Reklama
Reklama

Te kotlety z dwóch warzyw robię przynajmniej raz w tygodniu. Są smaczne i tanie

Jedzenie powinno być przede wszystkim smaczne i zdrowe. Jeśli jeszcze do tego jest tanie, to tym lepiej. Chcesz, żeby właśnie taki był twój obiad? Przygotuj kotlety, do których będzie potrzebować jedynie dwóch warzyw. Są banalnie proste do przyrządzenia.

Znudziły ci się klasyczne kotlety mięsne? Kotlety warzywne będą dla nich zdrową alternatywą. Świetnie się sprawdzą na obiad, szczególnie gdy masz dzieci, które nie przepadają za produktami roślinnymi. W tym daniu zamaskujesz i przemycisz warzywa w ciekawej dla najmłodszych formie. Zobacz, jak je zrobić. To śmiesznie proste i szybkie.

Składniki na kotlety warzywne

Do kotletów warzywnych musisz mieć jedynie dwa warzywa takie jak ziemniaki i brokuły. Możesz tu użyć już wcześniej ugotowanych ziemniaków, które zostały ci po poprzednim obiedzie. Świeżo ugotowane natomiast będą równie dobre.

Wszystko, czego będziesz potrzebować to:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 brokuł
  • 1 jajko
  • starty żółty ser
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia.

Czytaj także: Nieoczywiste kotlety z tuńczyka w puszce. Wszyscy się dziwią, każdy prosi o dokładkę

Krok 1

Ziemniaki i brokuł ugotuj w osolonej wodzie. Jeśli masz już ugotowane ziemniaki, nastaw jedynie zielone warzywo.

Krok 2

Gotowe, miękkie warzywa rozgnieć widelcem. Gdy przestygną, wbij do nich jajko i dodaj starty ser. Dodatkowo dopraw solą oraz pieprzem. Całość wymieszaj.

Krok 3

Masa powinna być dosyć gęsta. Uformuj z niej kilka niewielkiej wielkości kotletów. Każdy z nich dokładnie obtocz w bułce tartej.

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, zacznij smażyć na nim warzywne kotlety z obu stron. Gdy zarumienią się, zdejmij je na ręcznik papierowy, który odciągnie nadmiar tłuszczu.

Krok 5

Kotlety warzywne podawaj na ciepło z dodatkiem ulubionej surówki. Możesz dodać do nich również sos.

Zobacz też:

​Wiosenna zupa z przepisu Ewy Wachowicz. Główny składnik zaskakuje

Kalafior nie musi być nudny. Ta przekąska znika ze stołu jako pierwsza

Wiosenne ciasto, które kocha cała rodzina. Wykorzystaj sezon na główny składnik

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa | szybkie dania