Reklama
Reklama

"Owoc aniołów" ma masę witamin, lecz w Polsce mało kto po niego sięga

Ten egzotyczny owoc na świecie znany jest ze słodkiego smaku i cennych właściwości. Zawiera mnóstwo błonnika i enzymów, które pozytywnie wpływają na trawienie, a w okresie przeziębień wspomaga układ odpornościowy dzięki dużej dawce witaminy C. To jednak dopiero początek licznych atutów papai, po którą Polacy niechętnie sięgają.

Papaja nazywana także "owocem aniołów", (jak miał ją określić Krzysztof Kolumb) jest słodkim egzotycznym owocem, który coraz częściej gości na półkach w polskich marketach. Mimo to nie jest chętnie wkładany do koszyka. 

Być może ty również odkładasz go na bok na rzecz bananów czy ananasów, które są częściej wybierane. Powinieneś się jednak do niego przekonać, bo papaja jest prawdziwą bombą witaminową, którą w kuchni możesz wykorzystać na wiele sposobów. 

Może cię zainteresować: Jedz codziennie. Zmniejszysz problemy z pamięcią i ryzyko demencji

Czy znasz właściwości papai? "Owoc aniołów" jest witaminową bombą

Papaja jest pożywna, a przy tym ma niewielki indeks glikemiczny i zawiera mało kalorii - w jednym 300 gramowym owocu około 132 kcal. W okresie jesienno-zimowym warto po nią regularnie sięgać. 

Może bowiem wspierać odporność organizmu z uwagi na dużą ilość witaminy C, której zawiera. Nie brakuje w niej także potasu kluczowego dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. 

Jest silnym antyoksydantem, bogata jest także w beta-karoten oraz witaminę E, dzięki czemu wspomaga wzrok i pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji. Papaja dostarcza organizmowi błonnika i enzymów wspomagających trawienie m.in. papainy. Sięganie po nią może zmniejszyć problem ze wzdęciami. 

Czytaj również: Wymocz schabowe w tym płynie. Mięso po usmażeniu będzie smaczne i mięciutkie

Nie wiesz, jak wykorzystać papaję w kuchni? To uniwersalny owoc

Jak wykorzystać papaję w kuchni? Opcji jest cała masa, bo to uniwersalny owoc, który możesz dodawać o sałatek - zarówno tych owocowych, jak i warzywnych czy z dodatkiem kurczaka. 

Pasuje do dań z awokado, rukolą czy orzechami, a także do jogurtów greckich. Z papai warto także zrobić dżem, smoothie albo koktajl. Będzie idealną bazą dla napoi z dodatkiem imbiru czy kurkumy, które o poranku dodadzą ci energii do działania.

A jeśli nie boisz się eksperymentować, możesz nawet zrobić marynatę do mięsa z papai. Pozytywnie wpłynie ona na jego kruchość i sprawi, że będzie łatwiej stawne dla organizmu. 

Zobacz też:

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | owoce