Zrób tę sałatkę zamiast jarzynowej. Jest równie pyszna, a wystarczą tylko 3 składniki
Jarzynowa często króluje na polskich stołach, szczególnie w trakcie Wielkanocy. Może w tym roku warto zastąpić ją równie smaczną, lecz prostszą do zrobienia sałatką? Do jej przygotowania potrzebne będą jedynie 3 składniki. Sprawdź przepis na sałatkę jajeczno-czosnkową.
Obecnie znajdziemy mnóstwo przepisów na sałatki z wielu składników. Nasi przodkowie natomiast cenili prostotę tej przekąski. Do jej przyrządzenia używali kilku popularnych i tanich produktów, których połączenie smakowało wyśmienicie. Może warto zatem połączyć jajka z czosnkiem? Przedstawiamy prosty przepis na sałatkę jajeczno-czosnkową.
Sałatkę jajeczno-czosnkową robi się z 3 produktów. Warto wzbogacić ją o musztardowo-śmietanowy sos.
Jakich składników potrzebujemy? Oto lista:
- 6 jajek;
- 3 średnie ogórki kiszone;
- 3 ząbki czosnku;
- pół szklanki jogurtu naturalnego;
- łyżka musztardy;
- przyprawy: sól, pieprz.
Na początek należy zagotować jajka. Po tej czynności czekamy, aż ostygną i wkładamy je do lodówki na godzinę.
Po tym czasie zarówno jajka, jak i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Na koniec przygotowujemy sos musztardowo-śmietanowy. W tym celu łączymy jogurt naturalny z musztardą i całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Sałatkę jajeczno-czosnkową przed podaniem możemy posypać posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub rzeżuchą.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Ta sałatka jest smaczna i sycąca. Robię ją kilka razy w tygodniu, a rodzinie się nie nudzi
Sałatka jajeczno-czosnkowa jest nie tylko bardzo smaczna, ale również zdrowa. Dlaczego?
Jajka są źródłem białka, zawierają witaminę A, B2, B6, B12, D, E, K oraz minerały tj. żelazo, wapń, potas, fosfor, a także wiele innych, cennych substancji m.in. lipidy, chroniące organizm przed chorobami nowotworowymi.
Składniki, które są zawarte w jajkach, przyczyniają się do zmniejszania ryzyka chorób układu krążenia, zaburzeń wzroku oraz schorzeń neurodegeneracyjnych np. choroby Alzheimera. Co więcej, potrafią również obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL czy pobudzić wzrost komórek. Wspomagają także układ nerwowy, walczą z bakteriami i wirusami.
Z kolei ząbki czosnku, które również są w sałatce jajeczno-czosnkowej, składają się z wody, węglowodanów i białek. W swoim składzie mają witaminy (szczególnie C i te z grupy B) oraz minerały tj. żelazo, fosfor, potas, selen i mangan.
Czosnek ma wysoką zawartość związków organicznych siarki, w szczególności allicyny. To właśnie ona nadaje warzywu ostrego zapachu i dostarcza większość właściwości prozdrowotnych. Gdy rozdrobnimy ząbki w sałatce jajeczno-czosnkowej, to allicyna zacznie działać przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczo.
Pozostałe składniki czosnku przyczyniają się do regulacji pracy naczyń wieńcowych. Ponadto pomagają w walce z biegunką czy schorzeniami dróg moczowych.
Zobacz też:
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia