Ten grzyb jest smaczny, ale śmiertelnie niebezpieczny. Omijaj go szerokim łukiem
Sezon na grzyby wciąż trwa, gdyż lasy nieustająco pełne są różnorodnych okazów. Niestety zaraz obok smakowitych i jadalnych gatunków, znaleźć można również te trujące. Te swoim wyglądem zwodzą nawet doświadczonych grzybiarzy. Dobrze więc szczególnie pochylić się nad najbardziej trującym grzybem w Polsce, by wiedzieć, jak go rozpoznać i nie dać się zwieść.
Polskie lasy porastają liczne gatunki grzybów, wśród których niestety jest sporo trujących. Ich spożycie niesie ze sobą poważne zagrożenie dla zdrowia, a nawet i życia. Tak jest między innymi w przypadku najgroźniejszego grzyba w Polsce, który powszechnie rośnie w lasach i pociąga śmiertelne niebezpieczeństwo.
Za najbardziej niebezpiecznego grzyba w polskich lasach uważa się muchomora sromotnikowego, który znany jest również jako muchomor zielonawy. Należy do rodziny muchomorowatych i jest silnie trujący. To grzyb, który może spowodować śmiertelne zatrucie, dlatego kluczowa jest umiejętność rozpoznawania tego gatunku, a także zbieranie tylko okazów, co do których ma się stuprocentową pewność.
Muchomor sromotnikowy powszechnie występuje w lasach liściastych i mieszanych. Rośnie od lipca nawet do późnego listopada, przez co obecny jest przez niemal cały sezon grzybowy. Jak informują statystyki, odpowiada on za większość zatruć śmiertelnych w Polsce.
Niestety często mylony jest z kilkoma jadalnymi grzybami, takimi jak kanie, gołąbki czy gąski zielone. Konsekwencje takiego błędu mogą okazać się tragiczne, gdyż grzyb ten zawiera silnie toksyczne związki, które doprowadzają do uszkodzenia wątroby i nerek.
Niestety swoim smakiem nie alarmuje, że jest z nim „coś nie tak”, ponieważ osoby, które doświadczyły zatrucia opisują go jako “przyjemny i smaczny". Objawy zatrucia pojawiają się z opóźnieniem, nawet po 8 do 24 godzin po zjedzeniu posiłku, w którym obecny był muchomor sromotnikowy. Pierwszymi symptomami zazwyczaj są nudności i wymioty, a później stan osoby zatrutej gwałtownie się pogarsza.
Zobacz też: Wyglądają jak pieczarki, ale są bardzo trujące. Uważaj w czasie grzybobrania
Muchomor sromotnikowy to jedno z największych zagrożeń, jeśli chodzi o grzybobranie. Jako że zerwanie go wiąże się ze śmiertelnym niebezpieczeństwem, obowiązkowym jest znajomość specyfiki tego gatunku i umiejętność rozpoznawania, by móc omijać go szerokim łukiem.
Przede wszystkim charakteryzuje się kapeluszem w kolorze oliwkowozielonym, jasnozielonym lub żółtawym, który jest gładki i błyszczący. Jego średnica sięga zazwyczaj od 5 do 15 cm i nie posiada łusek na powierzchni. Jego spód pokrywają białe i gęste blaszki, które są charakterystyczne dla trujących muchomorów.
Trzon muchomora sromotnikowego jest biały i posiada charakterystyczny pierścień, który przyrośnięty jest do trzonu, gdy w przypadku czubajki kani przesuwa się on wzdłuż trzonu. Ponadto charakterystyczną cechą tego groźnego gatunku jest bulwa u nasady otoczona pochwą.
W razie jakichkolwiek wątpliwości co do znalezionego gatunku, nie należy go zbierać, gdyż konsekwencje ewentualnej pomyłki mogą stanowić zagrożenie dla życia. Natomiast w przypadku podejrzeń zatrucia należy jak najszybciej zgłosić się do szpitala, gdyż kluczowa jest szybka reakcja.
Przeczytaj również: Rozpoczyna się sezon na najgorsze grzybowe pomyłki. Sprawdź, jak nie popełnić błędu
Zobacz też:
Sprzątasz na cmentarzu? Sprawdź, gdzie wyrzucić stare znicze i wiązanki
Spryskaj tym balkon, a gołębie uciekną, gdzie pieprz rośnie. Nie znoszą tego zapachu
Już nie herbata z cytryną. Moja rodzina pije ten napój jesienią i w ogóle nie choruje