Reklama
Reklama

Dodajesz to do sałatki jarzynowej? To dlatego tak szybko się psuje

Sałatka jarzynowa króluje na polskich stołach. Żadne spotkanie rodzinne nie może się bez niej obejść, zatem z pewnością zrobimy ją na Wszystkich Świętych. Z tym daniem jest trochę jak z rosołem, w każdym domu smakuje nieco inaczej. Jeśli jednak chcesz, by twoja sałatka jarzynowa długo zachowała świeżość, nie dodawaj do niej jednego popularnego składnika.

Czego nie dodawać do sałatki jarzynowej?  

Sałatka jarzynowa to potrawa, w której może wylądować wiele różnych składników. Jedni dodają do niej jabłka, inni tego unikają. Są osoby, które dorzucają do nie kukurydzę konserwową, a są takie, dla których to kardynalny błąd. Każdy ma trochę inne upodobania smakowe, dlatego najlepiej kierować się właśnie nimi. Jest jednak jeden składnik, którego nie należy dodawać do sałatki jarzynowej, to cebula. Zwróciła na to uwagę nawet Magda Gessler, która znana jest z tego, że nie unika ostrych smaków. Nie o smak jednak tutaj chodzi. Cebula w sałatce sprawi, że potrawa szybko nie będzie nadawała się do jedzenia. Słynna teoria o "przegryzaniu się składników" w przypadku tego warzywa ma działanie odwrotne. Zepsuje to całe danie.  

Dlaczego nie dodawać cebuli do sałatki?  

O właściwościach zdrowotnych cebuli napisano już wiele. Jak podaje Elżbieta Sawerska z serwisu Interia Zdrowie: “Cebula włączona do jadłospisu wyhamuje rozwój wirusów, drożdży i innych organizmów chorobotwórczych, których kolonie często namnażają się przy źle zbilansowanej diecie." Wszystko to dzięki zawartości allicyny, witaminy C oraz witamin z grupy B.  

Dlaczego więc nie należy dodawać cebuli do sałatki? Mimo swoich właściwości antybakteryjnych surowa cebula w wilgotnym środowisku szybko fermentuje. W sałatce, w towarzystwie gotowanych warzyw i majonezu ten proces będzie postępował jeszcze szybciej. Fermentacja ma to do siebie, że szybko obejmuje wszystkie inne składniki, wskutek czego już po jednym dniu sałatka jarzynowa będzie niejadalna. Jeśli więc nie wyobrażasz sobie tej potrawy bez cebuli, dodaj ją już na talerzu, najlepiej bezpośrednio przed spożyciem.  

Czytaj też: Dodaj to do jajecznicy. Twój mózg podziękuje ci za takie śniadanie

Przepis na idealną sałatkę jarzynową 

Każdy ma swoją tajemnicę przyrządzania tego dania. My podajemy przepis na najbardziej klasyczną sałatkę jarzynową. Można go oczywiście ulepszać według własnych upodobań, lepiej jednak nie dodawać do niego cebuli.  

Składniki: 

  • 3 średnie ziemniaki; 
  • 5 marchewek; 
  • 1 korzeń pietruszki; 
  • 1/2 selera; 
  • 6 jajek; 
  • 8 średnich ogórków kiszonych; 
  • 1 jabłko; 
  • 400 g groszku z puszki;  
  • 8 łyżek majonezu; 
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego; 
  • 1,5 łyżeczki musztardy delikatesowej; 
  • sól i pieprz do smaku.  

Sposób przygotowania:  

Ugotuj jajka na twardo i zostaw do ostudzenia. Oddzielnie ugotuj też ziemniaki, pozostałe warzywa najlepiej ugotuj w rosole. Kiedy będą miękkie, wyjmij je i pozostaw do wystygnięcia.  

Teraz pora na krojenie: warzywa pokrój w kostkę, również ogórki kiszone i obrane jajka. Jabłko pokrój jak najdrobniej. Groszek konserwowy odsącz na sitku i dorzuć do sałatki. Wszystko wymieszaj dokładnie, ale delikatnie, aby nie podusić składników.  

Na koniec dodaj majonez, jogurt i musztardę i całość dokładnie wymieszaj. Możesz też połączyć ze sobą te składniki i dodać do warzyw dopiero po dokładnym wymieszaniu. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem. Pozostaw całość w lodówce na kilka godzin, aby składniki się przegryzły.  

Źródło: smaker.pl, interia.zdrowie.pl  

Zobacz też:

Jesienią ta zupa króluje w moim domu. Rozgrzewa lepiej niż rosół

​Pij zamiast śniadania, a wzmocnisz odporność. Zdrowy, smaczny i sycący

Tak podkręcisz smak pomidorów. Dosyp odrobinę, a rodzina oszaleje z zachwytu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa