Reklama
Reklama

Świetny przepis na sałatkę z kiszonych ogórków. Pasuje do gulaszu i schabowego

Zadając sobie codziennie pytanie "co na obiad?”, zastanawiamy się też nad sałatką. Bez niej danie będzie pozbawione ważnych witamin i mikroelementów. W tej roli sprawdzą się kiszone ogórki, które możesz po prostu wyjąć ze słoika i położyć na talerzu. Możesz z nich jednak również wyczarować prostą sałatkę. Nada ogórkom kiszonym nowego wymiaru i urozmaici każde mięsne danie.

Kiszone ogórki - źródło zdrowia przez całą zimę 

Kiszone ogórki są naszym ratunkiem przez całą zimę. To okres ubogi w świeże warzywa i dlatego chętnie sięgamy wtedy po kiszonki. Są one źródłem zdrowia i odporności - zawierają witaminę C oraz witaminy z grupy B. Te ostatnie są bardzo ważne dla wspierania naszego systemu nerwowego. Szczególnie zimą, kiedy z braku słońca cierpimy na obniżony nastrój, witaminy z grupy B są ważnym elementem naszej diety.  

Kiszone ogórki zawierają też witaminę K, która występuje tylko w sfermentowanych produktach. Wpływa pozytywnie na krzepnięcie krwi, mineralizuje kości, zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych. Dlatego zimą, kiedy świeże warzywa są często sztucznie pędzone, lepiej polegać na starych, dobrych ogórkach kiszonych.  

Sałatka z kiszonych ogórków - przepis 

Kiszone ogórki chrupiemy jako przekąskę, kładziemy je na kanapki, traktujemy jak surówkę obiadową. Są one też żelaznym składnikiem legendarnej, polskiej sałatki jarzynowej. Jeśli jednak jedzenie kiszonki w tej formie znudziło się tobie i rodzinie, możesz ją trochę urozmaicić. Przepis na sałatkę z kiszonych ogórków sprawdzi się tu doskonale. Potrzebujesz następujących składników:  

  • 6 ogórków kiszonych; 
  • 1 cebula; 
  • łyżka oleju;  
  • przyprawy: pieprz, sól i przyprawy takie, jakie lubisz.  

Ogórki pokrój w plastry, a cebulę poszatkuj. Wymieszaj oba warzywa w misce, dodaj olej i przyprawy. Całość wymieszaj i odstaw na pół godziny do lodówki, aby aromaty składników się wymieszały.  

Czytaj też: To warzywo wspomaga odchudzanie. Dziś jest zapomniane, w PRL-u było na talerzu kilka razy w tygodniu

Inne wersje sałatki z ogórków kiszonych 

Sałatkę z ogórków kiszonych możesz urozmaicić innymi składnikami. Będzie do niej pasowała czerwona papryka, a w wersji ostrej - plasterki chili. Jeśli nie lubisz papryki, możesz zastąpić ją pomidorem. Dorzucenie do niej przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku wzmocni jej walory smakowe i zdrowotne.  

Niemałe znaczenie ma również olej użyty do sałatki z ogórków. Może to być olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. Sałatki na zimno są jednak okazją do użycia oleju lnianego, który nie powinien być podgrzewany. Zawiera więcej cennych kwasów omega-3 i omega-6 niż inne oleje. Niektórzy jednak nie przepadają za jego specyficznym posmakiem. Składniki sałatki z kiszonych ogórków przykryją jednak charakterystyczny smak oleju lnianego. Zdrowie rodziny tylko na tym zyska.   

Zobacz też:

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepis | warzywa