Reklama
Reklama

To pyszne ciasto pochodzi z Podlasia. Robi się je z aż 12 warstw

Delikatne, słodkie i kremowe. To podlaskie ciasto stanie się hitem w twoim domu. Marcinek złożony jest z dwunastu warstw i zrobi wrażenie na domownikach oraz gościach. Sprawdź, jak je wykonać, aby zachwycić wszystkich smakiem i wyglądem tego oryginalnego ciasta.

Przygotowanie Marcinka może być czasochłonne. Ten podlaski przysmak składa się z dwunastu cienkich warstw, które przełożone są delikatnym waniliowym kremem. Jest to wyjątkowy przysmak, który wyróżnia się swoim wyglądem i smakiem. Zasmakuje nawet najbardziej wymagającym gościom oraz domownikom. Poznaj prosty przepis z użyciem łatwo dostępnych składników, który sprawi, że zachwytom nie będzie końca.

Kultowe ciasto z Podlasia. Składniki na Marcinka

Składniki na ciasto:

  • 120 ml śmietany 18 proc.,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 470 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 80 g cukru,
  • 120 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli.

Składniki na krem:

  • 1 l śmietanki 30 proc.,
  • 100 g serka mascarpone,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 200 g biszkoptów do ozdoby.

Zobacz także: Te kotlety z dwóch warzyw robię przynajmniej raz w tygodniu. Są smaczne i tanie

Jak przygotować Marcinka?

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zmieszania sody oczyszczonej ze śmietaną 18 proc. W osobnej, dużej misce ucieramy masło z cukrem. Kiedy powstanie puszysta, jasna masa, dodajemy jajko, żółtko oraz ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy przygotowaną wcześniej śmietanę z sodą oraz szczyptę soli. Na końcu dodajemy mąkę. Składniki wyrabiamy za pomocą rąk, do momentu, aż uzyskamy jednolite i gładkie ciasto. Dzielimy je na 12 równych części.

Każdą część ciasta cienko rozwałkowujemy i przekładamy do formy do pieczenia. Każdy blat pieczemy w 180 st. C przez 8 minut.

Podczas pieczenia blatów przygotowujemy krem. Do dużego naczynia wlewamy śmietanką i wsypujemy cukier. Za pomocą miksera ubijamy na puszystą masą. Następnie dodajemy stopniowo mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Musimy pamiętać, aby nie ubijać masy zbyt długo, ponieważ może się zważyć.

Kiedy blaty i krem będą gotowe, pozostaje nam złożyć ciasto w całość. W formie do pieczenia układamy pierwszy blat i pokrywamy go kremem. Na nim układamy kolejny fragment ciasta. Powtarzamy ten schemat, ze wszystkimi blatami.

Na końcu rozprowadzamy pozostałą masę na wierzchu oraz po bokach ciasta. Możemy ozdobić Marcinka również pokruszonymi biszkoptami. Przed podaniem umieszczamy ciasto w lodówce na całą noc lub przynajmniej kilka godzin. Na drugi dzień jest gotowe do serwowania.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta