Rzeżucha na Wielkanoc to już tradycja. Wysiewam ją w tym czasie, a na święta mam duże kiełki
Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Już niedługo zaczniemy robić świąteczne porządki i przystrajać dom różnymi dekoracjami. Przed Wielkanocą warto pomyśleć także o posianiu rzeżuchy, która jest łatwa w wyhodowaniu. Roślina nie tylko pięknie udekoruje stół, ale też wzbogaci smak wielu potraw. Kiedy zatem ją posiać? Odpowiadamy.
Wielkanoc najczęściej kojarzy nam się z zajączkami, królikami i jajkami. Od wielu lat w moim domu tradycją jest sianie rzeżuchy, którą później wykorzystuję do dekoracji stołu świątecznego i wzbogacenia smaku dań wielkanocnych. Zobacz najważniejsze informacje o tej roślinie.
Do świąt wielkanocnych nie zostało dużo czasu, zaledwie sześć tygodni. Już teraz możemy zaplanować potrawy na świąteczny stół. Warto wzbogacić je o rzeżuchę, którą można jeść nawet na co dzień. Dlaczego?
Rzeżucha to zdrowa roślina, która posiada wiele cennych substancji odżywczych. W jej składzie znajdziemy witaminę A, C, D, E ,K ,PP oraz te z grupy B. Ma również minerały tj. fosfor, potas, żelazo, wapń, magnez, cynk. Rzeżucha jest małokaloryczna - 100 g kiełków ma 32 kcal.
Co więcej, tę kapustną roślinę siano od dawna, bo już w starożytności. Była wykorzystywana w medycynie ludowej do leczenia owrzodzeń skóry, ponieważ działa antyoksydacyjnie.
Wyhodowanie rzeżuchy jest bardzo proste. Na małym talerzyku wystarczy położyć watę lub glinę, a na materiale nasiona tej rośliny. Musimy spryskać je obficie wodą i umieścić na nasłonecznionym stanowisku. Nasiona należy podlewać codziennie małą ilością wody.
Jeśli chcemy, żeby rzeżucha wyrosła na święta wielkanocne, to musimy posiać ją 2-3 tygodnie przed Wielkanocą. Wyraźny wzrost zauważymy już po 2 tygodniach od momentu posiania.
Możemy przyspieszyć ten proces poprzez codzienne moczenie nasion w ciepłej wodzie przez godzinę. Gdy pokryją się śluzem, to przekładamy je na talerzyk z watą.
Rzeżucha ma słodki smak, delikatnie pikantny. Sprawdzi się idealnie w trakcie świąt wielkanocnych do pasty jajecznej czy sałatki jarzynowej. Możemy jeść ją także na świeżym pieczywie z masłem i odrobiną soli.
Rzeżuchą warto dekorować potrawy wielkanocne. Przykładowo można dorzucić ją do innych sałatek, jajek, żurku czy barszczu białego.
Zobacz też:
Liście zamiokulkasa żółkną? Włóż to do doniczki, a roślina odzyska formę
Przygotuj ogród na opady śniegu. Dzięki temu rośliny nie zmarnieją
Zamiast do kawy wlej do paproci. Nowe liście nie pomieszczą się w doniczce