Ten pomarańczowy deser robię w 5 minut, a goście błagają o dokładkę. Smakuje bosko
Deseru w takiej odsłonie na pewno jeszcze nie jadłaś. Ma lekko kwaskowaty smak, więc jest idealny dla osób, które nie przepadają za przesłodzonymi przekąskami. Jego przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 5 minut. Zawiera tylko cztery składniki, a jest naprawdę smaczny. Zawsze, kiedy podaję go na stół, goście błagają mnie o dokładkę.
Obłędnie smaczny deser wcale nie musi być czasochłonny i możesz zrobić go z zaledwie czterech tanich składników. Odkąd moja koleżanka przesłała mi przepis na pomarańcze w cieście francuskim, nie podaję moim gościom niczego innego.
Składniki łącze w zaledwie 5 minut, a później po prostu wkładam je do piekarnika na pół godziny. Dzięki temu poczęstunek dla znajomych wpadających z niespodziewaną wizytą mam z głowy, a ponieważ przekąska jest lekko kwaskowata, nikt nigdy nie narzeka na zbyt słodki smak. Spróbuj zrobić go samodzielnie, a sama przekonasz się, jakie to proste.
Może cię zainteresować: Ten cytrynowy mus robię w 5 minut bez użycia jajek. Smakuje niebiańsko
Deser z pomarańczy to kwaskowata alternatywa dla przesłodzonych ciast i ciasteczek. Zawierają ciasto francuskie, sprawia, że wychodzą idealnie chrupkie i przywodzą na myśl drogie przysmaki z najlepszych cukierni, a zrobisz je za grosze z 4 produktów.
Składniki na pomarańcze w cieście francuskim (6 sztuk):
- 2 pomarańcze
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 40 g gorzkiej czekolady
- cukier (odrobina, aby posypać pomarańcze)
Dodanie do deseru cukru, ma na celu osłodzenie kwaskowatych owoców pomarańczy. Możesz jednak z niego zrezygnować, robiąc pomarańcze w cieście francuskim bez niego lub np. urozmaicić deser za pomocą cynamonu.
Czytaj również: Puszyste ciasto budyniowe, idealne do kawy. Zrobisz je w 30 minut
Przygotowanie pomarańczy w cieście francuskim rozpocznij od obrania owoców ze skórki. Później pokrój je w średniej grubości plastry (około 5 milimetrowe) i wytnij środek, w którym znajdują się pestki.
Następnym krokiem jest rozwinięcie rolki ciasta francuskiego. Rozłóż ją na blacie, podziel na pół, a na wierzchu jednej części zacznij układać plastry pomarańczy w równych odstępach. Na drugiej, niewykorzystanej połowie nożykiem do pizzy wytnij paski o grubości 1-1,5 cm centymetra.
Wokół ułożonych na cieście pomarańczy wytnij okręgi, zostawiając 1 centymetrowy zapas przestrzeni. Ciasta posyp cukrem (albo nie), a na środek każdego z nich włóż kawałek pokruszonej gorzkiej czekolady.
Jak sama widzisz, przepis na deser z pomarańczy jest banalnie prosty. Połączenie składników nie zajmie ci więcej niż 5 minut, a przez pozostałe 30-35 minut przekąska będzie robić się sama w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem deseru, poczekaj, aż przekąska ostygnie.
Zobacz też:
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru