Reklama
Reklama

Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji. Główny składnik zaskakuje

Surówka to doskonałe dopełnienie wielu dań, które dodaje świeżości i cennych składników odżywczych do naszych posiłków. Te najpopularniejsze najczęściej przyrządzane są z marchewki, selera bądź kapusty. Warto spróbować zupełnie innej surówki, która zasługuje na szczególną uwagę. Smakiem zachwyci każdego, a to wszystko za sprawą dodatku jednego nieoczywistego warzywa. Podpowiadamy przepis na surówkę idealną do niedzielnego obiadu. 

Surówka stanowi najlepszy dodatek do mięs oraz ryb. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej posiłku. I słusznie, ponieważ jest świetnym źródłem witamin i minerałów. Zwłaszcza kiedy przygotowana jest z warzyw bogatych w wartości odżywcze. Zazwyczaj wybór pada na surówkę z marchewki bądź pora. Wystarczy jednak raz spróbować tej z rzepy, a na stałe zagości na twoim stole. 

Mało kto przygotowuje surówkę z rzepy  

Rzepa jest warzywem, po które sięga niewiele osób. A szkoda, ponieważ oprócz wyjątkowego smaku, obfituje również w wartości odżywcze. W łatwy sposób można włączyć ją do codziennej diety w postaci surówki. Sprawdzi się jako dodatek do schabowego, pieczonych mięs, kanapek, a nawet można podać ją do śniadania. Wszystko przez ten zaskakująco pyszny smak.

Surówka z rzepy to prosty, zdrowy i smakowity dodatek do posiłków. Co więcej, jest źródłem witamin, minerałów oraz błonnika, przez co może stanowić doskonałe dopełnienie zbilansowanej diety. Poprzez swój delikaty smak posmakuje nawet najmłodszym.  

Podana do obiadu zaskoczy swoim składem. W końcu surówka z rzepy nie należy do najpopularniejszych. Rodzina poprosi o dokładkę, a goście o przepis. Przygotuj więc od razu większą porcję, ponieważ z pewnością szybko zniknie z miski.  

Przeczytaj również: Jest doskonałym źródłem błonnika i prawie nie ma kalorii. Polacy jedzą ją niezwykle rzadko

Jak przyrządzić surówkę?

Przygotowanie surówki jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Potrzebujesz do tego kilku składników: 

  • 1 rzepa  
  • Połowa jabłka  
  • Liście selera  
  • 50 g jogurtu greckiego (może być naturalny) 
  • Łyżeczka octu jabłkowego  
  • Oliwa  
  • Pieprz i sól 

Przygotowania rozpocznij od obrania i opłukania rzepy. Następnie zetrzyj ją na tarce i to samo zrób z jabłkiem. Najlepiej użyć do tego grubych oczek. Do startych warzyw dodaj drobno posiekane liście selera. 

W osobnej misce rozmieszaj jogurt grecki w połączeniu z octem jabłkowym. Dodaj sól oraz pieprz. Kiedy sos będzie gotowy, dodaj kapkę oliwy, a następnie całość wlej do miski z posiekanymi warzywami. Dokładnie wymieszaj i gotowe. Surówka idealnie sprawdzi się do niedzielnego obiadu, jak i na co dzień. Zachwyca swoim smakiem, przez co chętnie się do niej powraca.

Zobacz też:

W PRL-u wszyscy jedli tę zupę. Jest zdrowa i niskokaloryczna

Takie ciasto na pierogi robiła moja babcia. Kluczowy jest jeden składnik

Sałatka z tym sezonowym warzywem posmakuje każdemu. Przyrządzisz ją w mgnieniu oka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | zdrowe żywienie