Reklama
Reklama

Prosty przepis na krem brokułowy w wersji włoskiej. Ten składnik podkręci smak

Krem brokułowy jest jedną z najprostszych zup. Danie to nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut, gdy już mamy bulion. Przedstawiamy przepis na krem z brokułu w wersji włoskiej. Znaczenie ma ser, który nadaje niepowtarzalnego smaku.

Nie masz pomysłu na obiad? A może spieszysz się i potrzebujesz szybkiego dania? Jeśli masz trochę rosołu z niedzielnego obiadu, to warto przygotować krem brokułowy. Dodatkowo możemy wzbogacić go o włoski dodatek, jakim jest lekko słony ser gorgonzola. Sprawdź prosty przepis i propozycje podania kremowej zupy z brokułu

Składniki na krem brokułowy w wersji włoskiej

Krem brokułowy to ekspresowa zupa, która rozgrzeje nas w chłodniejsze dni. Jego głównym składnikiem są warzywa. Oczywiście potrzebujemy też innych dodatków do uzyskania konsystencji kremu. Jakie zatem składniki należy przygotować? Oto lista:

  • 1 duży brokuł;
  • 1 marchewka;
  • 1 por;
  • 1 cebula;
  • 1 ziemniaki;
  • 1,5 l bulionu lub rosołu;
  • śmietanka 30%;
  • 1 łyżka masła;
  • 100 g sera gorgonzola;
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany. 

Przepis na krem brokułowy z serem gorgonzola

Aby przygotować krem brokułowy, na początek należy rozgrzać w garnku masło i wrzucić uprzednio pokrojoną cebulę. Podsmażamy ją na dużym ogniu, a potem dodajemy pokrojonego pora

W kolejnym kroku kroimy marchewkę w krążki, a ziemniaki w drobną kostkę. Gdy cebula i por się zeszklą, to wtedy dorzucamy te pokrojone warzywa. Całość smażymy do miękkości, co jakiś czas mieszając. 

Następnie zalewamy miękkie warzywa bulionem lub lekkim rosołem i od razu dorzucamy brokuł pokrojony na różyczki. W tym momencie doprawiamy wywar. Całość gotujemy do miękkości brokułu. 

Później kroimy gorgonzolę w kostkę i razem ze śmietanką dodajemy do garnka z zupą. Gdy zauważymy, że ser zaczyna się rozpuszczać, to miksujemy całość na gładki krem

Krem brokułowy warto doprawić także przyprawą chili oraz gałką muszkatołową, które jeszcze bardziej podkręcą smak. Taki krem możemy też posypać płatkami migdałowymi lub pestkami dyni. Podajemy go z grzankami. 

Zobacz też:

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa