Reklama
Reklama

Ten pomarańczowy deser robię w 5 minut, a goście błagają o dokładkę. Smakuje bosko

Deseru w takiej odsłonie na pewno jeszcze nie jadłaś. Ma lekko kwaskowaty smak, więc jest idealny dla osób, które nie przepadają za przesłodzonymi przekąskami. Jego przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 5 minut. Zawiera tylko cztery składniki, a jest naprawdę smaczny. Zawsze, kiedy podaję go na stół, goście błagają mnie o dokładkę.

Obłędnie smaczny deser wcale nie musi być czasochłonny i możesz zrobić go z zaledwie czterech tanich składników. Odkąd moja koleżanka przesłała mi przepis na pomarańcze w cieście francuskim, nie podaję moim gościom niczego innego. 

Składniki łącze w zaledwie 5 minut, a później po prostu wkładam je do piekarnika na pół godziny. Dzięki temu poczęstunek dla znajomych wpadających z niespodziewaną wizytą mam z głowy, a ponieważ przekąska jest lekko kwaskowata, nikt nigdy nie narzeka na zbyt słodki smak. Spróbuj zrobić go samodzielnie, a sama przekonasz się, jakie to proste.

Może cię zainteresować: Ten cytrynowy mus robię w 5 minut bez użycia jajek. Smakuje niebiańsko 

Ten deser z pomarańczy zrobisz w 5 minut. Potrzebujesz tylko 4 składniki

Deser z pomarańczy to kwaskowata alternatywa dla przesłodzonych ciast i ciasteczek. Zawierają ciasto francuskie, sprawia, że wychodzą idealnie chrupkie i przywodzą na myśl drogie przysmaki z najlepszych cukierni, a zrobisz je za grosze z 4 produktów. 

Składniki na pomarańcze w cieście francuskim (6 sztuk):

  • 2 pomarańcze
  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • cukier (odrobina, aby posypać pomarańcze)

Dodanie do deseru cukru, ma na celu osłodzenie kwaskowatych owoców pomarańczy. Możesz jednak z niego zrezygnować, robiąc pomarańcze w cieście francuskim bez niego lub np. urozmaicić deser za pomocą cynamonu. 

Czytaj również: Puszyste ciasto budyniowe, idealne do kawy. Zrobisz je w 30 minut

Przepis na pomarańcze w cieście francuskim. Smakują bosko

Przygotowanie pomarańczy w cieście francuskim rozpocznij od obrania owoców ze skórki. Później pokrój je w średniej grubości plastry (około 5 milimetrowe) i wytnij środek, w którym znajdują się pestki. 

Następnym krokiem jest rozwinięcie rolki ciasta francuskiego. Rozłóż ją na blacie, podziel na pół, a na wierzchu jednej części zacznij układać plastry pomarańczy w równych odstępach. Na drugiej, niewykorzystanej połowie nożykiem do pizzy wytnij paski o grubości 1-1,5 cm centymetra. 

Wokół ułożonych na cieście pomarańczy wytnij okręgi, zostawiając 1 centymetrowy zapas przestrzeni. Ciasta posyp cukrem (albo nie), a na środek każdego z nich włóż kawałek pokruszonej gorzkiej czekolady. 

Jak sama widzisz, przepis na deser z pomarańczy jest banalnie prosty. Połączenie składników nie zajmie ci więcej niż 5 minut, a przez pozostałe 30-35 minut przekąska będzie robić się sama w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem deseru, poczekaj, aż przekąska ostygnie.

Zobacz też:

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!

Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | desery | przekąski