Dodaj do porannej jajecznicy. Podkręcisz smak, a do tego zadbasz o odporność
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego dobrze zadbać o jego wartości odżywcze, a także smak. Szybką i zdrową propozycją jest uwielbiana jajecznica, ale nie byle jaka, bo z zielonym dodatkiem, który podkręci smak, a do tego dostarczy prawdziwej bomby witamin i minerałów. Poznaj przepis i koniecznie przygotuj na następne śniadanie.
Jajecznica to wszystkim dobrze znany posiłek, który jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a do tego pełen cennych składników. To między innymi źródło pełnowartościowego białka, licznych witamin oraz minerałów. Jest na tyle wszechstronna, że z łatwością można ją wzbogacić o różne dodatki. Jednym z nich jest jarmuż, który podkręci nie tylko smak jajecznicy, ale i korzyści zdrowotne.
Jajecznica, będąc odżywczym i sycącym posiłkiem, może nieść ze sobą jeszcze więcej dobrego. Wystarczy, że zostanie wzbogacona o jarmuż. Te zielone liście pełne są cennych składników odżywczych, w tym witamin (C, K, A, B) oraz minerałów (wapń, potas, żelazo). Są więc świetnym wsparciem dla układu odpornościowego, układu kostnego oraz wzroku.
Ponadto działają przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Zwalczają wolne rodniki i zmniejszają stany zapalne w organizmie. Jarmuż wpływa także pozytywnie na kondycję skóry oraz dba o zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Nie trzeba więc dalej przekonywać, jak wartościowy jest jarmuż i dlaczego powinien znaleźć swoje stałe miejsce w codziennej diecie.
Z łatwością można go włączyć do jadłospisu właśnie z pomocą jajecznicy. To szybki i pożywny posiłek, który można przygotować w mniej niż 10 minut. Wzbogacony o liście jarmużu dostarczy na długo energii, a przy tym cennych dla organizmu składników odżywczych. Aby jajecznica smakowała wybornie, najlepiej postawić wyłącznie na miękkie części liści jarmużu porwane na kawałki.
Zobacz także: Wystarczą 2 łyżeczki do owsianki. Podniesiesz poziom żelaza i poprawisz odporność
Jajecznica z jarmużem nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych i każdy sobie z nią poradzi. Wystarczy kilka minut, by przyrządzić pełnowartościowe śniadanie i rozpocząć nowy dzień z energią. Jajecznicę warto podawać z pełnoziarnistym pieczywem oraz awokado.
Do przygotowania porcji jajecznicy z jarmużem dla całej rodziny potrzebujesz:
- 8 jajek
- Ok. 80 g świeżych liści jarmużu
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Liście jarmużu opłucz i osusz. Oberwij miękkie części i porwij je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć jarmuż. Podsmaż do momentu, aż utracą swoją jędrność.
W między czasie do miski wbij jajka i rozbełtaj je z dodatkiem przypraw. Przygotowaną masę wylej na podsmażony jarmuż. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, kontrolując konsystencję jajecznicy i często ją mieszając. Jeśli masz ochotę, wzbogać ją również o pomidora lub inne dodatki. Smacznego!
Spróbuj też: Dodajesz to do sałatki jarzynowej? To dlatego tak szybko się psuje
Zobacz też:
Ten krem do ciasta marchewkowego smakuje jak z cukierni. Lepszego nie znajdziesz
Nasze babcie zawsze dodawały to do rosołu. Okazuje się, że to poważny błąd
Do grzybków marynowanych dodaj tyle octu. Inaczej zepsujesz ich smak