Rzeżucha na Wielkanoc to już tradycja. Wysiewam ją w tym czasie, a na święta mam duże kiełki
Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Już niedługo zaczniemy robić świąteczne porządki i przystrajać dom różnymi dekoracjami. Przed Wielkanocą warto pomyśleć także o posianiu rzeżuchy, która jest łatwa w wyhodowaniu. Roślina nie tylko pięknie udekoruje stół, ale też wzbogaci smak wielu potraw. Kiedy zatem ją posiać? Odpowiadamy.
Wielkanoc najczęściej kojarzy nam się z zajączkami, królikami i jajkami. Od wielu lat w moim domu tradycją jest sianie rzeżuchy, którą później wykorzystuję do dekoracji stołu świątecznego i wzbogacenia smaku dań wielkanocnych. Zobacz najważniejsze informacje o tej roślinie.
Do świąt wielkanocnych nie zostało dużo czasu, zaledwie sześć tygodni. Już teraz możemy zaplanować potrawy na świąteczny stół. Warto wzbogacić je o rzeżuchę, którą można jeść nawet na co dzień. Dlaczego?
Rzeżucha to zdrowa roślina, która posiada wiele cennych substancji odżywczych. W jej składzie znajdziemy witaminę A, C, D, E ,K ,PP oraz te z grupy B. Ma również minerały tj. fosfor, potas, żelazo, wapń, magnez, cynk. Rzeżucha jest małokaloryczna - 100 g kiełków ma 32 kcal.
Co więcej, tę kapustną roślinę siano od dawna, bo już w starożytności. Była wykorzystywana w medycynie ludowej do leczenia owrzodzeń skóry, ponieważ działa antyoksydacyjnie.
Wyhodowanie rzeżuchy jest bardzo proste. Na małym talerzyku wystarczy położyć watę lub glinę, a na materiale nasiona tej rośliny. Musimy spryskać je obficie wodą i umieścić na nasłonecznionym stanowisku. Nasiona należy podlewać codziennie małą ilością wody.
Jeśli chcemy, żeby rzeżucha wyrosła na święta wielkanocne, to musimy posiać ją 2-3 tygodnie przed Wielkanocą. Wyraźny wzrost zauważymy już po 2 tygodniach od momentu posiania.
Możemy przyspieszyć ten proces poprzez codzienne moczenie nasion w ciepłej wodzie przez godzinę. Gdy pokryją się śluzem, to przekładamy je na talerzyk z watą.
Rzeżucha ma słodki smak, delikatnie pikantny. Sprawdzi się idealnie w trakcie świąt wielkanocnych do pasty jajecznej czy sałatki jarzynowej. Możemy jeść ją także na świeżym pieczywie z masłem i odrobiną soli.
Rzeżuchą warto dekorować potrawy wielkanocne. Przykładowo można dorzucić ją do innych sałatek, jajek, żurku czy barszczu białego.
Zobacz też:
Twoje wrzosy usychają po kilku tygodniach? Najpewniej popełniasz ten błąd
Teściowa piecze to ciasto przez całą jesień. Znika do ostatniego okruszka
Posadź tę roślinę jeszcze we wrześniu. Obsypie ogród kwiatami już w lutym