Reklama
Reklama

Rzeżucha na Wielkanoc to już tradycja. Wysiewam ją w tym czasie, a na święta mam duże kiełki

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Już niedługo zaczniemy robić świąteczne porządki i przystrajać dom różnymi dekoracjami. Przed Wielkanocą warto pomyśleć także o posianiu rzeżuchy, która jest łatwa w wyhodowaniu. Roślina nie tylko pięknie udekoruje stół, ale też wzbogaci smak wielu potraw. Kiedy zatem ją posiać? Odpowiadamy.

Wielkanoc najczęściej kojarzy nam się z zajączkami, królikami i jajkami. Od wielu lat w moim domu tradycją jest sianie rzeżuchy, którą później wykorzystuję do dekoracji stołu świątecznego i wzbogacenia smaku dań wielkanocnych. Zobacz najważniejsze informacje o tej roślinie. 

Dlaczego warto jeść rzeżuchę?

Do świąt wielkanocnych nie zostało dużo czasu, zaledwie sześć tygodni. Już teraz możemy zaplanować potrawy na świąteczny stół. Warto wzbogacić je o rzeżuchę, którą można jeść nawet na co dzień. Dlaczego?

Rzeżucha to zdrowa roślina, która posiada wiele cennych substancji odżywczych. W jej składzie znajdziemy witaminę A, C, D, E ,K ,PP oraz te z grupy B. Ma również minerały tj. fosfor, potas, żelazo, wapń, magnez, cynk. Rzeżucha jest małokaloryczna - 100 g kiełków ma 32 kcal

Co więcej, tę kapustną roślinę siano od dawna, bo już w starożytności. Była wykorzystywana w medycynie ludowej do leczenia owrzodzeń skóry, ponieważ działa antyoksydacyjnie.

Kiedy i jak posiać rzeżuchę przed świętami wielkanocnymi?

Wyhodowanie rzeżuchy jest bardzo proste. Na małym talerzyku wystarczy położyć watę lub glinę, a na materiale nasiona tej rośliny. Musimy spryskać je obficie wodą i umieścić na nasłonecznionym stanowisku. Nasiona należy podlewać codziennie małą ilością wody. 

Jeśli chcemy, żeby rzeżucha wyrosła na święta wielkanocne, to musimy posiać ją 2-3 tygodnie przed Wielkanocą. Wyraźny wzrost zauważymy już po 2 tygodniach od momentu posiania. 

Możemy przyspieszyć ten proces poprzez codzienne moczenie nasion w ciepłej wodzie przez godzinę. Gdy pokryją się śluzem, to przekładamy je na talerzyk z watą. 

Rzeżucha na święta wielkanocne - do czego ją wykorzystać?

Rzeżucha ma słodki smak, delikatnie pikantny. Sprawdzi się idealnie w trakcie świąt wielkanocnych do pasty jajecznej czy sałatki jarzynowej. Możemy jeść ją także na świeżym pieczywie z masłem i odrobiną soli

Rzeżuchą warto dekorować potrawy wielkanocne. Przykładowo można dorzucić ją do innych sałatek, jajek, żurku czy barszczu białego

Zobacz też:

Jak dbać o róże latem? O tych zabiegach musisz pamiętać

Nakarm tym śniadaniem pelargonie. Sąsiadom opadnie szczęka na widok bujnych kwiatów

Wytwarza aromatyczne kwiaty i jadalne owoce. Mało kto wie, wzmacnia zdrowie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: uprawa roślin