Reklama
Reklama

Ten cytrynowy mus robię w 5 minut bez użycia jajek. Znajomi proszą o dokładkę, bo smakuje niebiańsko

Przygotowanie idealnego deseru na weekend nie musi być drogie ani czasochłonne. Ten szybki mus cytrynowy smakuje niebiańsko, a nie musze do niego nawet kupować jajek. Robię go ekspresowo z kilku tanich produktów, które większość z nas ma w swojej kuchni. Szkoda, że moja koleżanka tak późno wysłała mi ten genialny przepis, bo odkąd podaję go na imprezach, wszyscy znajomi proszą mnie o dokładkę.

Jeśli chcesz przygotować smaczny i oryginalny deser bez pieczenia, ale nie masz żadnego pomysłu, dobrze trafiłaś. Moja koleżanka ostatnio przesłała mi krótki film z przepisem na pyszny cytrynowy mus. Ma kremową konsystencję, więc smakuje niebiańsko, a nie wymaga nawet użycia jajek. 

I co najlepsze, cztery porcje zrobisz ekspresowo z kilku tanich i łatwo dostępnych składników. Najlepiej od razu przygotuj jednak więcej składników na podwójną porcję i wyjmij z szafki co najmniej osiem salaterek, bo wszyscy będą prosić cię o dokładkę.

Najlepszy cytrynowy mus zrobisz bez użycia jajek. Wykorzystaj sekretny składnik

Do przygotowania cytrynowego musu nie musisz używać jajek, a mimo tego deser jest puszysty, ma żółty kolor niezwykle gładką, kremową, konsystencję. Wszystko za sprawą sekretnego składnika, który się w nim znajduje. Chodzi o kurkumę. 

Składniki na cytrynowy mus (4-6 porcji):

  • Sok z cytryny - 120 mililitrów
  • Cukier granulowany - 120-170 gramów
  • Woda - 100 mililitrów
  • Skrobia kukurydziana - 30 gramów
  • Śmietana do ubijania - 250 gramów (1 pełna szklanka)
  • Kurkuma - szczypta

Może cię zainteresować: Dobrze znany przysmak z PRL-u w nowej odsłonie. Proste wafelki z galaretką owocową

Przepis na kremowy cytrynowy mus. Ten pyszny deser zrobisz w 5 minut

Przygotowanie cytrynowego musu rozpocznij od przecięcia na pół dwóch cytryn i wyciśnięcia z nich soku. Odcedź go później, aby pozbyć się grudek, przelej do większego naczynia i dodaj cukier granulowany. Dolej wodę (około 100 ml) i wsyp 3 łyżki skrobi kukurydzianej. Szybko wymieszaj, a później dodaj szczyptę kurkumy, aby uzyskać idealny kolor i lekko pikantny posmak deseru. 

Rozpocznij gotowanie na małym ogniu, przez cały czas mieszając składniki w misce, aż zaczną gęstnieć i utworzy się jednolita, kisielowata masa. Później zdejmij garnek z pieca i poczekaj, aż wystygnie, a później połóż folię na jej powierzchni. 

Do drugiego naczynia wlej śmietankę (około 250 gramów) i ubij ją, ustawiając miksera na średnich obrotach. Niewielką ilość przełóż do osobnego rękawa, do wyciskania. Cytrynową masę lekko wymieszaj dla rozluźnienia konsystencji, jeśli zdążyła zastygnąć. Dzięki temu za chwilę lepiej połączy się ze śmietaną. 

Gdy już to zrobisz, zmieszaj zawartości obu naczyń tak, by ostateczna masa cytrynowa była gładka i puszysta. Później przelej ją do salaterek i przyozdób wcześniej odłożoną śmietaną oraz plasterkiem cytryny, aby deser prezentował się jeszcze lepiej. 

Czytaj również: Szybkie ciasto z owocami, mięciutkie i puszyste jak chmurka. Nie musisz nawet wyciągać miksera                              

Zobacz też:

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | desery