Biją na głowę tradycyjne cynamonki. Te drożdżówki podbiją twoją kuchnię
Sezon na cynamonki trwa w najlepsze. Jesienią pieczemy je non stop. Jeśli poszukujesz jeszcze lepszych słodkości, to koniecznie przygotuj fińskie drożdżówki, które zachwycają puszystym ciastem i rozpływającym się w ustach, niesamowicie aromatycznym nadzieniem.
Internet został zalany przepisami na cynamonki, które królują w polskich kuchniach jesienią. Tym razem przedstawiamy recepturę na sto razy lepsze kardamonki, czyli drożdżówki po fińsku z kardamonem, ale spokojnie - nie zabraknie w nich także cynamonu. Będą idealne do rozgrzewającej, korzennej herbaty.
Na pierwszy rzut oka kardamonki są łudzącą podobne do cynamonek. Nawet przygotowuje się je podobnie, bo powstają z drożdżowego ciasta. Można powiedzieć, że drożdżówki po fińsku wygrywają aromatem, ponieważ zawierają zarówno kardamon, jak i cynamon.
Warto podawać je tak jak cynamonki - oprószone cukrem pudrem lub oblane gęstym lukrem. Polecamy udekorowanie ich pokruszonymi orzechami bądź migdałami.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia kardamonek?
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 1 szklanka mleka;
- 1/2 szklanki cukru;
- 100 g masła;
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży;
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka kardamonu;
- szczypta soli.
Nadzienie:
- 100 g masła;
- 4 łyżki brązowego cukru;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1/2 łyżeczki kardamonu.
Żeby zrobić kardamonki, najpierw przygotowujemy zaczyn na ciasto: podgrzewamy mleko w rondelku tak, żeby było ciepłe. Zdejmujemy je z kuchenki i wsypujemy do niego drożdże, 1 łyżkę cukru i kardamon. Potem dodajemy masło i mieszamy całość do momentu, aż się rozpuści.
Następnie przesiewamy mąkę do miski, wsypujemy resztę cukru na ciasto, wlewamy przygotowany zaczyn i formujemy wałek. Dodajemy też żółtko, szczyptę soli i przez moment wyrabiamy masę.
Miskę z tak przygotowanym ciastem przykrywamy ścierką i odstawiamy na 45 minut. Gdy już podwoi swoją objętość, to ponownie je zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta.
W kolejnym kroku na ciasto nakładamy nadzienie: najpierw rozsmarowujemy na nim masło, a potem obsypujemy je cukrem uprzednio wymieszanym z cynamonem i kardamonem.
Potem zawijamy prostokąt w ciasny rulon i kroimy na kawałki o szerokości około 4 cm. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie je dociskamy.
Drożdżówki po fińsku smarujemy roztrzepanym białkiem. Początkowo pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 30 stopni przez 15 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i kontynuujemy pieczenie jeszcze przez 15-20 minut, do momentu, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.
Zobacz też:
Jedz codziennie taką owsiankę. Przyspieszysz metabolizm i zatrzymasz przeziębienie
Ta sałatka bije na głowę tradycyjną jarzynową. Babcia zawsze robi na Wszystkich Świętych
Takie ziemniaki podają na Podhalu. Teraz zrobisz je w domu i to bez zachodu