Reklama
Reklama

Puszyste ciasto budyniowe, idealne do kawy. Zrobisz je w 30 minut

Masz ochotę na ciasto, ale nie jesteś mistrzem pieczenia? Zrób ciasto budyniowe. Jego przygotowanie nie zajmie wiele czasu. To jeden z tych szybkich deserów, które zawsze się udają. Jest pyszne i z pewnością zaspokoi każdy apetyt na słodycze.

Pieczenie ciasta kojarzy nam się z wielkim przedsięwzięciem, które w dodatku nie zawsze się udaje. Nietrudno przecież o zakalec czy opadniętą bezę. Ciasto budyniowe nie sprawi ci takich niespodzianek. Zrobisz je szybko i bez wielkiego wysiłku.  

Składniki na ciasto budyniowe. Siła tkwi w prostocie 

Ciasto budyniowe nie wymaga wielkich przygotowań i zakupów. Składniki do przygotowania tego deseru są proste i powszechnie dostępne. Szybko się ze sobą łączą, choć sprawę z pewnością ułatwi tu mikser. Zanim zabierzesz się do pieczenia ciasta budyniowego, skompletuj wszystkie składniki:  

  • litr mleka;  
  • 250 g masła; 
  • 6 jajek; 
  • pół szklanki mąki pszennej;  
  • 100 g cukru pudru; 
  • 2 opakowania budyniu waniliowego;  
  • opcjonalnie kakao do posypania.  

Do przygotowania budyniowego ciasta przyda się miska, garnek, mikser i blaszka do pieczenia.  

Czytaj też: Ten przepis na karpatkę nie ma sobie równych. Goście zawsze proszą o dokładkę

Przepis na ciasto budyniowe krok po kroku 

Ten deser składa się z dwóch warstw - biszkoptowej i kremowej. W trakcie pieczenia jednego możesz zająć się drugim. Oto przepis na ciasto budyniowe krok po kroku:  

Krok 1 

Zrób masę na biszkopt. Oddziel od siebie białka i żółtka, białka zmiksuj na sztywną pianę. Dorzuć do niej mąką i 50 g cukru pudru. Zmiksuj wszystko razem na gładką masę.  

Krok 2 

Upiecz biszkopt. Masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, możesz ją wyrównać. Piecz biszkopt przez 20 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Ciasto powinno być suche. Nie martw się, jeśli nieco się przesuszy - krem budyniowy nada mu aksamitnej wilgotności.  

Krok 3 

Zrób krem. Tu przydadzą się żółtka z jajek, które zostały ci z biszkoptu. Ubij je, dodaj do nich pozostały cukier puder. Mleko zagotuj w garnku, dodając do niego masło i budynie waniliowe. Mieszaj, aż powstanie budyń.  

Krok 4 

Zmiksowane żółtka wymieszaj z budyniem. Tak powstały krem przełóż na przestygnięty biszkopt. Wyrównaj wszystko. Wierzch budyniowego ciasta możesz posypać kakao lub wiórkami kokosowymi, polać kajmakiem lub ozdobić orzechami. Całość schowaj do lodówki na godzinę.  

Zobacz też:

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta