Wymocz schabowe w tym płynie. Mięso po usmażeniu będzie smaczne i mięciutkie
Uwielbiasz jeść kotlety schabowe i chcesz przygotować je idealnie? Jeśli zależy ci na tym, by były jeszcze lepsze i bardziej chrupiące, przed usmażeniem koniecznie wymocz je w tym płynie. Dzięki tej marynacie mięso będzie delikatniejsze, smaczniejsze i mięciutkie jak piórko. Teściowa będzie pod wrażeniem twoich kulinarnych umiejętności.
Kotlety schabowe to jedno z najpopularniejszych dań w naszym kraju. Polacy je uwielbiają, jednak przygotowywane przez cały czas według tego samego przepisu, po pewnym czasie mogą zacząć się nudzić.
Aby tak się nie stało, zacznij eksperymentować w kuchni. Nie doprawiaj ich wyłącznie solą i pieprzem. Urozmaić smak mięsa przyprawami i marynatami np. pomidorową marynatą, która idealnie pasuje do schabu.
Może cię zainteresować: Ta przyprawia sprawia, że rosół jest aromatyczny i rozgrzewający. Magda Gessler zawsze ją dodaje
Marynowanie schabu w marynacie pomidorowej to rewelacyjny pomysł. Jeśli wymoczysz w niej mięso przed usmażeniem, to szybko uzyska ciekawy smak, będzie smaczne, delikatne i mięciutkie jak piórko.
Dzięki marynacie pomidorowej twój schab będzie wydawać się także bardziej kwaskowaty. A jeśli wolisz mocniejsze kulinarne doznania, dodatkowo dopraw ją jeszcze czosnkiem, imbirem i ostrą papryczką oraz ostem jabłkowym. Wówczas mięso zyska na pikantności.
Czytaj również: Ta herbata to najgorszy wybór. Jest niezdrowa i sprzyja tyciu
Chcesz wiedzieć, jak przygotować kotlety schabowe w marynacie pomidorowej? To nic trudnego. Przygotuj 3-4 pomidory średniej wielkości, warzywa zblenduj z wybranymi dodatkami i umieść w marynacie mięso (dokładnie rozbite, oprószone solą i pieprzem).
Schab powinien wymoczyć się w płynie przez 2-3 godziny. Włóż go do lodówki. Po upływie tego czasu będzie gotowy do panierowania i smażenia. Jeśli masz ochotę, możesz lekko poddusić marynatę, aby móc również podać ją do kotletów schabowych jako sos.
Nie przepadasz za marynatą pomidorową? Nie martw się, twoje kotlety schabowe i tak mogą smakować oryginalnie, ponieważ możesz wymoczyć je w płynie na bazie innych produktów.
Przygotuj tradycyjną marynatę z mleka i cebuli. Twoja babcia na pewno ma na nią przepis. Możesz także zrobić marynatę z kefiru i cebuli (pierwszy składnik jeszcze lepiej kruszy mięso) albo też z soku cytrynowego, czosnku, oliwy oraz ziół.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki