Reklama
Reklama

Zapomnij o mielonych z patelni. W tej wersji są o wiele smaczniejsze i nie ociekają tłuszczem

Kotlety mielone to jedno z tradycyjnych polskich dań. Słyną z chrupkości oraz bogactwa smaku, które idealnie komponuje się z ziemniakami i surówką. Chcąc postawić na nieco zdrowsze posiłki bądź nie przepadając za czasochłonnym smażeniem, warto spróbować kotletów mielonych z piekarnika. To lżejsza wersja tych tradycyjnych, która również zachwyca smakiem i rozpływa się w ustach. Sprawdź przepis na mielone, które nie będą ociekać tłuszczem.  

Tradycyjne kotlety mielone to nieodłączony element kuchni polskiej, który regularnie gości na stołach. Podawane z ziemniakami w towarzystwie buraczków lub kapusty są niezaprzeczalnie ulubionym daniem wielu Polaków. Słyną jednak z tego, że smażone są na tłuszczu, przez co nie należą do lekkostrawnych dań.

Kotlety mielone z piekarnika to idealna alternatywa, która jest zdrowsza i zdecydowanie lżejsza. Co więcej, smakują tak samo wyśmienicie, jak tradycyjne mielone. Upieczenie ich w piekarniku delikatnie je zarumienia i sprawia, że są niezwykle soczyste w środku. Posmakują całej rodzinie i przede wszystkim nie wymagają czasochłonnego smażenia, które niestety równa się z tryskającym tłuszczem. 

Składniki na kotlety mielone z piekarnika 

Ta alternatywa dla tradycyjnych mielonych nie różni się specjalnie pod względem składników, które potrzebne są do przygotowania. Najważniejszą różnicą jest zdecydowanie mniejsza ilość tłuszczu oraz zaoszczędzony czas na smażeniu, ponieważ kotleciki idealnie upieką się w piekarniku. Do ich przygotowania potrzebne są następujące składniki: 

  • 500 g mięsa mielonego  
  • 15 g masła
  • 1 jajko  
  • 1 czerstwa kajzerka namoczona w wodzie  
  • Cebula i szczypiorek  
  • Posiekana natka pietruszki  
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku  
  • Bułka tarta  
  • Sól i pieprz  

Zobacz również: Nieoczywiste kotlety z tuńczyka w puszce. Wszyscy się dziwią, każdy prosi o dokładkę

Przygotuj zdrowszą i lżejszą wersję kotletów mielonych  

W pierwszym kroku podsmaż cebulę na odrobinie oleju. Kiedy się zeszkli, dodaj ją do mięsa mielonego wraz z porwaną na kawałki bułką, jajkiem oraz natką pietruszki. Dopraw granulowanym czosnkiem, a także solą i pieprzem do smaku. Całość wymieszaj do dokładnego połączenia wszystkich składników. Żeby powstała bardziej zwarta całość możesz dosypać odrobinę bułki tartej.  

Z powstałej masy uformuj okrągłe kotleciki, które następnie delikatnie spłaszcz i obtocz w bułce tartej. Układaj jeden obok drugiego na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Chcąc, żeby były bardziej soczyste, w każdym z kotlecików zrób minimalne wgłębienie i umieść w nim odrobinę masła. 

Tak przygotowane kotleciki wsadź do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika na 40 minut. W połowie czasu obróć kotlety na drugą stronę, aby dobrze się wypiekły. Nie zapomnij o włączeniu termoobiegu. Po upływie czasu ostrożnie wyjmij mielone i podaj z ziemniakami i surówką. Kotlety mielone z piekarnika to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.  

Zobacz też:

​Nazywają go "płynnym złotem". Pij regularnie, a skóra i stawy ci podziękują

Takie ciasto z sezonowych owoców robiła moja mama. Idealne na niedzielę

Wystarczą 3 składniki, by zrobić najlepsze naleśniki. Takie robiła moja babcia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe