Zdrowy i smaczny majonez, który zrobisz w 5 minut. Ten przepis zdradziła mi babcia
Zamiast kupować zapasy majonezu na Wielkanoc, w tym roku spróbuj zrobić go samodzielnie. Nie zajmie ci to dłużej niż 5 minut, bo musisz jedynie połączyć sześć składników, które masz w kuchni. Gdy skosztujesz domowego majonezu według tego babcinego przepisu, na własnej skórze przekonasz się, że jest o niebo zdrowszy i smaczniejszy, niż ten ze sklepu.
To już norma, że Polacy przez Wielkanocą robią zapasy majonezu w spiżarniach po to, aby na pewno nie zabrakło go na święta. Bez jego dodatku niezwykle trudno jest wyobrazić sobie tradycyjne potrawy. Nadaje unikalny smak jajkom i sałatce warzywnej, ale niestety gotowe majonezy nie należą do najzdrowszych.
Zalegają na półkach w marketach przez długi czas, więc, aby się nie popsuły producenci umieszczają w ich składzie sporą część tablicy Mendelejewa. Od czasu do czasu można zakupić taki produkt, jednak warto nauczyć się przygotować samodzielnie jego zdrowszą wersję. Postępuj zgodnie z krótką instrukcją, a w 5 minut zrobisz najlepszy majonez bez dodatku chemii. Jest o wiele bardziej wartościowy i smaczniejszy, niż ten sklepowy.
Oto przepis na domowy majonez z babcinego zeszytu. Nie zawiera chemii, ulepszaczy smaku ani konserwantów. Przygotujesz go z sześciu tanich, w pełni naturalnych produktów, które wystarczą ci na niejeden słoik tego pysznego sosu. Dzięki niemu w święta wielkanocne będziesz jeść zdrowiej, a przy okazji sporo zaoszczędzisz.
Składniki na domowy majonez:
- 2 jajka (średniej wielkości)
- 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie: octu winnego)
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 szklanki oleju roślinnego (najlepiej rzepakoweho)
- sól
- pieprz
Może cię zainteresować: Ten pomarańczowy deser robię w 5 minut, a goście błagają o dokładkę. Smakuje bosko
Wyjmij na blat potrzebne składniki i rozpocznij przygotowywanie domowego majonezu. Sparzone wrzątkiem jajko wbij do naczynia (najlepszy jest wysoki, ale niezbyt szeroki słój, do którego zmieści się blender ręczny).
Dołóż musztardę i sok z cytryny (opcjonalnie ocet winny), a później wymieszaj produkty ręcznie lub za pomocą miksera, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Gdy będziesz miksować składniki, przez cały czas dodawaj olej. Jeśli majonez wyjdzie ci zbyt rzadki, dołóż jeszcze odrobinę oleju, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj całość.
Czytaj również: Przyjaciółka zdradziła mi przepis na idealny sos czosnkowy. Sekretem jest jeden składnik
Zobacz też:
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu