Wcale nie jabłko czy ananas. Surówka z marchewki najlepiej smakuje z dodatkiem tego owocu
Marchew jest jednym z tych polskich warzyw, na które możemy liczyć przez całą zimę. Dobrze znosi przechowywanie i nie traci przy tym swoich właściwości zdrowotnych. Surówka z marchewki jest żelaznym elementem naszych obiadów. Podpowiadamy, jak możesz ją urozmaicić nietypowym dodatkiem. Przepis jest banalnie prosty.
Surówka z marchewki to jeden z bardziej popularnych w Polsce dodatków do obiadu. I bardzo dobrze - marchew w tej formie zachowuje nie tylko swoje właściwości odżywcze i zdrowotne, ale również błonnik. Jest to więc świetny wybór dla osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów.
Surówkę z marchewki w najbardziej klasycznej wersji robimy z tartym jabłkiem. Nadaje ono daniu lekko kwaskowego posmaku, co dobrze się komponuje ze słodką marchewką. Tarta marchew z krojonym w kostkę ananasem nabiera bardziej egzotycznego wymiaru.
Tartą marchewkę możemy przygotować w wydaniu wytrawnym, z selerem bądź porem. Można dodać do niej odrobinę majonezu, żeby całość nabrała aksamitnej konsystencji. W wersji fit niezbyt zdrowy majonez zastępujemy jogurtem z odrobiną octu jabłkowego. Jeśli przygotujesz surówkę z marchewki w ten sposób, domownicy nawet się nie zorientują, że brak w niej pysznego, ale tuczącego majonezu.
Nietypowym dodatkiem do surówki z marchewki są pomarańcze. Sprawią one, że to popularne danie nabierze nietypowego smaku. Z pewnością urozmaici to każdy obiad. Przepis na surówkę z marchewki z pomarańczami jest bardzo prosty. Przygotuj:
- 3 marchewki;
- 1 słodką pomarańczę;
- łyżkę miodu;
- pół cytryny;
- 2 łyżki oliwy.
Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Tak przygotowane warzywo skrop sokiem z połowy cytryny. Sprawi to, że marchew nie straci swojego intensywnego koloru. Pomarańczę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, dodaj do marchwi. Wymieszaj oliwę z miodem i dodaj do surówki, całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną surówkę z marchewki z pomarańczami odstaw na pół godziny do lodówki. Pozwoli to przegryźć się wszystkim jej składnikom. Podawaj jako dodatek do obiadów z dań mięsnych.
Czytaj też: Świetny przepis na sałatkę z kiszonych ogórków. Pasuje do gulaszu i schabowego
Marchewka ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawarte w niej beta-karoten i witamina A są ogromnym wsparciem dla oczu. Warzywo poprawia wygląd skóry, wspiera odporność, poprawia pracę mózgu. Wszystko to dzięki antyoksydantom, jakie zawiera.
Często zastanawiamy się, w jakim wydaniu marchewka jest zdrowsza - surowa czy gotowana? Z pewnością surowa marchew zawiera więcej składników odżywczych i korzystnych dla zdrowia. Pod wpływem gotowania ilość witaminy C zmniejsza się nawet o połowę. Obróbka termiczna pozbawia też warzywo dużej części błonnika. To zła wiadomość dla osób liczących kalorie.
Z kolei gotowanie nie wpływa na zawartość witaminy A i beta-karotenu w marchewce. Co więcej, ten proces przyspiesza nawet ich przyswajanie przez organizm. Warto jednak zadbać o to, by gotowaną marchewkę spożywać z odrobiną tłuszczu. Witaminy w niej zawarte są rozpuszczalne w tłuszczach i łatwiej się wtedy wchłoną.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia