Reklama
Reklama

To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni

Wśród jesiennych wypieków, prawdziwym klasykiem jest aromatyczne ciasto marchewkowe. Jest ono nie tylko pyszne, ale i bardzo łatwe w przygotowaniu. Jednak, aby smak tego deseru zachwycał, musimy przygotować idealny krem, którym przełożymy ciasto. Wystarczy znać ten przepis, a wypiek zawsze będzie smakował perfekcyjnie. Sprawdź, jak zrobić krem do ciasta marchewkowego.

Ciasto marchewkowe jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, a jego smak potrafi zachwycić nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jednak sukces w tym przypadku w głównej mierze zależy od tego, jak przygotujemy krem, którym przełożymy ciasto. Mamy sposób na to, by zawsze smakował idealnie.

Jak przygotować najlepszy krem do ciasta marchewkowego?

Chcąc uzyskać idealny smak ciasta marchewkowego, musimy przede wszystkim skupić się na kremie, którym je przełożymy. Powinien on łączyć się z ciastem tak, by stworzyć perfekcyjny duet smakowy. Do wykonania pysznego kremu, potrzebować będziemy jedynie trzech składników.

Musimy posiadać 250 g serka śmietankowego, 2 łyżki cukru pudru oraz 500 g serka mascarpone. Pierwszym krokiem jest schłodzenie obu serków w lodówce. Następnie, gdy będą już wystarczająco zimne, miksujemy je wraz z cukrem pudrem, aż połączą się w jednolity krem, którym przekładamy blaty ciasta marchewkowego i dekorujemy wierzch deseru. Jest to prosty sposób na perfekcyjny krem do ciasta, który sprawi, że nasz wypiek będzie smakował wszystkim domownikom.

Czytaj również: Tak przechowywano owoce w średniowieczu. Śliwki wytrzymywały od końca lata do świąt

Czego potrzebujemy, by zrobić ciasto marchewkowe?

Jednak sam nawet najlepszy krem nie wystarczy, aby stworzyć ten pyszny deser. Musimy również wiedzieć, jak zrobić ciasto marchewkowe. Na szczęście jest to dosyć proste, a na przepis ten składają się łatwo dostępne produkty, które możemy kupić przez cały rok.

Składniki potrzebne do zrobienia ciasta marchewkowego to:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka oleju rzepakowego,
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego,
  • 1/2 szklanki cukru białego,
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 szklanki startej marchewki,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 5 jajek.

Jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem?

Samo przygotowanie tego pełnego smaku i aromatu deseru nie jest skomplikowane i nie wymaga wielu godzin spędzonych w kuchni. Jest to prosty i bardzo szybki przepis na ciasto marchewkowe, które jest idealnym pomysłem na jesienny przysmak.

Pierwszym krokiem jest wymieszanie mąki z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piekarnika oraz z sodą oczyszczoną. Następnie do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier trzcinowy oraz biały. Ubijamy aż powstanie puszysta masa. Wtedy to zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy olej. Całość miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą.

Kolejnym krokiem jest stopniowe dodawanie produktów suchych i mieszanie, aż składniki stworzą jednolite ciasto. Dodajemy do tego startą marchewkę oraz posiekane orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy i przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wyrównujemy wierzch.

Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 40 minut. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie odkrajamy wierzch i przekrajamy je na dwa równe blaty. Odkrojony wierzch możemy pokruszyć i później wykorzystać do dekoracji ciasta.

Następnie przygotowujemy krem według powyższego przepisu i smarujemy połową pierwszy blat ciasta i przykrywamy go drugim blatem. Pozostały krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i dekorujemy je wedle uznania.

Zobacz też:

Dzięki temu żeberka zawsze wychodzą idealnie. Podaję nie tylko od święta

Wcale nie marynowane. Opieńki w tej formie smakują o niebo lepiej

To jedne z najzdrowszych owoców. Mamy je pod nosem, a często nie doceniamy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta