Reklama
Reklama

Ten pomarańczowy deser robię w 5 minut, a goście błagają o dokładkę. Smakuje bosko

Deseru w takiej odsłonie na pewno jeszcze nie jadłaś. Ma lekko kwaskowaty smak, więc jest idealny dla osób, które nie przepadają za przesłodzonymi przekąskami. Jego przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 5 minut. Zawiera tylko cztery składniki, a jest naprawdę smaczny. Zawsze, kiedy podaję go na stół, goście błagają mnie o dokładkę.

Obłędnie smaczny deser wcale nie musi być czasochłonny i możesz zrobić go z zaledwie czterech tanich składników. Odkąd moja koleżanka przesłała mi przepis na pomarańcze w cieście francuskim, nie podaję moim gościom niczego innego. 

Składniki łącze w zaledwie 5 minut, a później po prostu wkładam je do piekarnika na pół godziny. Dzięki temu poczęstunek dla znajomych wpadających z niespodziewaną wizytą mam z głowy, a ponieważ przekąska jest lekko kwaskowata, nikt nigdy nie narzeka na zbyt słodki smak. Spróbuj zrobić go samodzielnie, a sama przekonasz się, jakie to proste.

Może cię zainteresować: Ten cytrynowy mus robię w 5 minut bez użycia jajek. Smakuje niebiańsko 

Ten deser z pomarańczy zrobisz w 5 minut. Potrzebujesz tylko 4 składniki

Deser z pomarańczy to kwaskowata alternatywa dla przesłodzonych ciast i ciasteczek. Zawierają ciasto francuskie, sprawia, że wychodzą idealnie chrupkie i przywodzą na myśl drogie przysmaki z najlepszych cukierni, a zrobisz je za grosze z 4 produktów. 

Składniki na pomarańcze w cieście francuskim (6 sztuk):

  • 2 pomarańcze
  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • cukier (odrobina, aby posypać pomarańcze)

Dodanie do deseru cukru, ma na celu osłodzenie kwaskowatych owoców pomarańczy. Możesz jednak z niego zrezygnować, robiąc pomarańcze w cieście francuskim bez niego lub np. urozmaicić deser za pomocą cynamonu. 

Czytaj również: Puszyste ciasto budyniowe, idealne do kawy. Zrobisz je w 30 minut

Przepis na pomarańcze w cieście francuskim. Smakują bosko

Przygotowanie pomarańczy w cieście francuskim rozpocznij od obrania owoców ze skórki. Później pokrój je w średniej grubości plastry (około 5 milimetrowe) i wytnij środek, w którym znajdują się pestki. 

Następnym krokiem jest rozwinięcie rolki ciasta francuskiego. Rozłóż ją na blacie, podziel na pół, a na wierzchu jednej części zacznij układać plastry pomarańczy w równych odstępach. Na drugiej, niewykorzystanej połowie nożykiem do pizzy wytnij paski o grubości 1-1,5 cm centymetra. 

Wokół ułożonych na cieście pomarańczy wytnij okręgi, zostawiając 1 centymetrowy zapas przestrzeni. Ciasta posyp cukrem (albo nie), a na środek każdego z nich włóż kawałek pokruszonej gorzkiej czekolady. 

Jak sama widzisz, przepis na deser z pomarańczy jest banalnie prosty. Połączenie składników nie zajmie ci więcej niż 5 minut, a przez pozostałe 30-35 minut przekąska będzie robić się sama w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem deseru, poczekaj, aż przekąska ostygnie.

Zobacz też:

Dzieci pokochają truskawki w tej formie. Zrób więcej, bo zajadać się będzie cała rodzina

Te lody zasmakują wszystkim. Wymyślił je Robert Makłowicz

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | desery | przekąski