Reklama
Reklama

Dodaj do porannej jajecznicy. Podkręcisz smak, a do tego zadbasz o odporność

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego dobrze zadbać o jego wartości odżywcze, a także smak. Szybką i zdrową propozycją jest uwielbiana jajecznica, ale nie byle jaka, bo z zielonym dodatkiem, który podkręci smak, a do tego dostarczy prawdziwej bomby witamin i minerałów. Poznaj przepis i koniecznie przygotuj na następne śniadanie.

Jajecznica to wszystkim dobrze znany posiłek, który jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a do tego pełen cennych składników. To między innymi źródło pełnowartościowego białka, licznych witamin oraz minerałów. Jest na tyle wszechstronna, że z łatwością można ją wzbogacić o różne dodatki. Jednym z nich jest jarmuż, który podkręci nie tylko smak jajecznicy, ale i korzyści zdrowotne. 

Pomysł na zdrowe śniadanie. Dlaczego warto spróbować jajecznicy z jarmużem? 

Jajecznica, będąc odżywczym i sycącym posiłkiem, może nieść ze sobą jeszcze więcej dobrego. Wystarczy, że zostanie wzbogacona o jarmuż. Te zielone liście pełne są cennych składników odżywczych, w tym witamin (C, K, A, B) oraz minerałów (wapń, potas, żelazo). Są więc świetnym wsparciem dla układu odpornościowego, układu kostnego oraz wzroku.  

Ponadto działają przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Zwalczają wolne rodniki i zmniejszają stany zapalne w organizmie. Jarmuż wpływa także pozytywnie na kondycję skóry oraz dba o zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Nie trzeba więc dalej przekonywać, jak wartościowy jest jarmuż i dlaczego powinien znaleźć swoje stałe miejsce w codziennej diecie.  

Z łatwością można go włączyć do jadłospisu właśnie z pomocą jajecznicy. To szybki i pożywny posiłek, który można przygotować w mniej niż 10 minut. Wzbogacony o liście jarmużu dostarczy na długo energii, a przy tym cennych dla organizmu składników odżywczych. Aby jajecznica smakowała wybornie, najlepiej postawić wyłącznie na miękkie części liści jarmużu porwane na kawałki.  

Zobacz także: Wystarczą 2 łyżeczki do owsianki. Podniesiesz poziom żelaza i poprawisz odporność

Przepis na jajecznice z jarmużem. Szybko, smacznie i zdrowo  

Jajecznica z jarmużem nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych i każdy sobie z nią poradzi. Wystarczy kilka minut, by przyrządzić pełnowartościowe śniadanie i rozpocząć nowy dzień z energią. Jajecznicę warto podawać z pełnoziarnistym pieczywem oraz awokado.  

Do przygotowania porcji jajecznicy z jarmużem dla całej rodziny potrzebujesz: 

  • 8 jajek  
  • Ok. 80 g świeżych liści jarmużu  
  • 2 łyżki masła 
  • Sól i pieprz 

Sposób przygotowania:  

Liście jarmużu opłucz i osusz. Oberwij miękkie części i porwij je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć jarmuż. Podsmaż do momentu, aż utracą swoją jędrność.  

W między czasie do miski wbij jajka i rozbełtaj je z dodatkiem przypraw. Przygotowaną masę wylej na podsmażony jarmuż. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, kontrolując konsystencję jajecznicy i często ją mieszając. Jeśli masz ochotę, wzbogać ją również o pomidora lub inne dodatki. Smacznego! 

Spróbuj też: Dodajesz to do sałatki jarzynowej? To dlatego tak szybko się psuje

Zobacz też:

Ten krem do ciasta marchewkowego smakuje jak z cukierni. Lepszego nie znajdziesz

​Nasze babcie zawsze dodawały to do rosołu. Okazuje się, że to poważny błąd

​Do grzybków marynowanych dodaj tyle octu. Inaczej zepsujesz ich smak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadanie | przepisy | zdrowe żywienie