Ten przepis na karpatkę nie ma sobie równych. Goście zawsze proszą o dokładkę
Karpatka to jedno z najsmaczniejszych, tradycyjnych ciast. Mimo tego, że jest dość kaloryczna, od czasu do czasu warto pozwolić sobie na chwile rozpusty i upiec ją z okazji odwiedzin znajomych lub rodziny. Jeżeli przygotujesz ją według tego przepisu, krem i ciasto będą tak dobre, że goście poproszą cię o niejedną dokładkę.
Karpatka to smaczne ciasto, na które składają się dwie warstwy ciasta przełożone słodkim kremem - najczęściej budyniowym lub śmietankowym. Wiele jednak zależy od osobistych preferencji, bo nie wszyscy lubią nadmierną słodycz.
Najważniejsze jest jednak to, by była puszysta, odpowiednio chrupka i tak smaczna, że każdy kęs będzie rozpływał się w ustach. Niełatwo znaleźć przepis na idealną karpatkę, ale moja kuzynka ostatnio podesłała mi ten przepis i nie mogłam wyjść z zachwytu, bo wypiek wyszedł mi obłędnie!
Jeśli chcesz zrobić naprawdę smaczną karpatkę, która posmakuje twoim gościom, najpierw musisz zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Idealnie dobrane produkty to podstawa, gdy pragniesz zrobić dobre ciasto.
Wydaje się to oczywiste, ale niektórzy na siłę próbują urozmaicać swoje wypieki wymyślnymi dodatkami i jest to błąd, przez który karpatka często wychodzi zbyt słodka albo gumowata.
Składniki na ciasto do karpatki:
- mąka pszenna - 1 szklanka
- woda - 1 szklanka
- masło - 120 g
- jajka 5-6 sztuk w zależności od wielkości
- szczypta soli
Składniki na krem (w tym przypadku budyniowy):
- mleko - 0,5 litra
- budyń - 3 opakowania
- mąka pszenna - 130 g
- cukier waniliowy - 2 opakowania
- cukier zwykły - 1 szklanka
- żółtka jaj - 5 sztuk
- masło - 250 g
Może cię zainteresować: To pyszne ciasto pochodzi z Podlasia. Robi się je z 12 warstw
Po zakupach możesz zabrać się za pieczenie karpatki. Zacznij od przygotowania ciasta. Do małego garnka wlej szklankę wody, dodaj masło i odrobinę soli. Gotuj składniki rozpuszczenia, a później wsyp mąkę i wymieszaj i utrzymuj na małym ogniu przez około 3-4 minuty. Później masę przełóż do miski i poczekaj, aż ostygnie.
Podczas oczekiwania możesz zająć się robieniem budyniu do kremu. Do garnka wlej litr mleka i zagotuj je, a do miski wbij żółtka, wsyp cukier i cukier waniliowy. Wszystkie te składniki zmiksuj i wlej szklankę zimnego mleka. Wsyp mąkę, wybrane budynie i zmiksuj, a później dodaj jeszcze jedną szklankę zimnego mleka i kolejny raz zmiksuj. Masę budyniową wlewaj do gotującego się mleka, cały czas energiczne mieszając po to, by nie powstały grudki. Gdy zagotuje się, gotuj jeszcze 2 minuty, a później przełóż masę do miski i przykryj folią spożywczą. Budyń pozostaw do ostygnięcia na około 7-8 godzin.
Przygotuj blaszki o wymiarach 22 x 34, smarując je margaryną lub masłem. Do przestudzonego ciasta parzonego, dodaj 5 jajek i wszystko zmiksuj. Ciasto podziel na dwie części i wylej do form, a później piecz w 200 stopniach Celsjusza przez około 35 minut. Zajmij się przygotowaniem kremu, miksując masło na puch, w międzyczasie dodając po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Gotowym kremem posmaruj ciasto, przykryj drugim blatem i trzymaj w lodówce przez całą noc. Rano karpatka będzie gotowa do podania gościom.
Czytaj również: Ten cytrynowy mus robię w 5 minut bez użycia jajek. Znajomi błagają o dokładkę, bo smakuje niebiańsko
Zobacz też:
Nie dodawaj wody do ciasta na pierogi. Zastąp ją tym, a będzie gładkie i elastyczne
Już nie masło orzechowe. Ten krem dobrze smakuje i działa na metabolizm
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta