Reklama
Reklama

Rozpoczyna się sezon na najgorsze grzybowe pomyłki. Sprawdź, jak nie popełnić błędu

Wybierasz się na grzyby do lasu? Z pewnością nie wrócisz z pustym koszykiem, w wielu regionach jest spory wysyp, jednak podczas zbierania zdrowych okazów, warto wiedzieć, jak odróżnić popularne, jadalne grzyby od tych trujących. Taka pomyłka może mocno odbić się na zdrowiu. Przedstawiamy najczęściej mylone grzyby i podpowiadamy jak je rozróżnić.

W lasach pojawia się coraz więcej grzybów, mnóstwo osób znajduje setki prawdziwków, koźlarzy, podgrzybków i maślaków. Rozpoczął się również sezon na czubajki kanie. Te pyszne grzyby są chętnie wykorzystywane w kuchni, ale w lasach można znaleźć okaz, który mocno je przypomina i jest silnie trujący — muchomora sromotnikowego. Jak odróżnić te grzyby? 

Jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego? 

Przede wszystkim powinno się zbierać w pełni wykształcone grzyby — takie dużo łatwiej rozpoznać. Należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów: 

  • Kapelusz — w przypadku kani ma on nawet ponad 40 cm średnicy, dodatkowo posiada charakterystyczne łuski, które tworzą zygzakowaty wzór. Kapelusz u kani jest szarobrązowy. Muchomor sromotnikowy ma kapelusz do ok. 15 cm średnicy, jest on zwykle gładki i ma nieco zielonkawy odcień. 
  • Pierścień — w przypadku kani jest on ruchomy, w muchomora jest przytwierdzony do trzonu. 
  • Podstawa — w kani jest ona bulwiasta, ale nie workowata. Muchomor ma przy podstawie wyraźną pochwę, czyli woreczek u podstawy trzonu. 

W mniejszych okazach cechy identyfikacyjne mogą być niewidoczne, dlatego też powinno się zbierać tylko rozwinięte grzyby, wtedy też identyfikacja jest znacznie łatwiejsza, a ryzyko pomyłki zdecydowanie mniejsze. 

Sprawdź także: Łatwo pomylić go z borowikiem, ale jest trujący. Pod żadnym pozorem nie zbieraj

Gdzie najczęściej rosną kanie? 

Czubajki kanie to grzyby zawierające sporo witamin oraz minerałów, są smaczne i chętnie wykorzystywane w kuchni. Rosną najczęściej od sierpnia do końca października. Pojawiają się w lasach liściastych, iglastych i mieszanych. Można je spotkać również na polach, łąkach i w parkach. Najczęściej rosną przy skrajach lasów, rzadziej pojawiają się głębiej, nie lubią mocno wilgotnych miejsc oraz nie wyrastają na kwaśnej glebie. 

Lasy Państwowe przypominają, że nie będąc pewnym co gatunku znalezionego grzyba, nie powinno się go zrywać. Zatrucie muchomorem sromotnikowym, nawet w przypadku szybko udzielonej pomocy, często jest śmiertelne. 

Źródła: gov.pl. lasy.gov.pl 


Zobacz też:

Na noc zostaw w łazience surowego ziemniaka. Efekt cię zaskoczy

Tak zaoszczędzisz na ogrzewaniu. Wystarczy, że włożysz to za kaloryfer

Do złudzenia przypomina kanię, ale psuje smak wszystkich potraw. Tak go rozpoznasz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby