Jest doskonałym źródłem błonnika i prawie nie ma kalorii. Polacy jedzą ją niezwykle rzadko
Pak choi, zwana również chińską kapustą to smaczne warzywo posiadające niezwykłe właściwości odżywcze. Ta krucha i delikatna kapustka jest podstawą wielu dań w azjatyckiej kuchni. W Polsce sięga się po nią zdecydowanie za rzadko. A szkoda, ponieważ jest smaczna, a w dodatku niskokaloryczna. Dowiedz się więcej na temat właściwości kapusty pak choi, a z pewnością dodasz ją do swojego codziennego menu.
W kuchni azjatyckiej liczne dania uwzględniają na liścia składników kapustę pak choi. Do Europy trafiła kilkadziesiąt lat temu, lecz dopiero od niedawna cieszy się zainteresowaniem. W Polsce niestety nadal jest niedocenionym warzywem, często pomijanym na półkach sklepowych. Warto to zmienić i wzbogacić swoją codzienną dietę o dodatek kapusty chińskiej. Doda smaku potrawom, a także przyniesie liczne korzyści dla zdrowia.
Pak choi to chińska kapusta, która charakteryzuje się niezwykłą soczystością oraz chrupkością. Jest smaczna, uniwersalna i banalna w obróbce. Co ciekawe, jej uprawa również nie jest skomplikowana, przez co z łatwością można hodować ją w swoim ogródku. Warto się nad tym zastanowić, zwłaszcza że sezon wiosenny zbliża się wielkimi krokami.
Ta kapusta jest niezwykle obfita we właściwości prozdrowotne. Jest dobra dla osób odchudzających się, ponieważ zawiera dużo błonnika, który reguluje procesy trawienne. Dodatkowo jest niskokaloryczna i posiada niski indeks glikemiczny.
Pod względem wartości odżywczych pak choi nie odstaje od reszty warzyw z rodziny kapustowatych. Jest bogatym źródłem witamin, takich jak K, A, E oraz licznych witamin z grupy B. Dodatkowo dostarcza organizmowi składniki mineralne, wśród których należy wymienić potas, żelazo, wapń czy fosfor. W składzie posiada również kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz Omega-6. Pak choi jest więc nie tylko rośliną smaczną, ale wartościową pod względem składników odżywczych. Może być dobrym elementem zbilansowanej diety.
Przeczytaj także: Możesz go wrzucić do sałatki i do wanny. „Szpinak malinowy” to skarbnica zdrowia
Kapusta pak choi jest wszechstronna i może być wykorzystana w kuchni na wiele sposób. W sklepie nie kosztuje dużo, dlatego warto ją wypróbować i dodać do jednego z dań. Z pewnością nie będzie to pierwszy i jedyny raz, kiedy ta kapusta zagości na twoim talerzu. Jej delikatny smak oraz chrupiąca tekstura sprawiają, że doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Sama może być również przygotowana na wiele sposobów.
W kuchni azjatyckiej jest to ważny składnik dań, ponieważ idealnie komponuje się z makaronem, ryżem, tofu, owocami morza i rybami. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do mięs, np. kurczaka. W najprostszy sposób pak choi można włączyć do swojej diety w postaci surówki. Niektórzy gotują z niej nawet zupy i buliony.
Warto zaznaczyć, że w porównaniu do innych kapust, pak choi można jeść w całości. Smakuje dobrze na surowo bądź po odpowiedniej obróbce. Coraz większą popularnością cieszy się przygotowana w formie podsmażanej lub ugotowana na parze. W połączeniu z odpowiednimi dodatkami zachwyci każdego. Jej uniwersalność sprawi, że stanie się częstym gościem w twojej kuchni.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki