Reklama
Reklama

Ten przepis na karpatkę nie ma sobie równych. Goście zawsze proszą o dokładkę

Karpatka to jedno z najsmaczniejszych, tradycyjnych ciast. Mimo tego, że jest dość kaloryczna, od czasu do czasu warto pozwolić sobie na chwile rozpusty i upiec ją z okazji odwiedzin znajomych lub rodziny. Jeżeli przygotujesz ją według tego przepisu, krem i ciasto będą tak dobre, że goście poproszą cię o niejedną dokładkę.

Karpatka to smaczne ciasto, na które składają się dwie warstwy ciasta przełożone słodkim kremem - najczęściej budyniowym lub śmietankowym. Wiele jednak zależy od osobistych preferencji, bo nie wszyscy lubią nadmierną słodycz. 

Najważniejsze jest jednak to, by była puszysta, odpowiednio chrupka i tak smaczna, że każdy kęs będzie rozpływał się w ustach. Niełatwo znaleźć przepis na idealną karpatkę, ale moja kuzynka ostatnio podesłała mi ten przepis i nie mogłam wyjść z zachwytu, bo wypiek wyszedł mi obłędnie! 

Najlepszy przepis na karpatkę. Kup te składniki na ciasto i krem

Jeśli chcesz zrobić naprawdę smaczną karpatkę, która posmakuje twoim gościom, najpierw musisz zaopatrzyć się w odpowiednie składnikiIdealnie dobrane produkty to podstawa, gdy pragniesz zrobić dobre ciasto. 

Wydaje się to oczywiste, ale niektórzy na siłę próbują urozmaicać swoje wypieki wymyślnymi dodatkami i jest to błąd, przez który karpatka często wychodzi zbyt słodka albo gumowata.

Składniki na ciasto do karpatki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • woda - 1 szklanka
  • masło - 120 g
  • jajka 5-6 sztuk w zależności od wielkości
  • szczypta soli

Składniki na krem (w tym przypadku budyniowy):

  • mleko - 0,5 litra
  • budyń - 3 opakowania
  • mąka pszenna - 130 g
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • cukier zwykły - 1 szklanka
  • żółtka jaj - 5 sztuk
  • masło - 250 g

Może cię zainteresować: To pyszne ciasto pochodzi z Podlasia. Robi się je z 12 warstw

Jak przygotować karpatkę tak, by była obłędnie smaczna? To proste

Po zakupach możesz zabrać się za pieczenie karpatki. Zacznij od przygotowania ciasta. Do małego garnka wlej szklankę wody, dodaj masło i odrobinę soli. Gotuj składniki rozpuszczenia, a później wsyp mąkę i wymieszaj i utrzymuj na małym ogniu przez około 3-4 minuty. Później masę przełóż do miski i poczekaj, aż ostygnie. 

Podczas oczekiwania możesz zająć się robieniem budyniu do kremu. Do garnka wlej litr mleka i zagotuj je, a do miski wbij żółtka, wsyp cukier i cukier waniliowy. Wszystkie te składniki zmiksuj i wlej szklankę zimnego mleka. Wsyp mąkę, wybrane budynie i zmiksuj, a później dodaj jeszcze jedną szklankę zimnego mleka i kolejny raz zmiksuj. Masę budyniową wlewaj do gotującego się mleka, cały czas energiczne mieszając po to, by nie powstały grudki. Gdy zagotuje się, gotuj jeszcze 2 minuty, a później przełóż masę do miski i przykryj folią spożywczą. Budyń pozostaw do ostygnięcia na około 7-8 godzin. 

Przygotuj blaszki o wymiarach 22 x 34, smarując je margaryną lub masłem. Do przestudzonego ciasta parzonego, dodaj 5 jajek i wszystko zmiksuj. Ciasto podziel na dwie części i wylej do form, a później piecz w 200 stopniach Celsjusza przez około 35 minut. Zajmij się przygotowaniem kremu, miksując masło na puch, w międzyczasie dodając po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Gotowym kremem posmaruj ciasto, przykryj drugim blatem i trzymaj w lodówce przez całą noc. Rano karpatka będzie gotowa do podania gościom.

Czytaj również: Ten cytrynowy mus robię w 5 minut bez użycia jajek. Znajomi błagają o dokładkę, bo smakuje niebiańsko

Zobacz też:

Łosoś i szparagi w roli głównej. Prosty przepis, a smakuje jak w najdroższej restauracji

Do mizerii dodaj ten składnik. Jest nietypowy, ale znakomicie podkręca smak

Ciasto z truskawkami bez pieczenia. W sam raz na rodzinne spotkanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta