Reklama
Reklama

Faszerowane kluski ziemniaczane. Przepis, który pokochała moja rodzina

Wszyscy znamy kluski ziemniaczane, które są sposobem na smaczny i tani obiad. Jeśli to danie znudziło się tobie i rodzinie, możesz je w prosty sposób urozmaicić. Faszerowane kluski ziemniaczane szybko staną się przysmakiem domowników. Przepis na nie zawiera składniki, z których zazwyczaj przygotowujemy nasze obiady. Jednak sposób ich obróbki sprawi, że zwykłe kluski nabiorą nowego wymiaru.

Kluski ziemniaczane - tradycyjne polskie danie 

Kluski ziemniaczane znamy jako kartacze, cepeliny, kluski śląskie czy pyzy lub knedle. Co region, to inna nazwa i inny sposób ich przygotowania. Podawane z okrasą, często zawierają nadzienie mięsne, warzywne lub owocowe. Na wschodzie przygotowuje się je z farszem na bazie grzybów, kapusty i kaszy.  

Na bazie ziemniaków gotowanych robimy też kopytka, kluski szare czy pierogi leniwe. Z surowych kartofli przyrządzamy kluski szare czy szpecle. Ziemniaczanych wariacji na temat klusek jest bardzo wiele. Jeśli wszystkie one już ci się znudziły, zaskocz rodzinę nowym przepisem. Od razu uprzedzamy, że danie będzie sycące i kaloryczne.

Czytaj też: Każdy gotuje makaron, ale większość z nas robi to źle. Znaczenie ma jedna czynność  

Przepis na faszerowane kluski ziemniaczane 

Sekret puszystości faszerowanych klusek ziemniaczanych tkwi w tym, że faszerujemy je dopiero po ugotowaniu i podsmażeniu. Inny jest tu także stosunek ugotowanych ziemniaków do mąki. Pozostałe składniki w niczym nie odbiegają od innych przepisów na potrawy z kartofli. Oto dokładny przepis na faszerowane kluski ziemniaczane:  

  • 700 g ugotowanych ziemniaków;  
  • 175 g mąki ziemniaczanej; 
  • jajko; 
  • cebula; 
  • 300 g boczku wędzonego; 
  • 4 łyżki żółtego tartego sera;  
  • szczypiorek; 
  • olej do smażenia; 
  • pieprz i sól do smaku.  

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, ugnieć z mąką, dodaj jajko i sól do smaku. Wstaw do gotowania duży garnek osolonej wody. W tym czasie pokrój w kostkę boczek i poszatkuj cebulę. Najpierw wrzuć na patelnię boczek, a gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj cebulę. Podsmażaj na małym ogniu tak długo, aby cebula się zeszkliła.  

Z ziemniaczanego, gładkiego ciasta rób kulki i wrzucaj je do wrzącej wody. Pozwól im się gotować 7 minut od wypłynięcia, po czym wyjmij z wody cedzakiem. Kiedy wystygną, podsmaż je na patelni na złoty kolor, po czym w każdej wykrój dziurkę. Wypełnij dziurki farszem z boczku i cebuli, posyp tartym serem i szczypiorkiem. Takie faszerowane kluski zwabią rodzinę do kuchni wyjątkowym aromatem. Sposób ich przyrządzania sprawi, że będą wyglądały atrakcyjnie nawet na proszonym obiedzie.  

Zobacz też:

​Zrób te ogórki zamiast kiszonych. Nawet teściowa poprosi o dokładkę

​Nietypowe tiramisu na gorące dni. Ten przepis kochają Włosi

​Dodaj ten składnik do kiszonych ogórków. Będą chrupiące jak nigdy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe