Reklama
Reklama

Twarde masło przestanie być problemem. Wystarczy szklanka i woda, a rozsmarujesz je raz-dwa

Twarde masło jest trudne do rozsmarowania na kanapkach, a nawet do ucierania nim masy. Jeśli zapomnieliśmy o wcześniejszym wyjęciu produktu z lodówki, to będziemy musieli długo poczekać na jego ocieplenie. Istnieje jednak sposób, dzięki któremu zmiękczymy kostkę w 5 minut. Poznaj prosty trik ze szklanką i wodą.

Masło to popularny produkt, którego używamy zarówno do dań słonych, jak i słodkich. Niestety po nocy spędzonej w lodówce masa jest twarda przez wiązanie tłuszczu z wodą. Na szczęście istnieje prosty sposób, aby masło zmieniło swoją konsystencję

Jak raz, dwa ocieplić masło wyjęte z lodówki? Trik ze szklanką i wodą

Każdy z nas zna ten problem, kiedy chcemy rozsmarować masło na kromce, a ono za każdym razem zaczyna się odrywać. Od teraz możemy tego uniknąć, jeśli użyjemy szklanki i gorącej wody. Musimy zrobić "saunę" dla masła, aby rozpuścić je w kilka minut. Od czego zaczynamy?

Na początek wyciągamy masło z lodówki i kroimy je na mniejsze części, zostawiamy tylko tę, której potrzebujemy na już. Potem wlewamy do szklanki gorącą wodę i czekamy parę minut, aż ciecz nagrzeje materiał. Następnie wylewamy zwartość z naczynia i nakrywamy kostkę szklanką. Wystarczy 5 minut, aby produkt zmienił konsystencję. 

Inny trik na zmiękczenie twardego masła. Wykorzystaj tarkę

Masło powinno mieć temperaturę pokojową nie tylko ze względu na trudność w jego rozsmarowaniu. Może także dojść do rozwarstwienia produktu, jeśli połączymy go z ciepłymi składnikami. Warto zatem skorzystać z triku z tarką, dzięki któremu rozpuścimy kostkę w kilkanaście minut. Jak to zrobić?

Wystarczy zetrzeć masło na tarce na maślane wiórki. Następnie należy przełożyć je na płaski talerz. Bardzo szybko staną się miękkie, dzięki temperaturze z otoczenia. Dodatkowo możemy zmiksować wiórki, aby pozbyć się grudek. 

Inną, bardziej czasochłonną metodą na zmiękczenie twardego masła jest podzielenie produktu na mniejsze części, a następnie wystawienie ich na talerzu tak, aby miały przestrzeń między sobą. Dzięki temu ogrzeją się szybciej, aniżeli cała kostka. 

Zobacz też:

Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle

Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki