Dobrze znany przysmak z PRL-u w innej odsłonie. Proste wafelki z galaretką owocową
Jeśli marzy ci się kolorowy deser, który swoim smakiem przeniesie cię wspomnieniami do dzieciństwa, koniecznie zrób te pyszne wafle z galaretką. To jedna z najbardziej kultowych szybkich przekąsek PRL-u. W tej wersji przygotujesz ją w zaledwie 15 minut, a jest tak dobra, że na pewno zachwyci wszystkich domowników.
Wafle z masą z galaretki, królowały na stołach podczas imprez w PRL-u. Niezależnie od tego, czy były robione na urodziny, komunię czy wesele, swoim słodkich smakiem zawsze zachwycały wszystkich gości. Idealnie komponowały się z kawą i herbatą, dlatego warto przypomnieć sobie ich niepowtarzalny smak.
Oto przepis na kultowy deser w nieco odśnieżonej wersji. Słynne wafelki możesz zrobić wyłącznie z masą truskawkową albo nieco zaszaleć, stawiając na dwie warstwy - truskawkę i egzotyczne kiwi.
Wafle przekładane masą z galaretek są bardzo smaczne, a jednocześnie tanie i proste w przygotowaniu. Najlepsze w nich jest to, że możesz dowolnie modyfikować ich smak, decydując się na konkretny typ galaretki np. pomarańczową, arbuzową czy cytrynową. Dzięki temu tanim kosztem zrobisz całą masę pysznych słodyczy, idealnych do kawy czy herbaty.
Składniki na wafle z PRL-u, które musisz kupić to:
- wafle - 1 paczka (lub więcej, w zależności od tego, ile słodyczy chcesz przygotować)
- masło - 300 g
- śmietanka 18 proc. - 400 g
- cukier - 6 łyżek
- 1 galaretka - np. truskawkowa - 2 sztuki
- 2 galaretka - np. kiwi - 2 sztuki
Może cię zainteresować: W PRL-u często gościł na stołach. Dziś mało kto pamięta to danie, a na głowę bije mielone
Przygotowanie obłędnie smacznych wafli z masą owocową jest proste. Na początek rozpuść 150 g masła z 3 łyżkami cukru w małym garnuszku. Później zmniejsz ogień i dodaj około 200 g śmietany. Całość dokładnie wymieszaj, a później zdejmij garnek z ognia po to, by masa się nie zagotowała.
Do ciepłej masy wlej 2 galaretki (np. truskawkowe), dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż ostygną. W ten sam sposób zrób drugą masę z galaretką kiwi (lub inną wybraną). Kiedy masy przestygną, posmaruj nimi wafle i zawiń je w folię spożywczą, albo przygnieć np. deską. Obciążenie jest ważne po to, by deser dobrze się zbił. Po 2 godzinach pokrój wafle na mniejsze porcje.
Czytaj również: Zrobisz je za grosze, a mają niebiański smak. Te zapiekanki w PRL-u były prawdziwym hitem
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki