym pomysłem jest przygotowywanie złotej owsianki, która jest prawdziwą skarbnicą dla zdrowia. Sprawdź, z czego ona się składa i jak ją zrobić.

Owsianka to jedno z najpopularniejszych śniadań. Jest ona nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Jednak możemy jeszcze bardziej wzmocnić jej działanie, dodając jedną łyżeczkę popularnej przyprawy, która pomoże nam zadbać między innymi o odporność oraz trawienie. Podpowiadamy, jak zrobić złotą owsiankę.

Dzięki temu składnikowi będziesz cieszył się zdrowiem każdego dnia. Co należy dodać do owsianki?

Złota owsianka to idealna propozycja dla każdego, kto ceni sobie ciepłe, ale i zdrowe śniadania. Kluczowym elementem tej potrawy jest kurkuma, czyli przyprawa popularna i doceniana w kuchni indyjskiej. Spożywanie jej niesie za sobą wiele zalet dla naszego organizmu.

Przede wszystkim kurkumina potrafi zmniejszać stany zapalne w ciele, a także obniża ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo kurkuma ma działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne oraz przeciwgrzybiczne, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań jesienno-zimową porą.

Warto również wspomnieć, że przyprawa ta świetnie wpływa na trawienie oraz detoksykację. Z tego powodu często polecana jest osobom, które zmagają się z zaparciami oraz wzdęciami. Oprócz tego regularne spożywanie jej pozwala obniżyć poziom cholesterolu oraz glukozy.

Badania potwierdzają także, że kurkuma wspomaga pracę mózgu, chroniąc przed demencją. Jak widać, przyprawa ta ma wiele cennych właściwości, które sprawiają, że owsianka przygotowana z jej dodatkiem, może stać się bardzo ważnym posiłkiem dla naszego organizmu.

Co jeszcze powinno znaleźć się w złotej owsiance? To wzmocni jej działanie

Pamiętajmy jednak, że złota owsianka musi mieć w składzie tłuszcz. Wynika to z tego, że jego obecność sprawia, że podstawowy składnik kurkumy, czyli kurkumina może wchłaniać się w przewodzie pokarmowym. Wobec tego, jeśli zdecydujemy się na owsiankę bez tłuszczu, to nie będzie ona działała tak, jak powinna.

Ważnym dodatkiem jest również pieprz. Zawiera on piperynę, która w momencie, gdy połączy się z kurkuminą, może przyczyniać się na przykład do obniżenia poziomu cholesterolu oraz glukozy. Ten duet pomaga także zwalczać stany zapalne.

Czytaj również: To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni

Jak przygotować złotą owsiankę? To prostsze niż myślisz

Przygotowanie odżywczej, złotej owsianki nie jest skomplikowane, więc bez problemu możemy włączyć tę potrawę do naszej codzienności. Do zrobienia zdrowego śniadania, będziemy potrzebowali:

  • łyżeczki oleju kokosowego lub klarowanego masła,
  • 1 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczki cynamonu,
  • 1 szczyptę czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczkę miodu,
  • 1/4 szklanki płatków owsianych,
  • 1 szklankę mleka.

Przygotowywanie owsianki zajmie nam zaledwie chwilę. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy kurkumę, tłuszcz, cynamon oraz pieprz. Wszystko zagotowujemy, a kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i dodajemy do niej płatki owsiane.

Całość gotujemy przez około 10 minut, do momentu, w którym złota owsianka zgęstnieje. Zdejmujemy ją z palnika, dodajemy miód oraz opcjonalnie swoje ulubione owoce czy orzechy.

Zobacz też:

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | przepisy | śniadanie