Jak układasz żywność w lodówce? Zdziwisz się, jak duże ma to znaczenie
Często po zakupach bez większego namysłu wkładamy produkty do lodówki, nie wprowadzając żadnej segregacji. Jest to błędem, ponieważ wystarczy zaledwie chwila, aby znacząco wydłużyć świeżość zakupionego przez nas jedzenia. Podpowiadamy, jak prawidłowo układać żywność w lodówce.
W lodówce powinien panować porządek i przejrzystość tego, co w niej trzymamy. Ma to znaczenie nie tylko estetyczne, ponieważ prawidłowe ułożenie produktów w urządzeniu, może sprawić, że będą one świeższe oraz smaczniejsze. Wystarczy wykonać kilka prostych kroków i pamiętać o pewnej zasadzie.
Po zakupach warto chwilę poświęcić na to, aby przyniesione produkty dobrze rozłożyć w naszej lodówce. To, na której półce umieścimy poszczególne rzeczy, ma duże znaczenie. Warto więc wiedzieć, jak zadbać nie tylko o porządek w lodówce, ale i wykorzystać maksymalnie jej możliwości, tym samym wydłużając świeżość i przydatność zakupionych produktów.
Eksperci zalecają, aby rozkładać produkty w sposób następujący:
- Górna półka - na niej najlepiej trzymać produkty mleczne np. jogurty, śmietanę czy kefiry, a także dżemy, przetwory oraz konfitury. Możemy tam także stawiać ciasta, takie jak np. sernik.
- Środkowa półka - to najlepsze miejsce na przechowywanie produktów, które szybko się psują i mają krótki termin przydatności. Tu także układamy jedzenie, które wymaga przechowywania w temperaturze poniżej 5 stopni Celsjusza. Jest to między innymi twarożek, kiełbasy, wędliny, sery, dania gotowe czy przygotowywane przez nas potrawy.
- Dolna półka - to obszar, gdzie układamy produkty, które najszybciej się psują i potrzebują najniższej temperatury. Wobec tego należy umieszczać tu surowe mięso czy ryby. Pamiętajmy jednak, że mięso nie powinno być przechowywane dłużej niż 2 dni, a ryby dłużej niż 1 dzień.
- Szuflady - to miejsce przeznaczone do przechowywania warzyw oraz owoców.
- Półki na drzwiach - jest to najcieplejsze miejsce w całej lodówce. Tu należy ułożyć produkty, które nie potrzebują bardzo niskich temperatur. Możemy przechowywać na tych półkach np. sosy w butelkach, mleko, soki w kartonach, ketchup czy musztardę.
Czytaj również: Weź z kuchni i wrzuć do basenu. Woda będzie czysta i klarowna przez wiele dni
Wiedząc już, gdzie układać dane produkty, warto także wiedzieć, w jaki sposób to robić, aby miało to sens. W tym przypadku sprawdzi się ogólna zasada zwana w skrócie FIFO, czyli z angielskiego - first in, first out.
Wobec tego to, co wchodzi pierwsze, także pierwsze wychodzi. W praktyce oznacza to, że produkty należy układać zgodnie z ich datą przydatności do spożycia. Żywność, która została zakupiona wcześniej lub ma krótki termin ważności, powinna stać z przodu, aby była pod ręką i byśmy po te produkty sięgali w pierwszej kolejności. Natomiast jedzenie, które zostało wstawione do lodówki później lub ma dłuższy termin przydatności, możemy umieścić z tyłu półki.
Zobacz też:
Koniecznie przekręć to pokrętło w lodówce. Tak zmniejszysz rachunki za prąd
Tyle wody powinniśmy pić w czasie upałów. 2 litry to za mało
Jak wyspać się w upalną noc bez klimatyzacji? Tak robią to w Afryce