Reklama
Reklama

Nieoczywiste kotlety z tuńczyka w puszce. Wszyscy się dziwią, każdy prosi o dokładkę

Kotlety to bez wahania ulubione danie wielu Polaków. Najczęściej wybierane są te tradycyjne, lecz dostępnych jest coraz więcej przepisów z użyciem nieoczywistych składników. Mogą być na przykład kotlety mielone, ziemniaczane, a nawet jajeczne. Mało kto jednak słyszał o kotletach z tuńczyka w puszcze. Łatwe w przyrządzeniu, a smakują wybornie. Lepiej od razu przygotować więcej, bo z pewnością domownicy poproszą o dokładkę. Poznaj przepis na pyszne kotlety z tuńczyka, które posmakują nawet największemu niejadkowi.

Przepisy, które są smaczne, zdrowe i przy tym łatwe w wykonaniu to bezceny skarb w kuchni. Zwłaszcza że często brak wystarczającej ilości czasu sprawia, że trudniej o zdrowe i regularne posiłki. Na szczęście jest wiele szybkich przepisów, których efektem są dania, będące istną ucztą dla podniebienia. Wśród nich należy wymienić kotleciki na bazie tuńczyka. Zdecydowanie nie są one oczywistym daniem, ale warto ich spróbować. Raz wykonane, regularnie będą pojawiać się na twoim talerzu.  

Mało kto wie, że z tuńczyka można zrobić przepyszne kotlety

Tuńczyk z puszki zazwyczaj podawany jest z makaronem i dodatkiem sosu. To szybki i łatwy sposób na obiad. Warto jednak wiedzieć, że zastosowań tuńczyka z puszki w kuchni jest dużo więcej. Dania z jego udziałem są smaczne i zdrowe, dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu.

Jednym z nich są nieoczywiste kotlety na bazie tuńczyka, których przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Oprócz ryby z puszki wystarczy zaledwie kilka składników i przepyszne danie gotowe. Z przygotowaniem kotletów poradzą sobie nawet osoby, które nie są zaprawione w gotowaniu. Kotleciki z tuńczyka będą smakowały wyśmienicie podane na przykład z ziemniakami i surówką. To idealna propozycja na obiad, nawet na ten piątkowy.  

Przeczytaj również: Smażysz schabowe? Nałóż durszlak na patelnię. To najlepszy trik, jaki zdradziła mi babcia

Jak przygotować kotlety z tuńczyka w puszce?

To ekspresowe i szybkie danie z ryby posmakuje każdemu, a domownicy będą prosić o dokładkę. To świetny sposób na regularne pojawianie się ryby w codziennej diecie. Lekki obiad, który oczaruje swoim smakiem i aromatem. Do wykonania kotlecików z tuńczyka będzie potrzebne zaledwie kilka składników: 

  • 2 puszki tuńczyka  
  • 2 jajka 
  • Cebula 
  • Garść natki pietruszki  
  • Garść posiekanego szczypiorku  
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki  
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 3 łyżki bułki tartej  
  • Sól i pieprz   

Przygotowanie kotletów z tuńczyka jest niezwykle proste i każdy powinien sobie z tym poradzić. W pierwszej kolejności odsącz z sosu tuńczyka i rozdrób go dokładnie widelcem. Wsyp do niego bułkę tartą, a także posiekaną cebulę, pietruszkę i szczypiorek. Dodaj do tego jajka oraz łyżeczkę soku z cytryny. Całość wymieszaj, doprawiając według uznania solą i pieprzem.  

Z powstałej mieszanki uformuj małe kulki, które następnie lekko rozgnieć, aby powstały kotleciki. W tym czasie rozgrzej olej na patelni. Kiedy osiągnie on odpowiednią temperaturę, ostrożnie rozpocznij smażenie kotlecików. Zadbaj, aby były dobrze wypieczone w obu stron.  

Kiedy kotlety będą odpowiednio rumiane, zdejmij je z patelni i odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Tak usmażone kotleciki podaj według uznania z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Do tego ulubiona surówka i pyszny obiad gotowy. Z pewnością posmakuje każdemu i w mig zniknie z talerza. 

Zobacz też:

​Zrób te ogórki zamiast kiszonych. Nawet teściowa poprosi o dokładkę

​Nietypowe tiramisu na gorące dni. Ten przepis kochają Włosi

​Dodaj ten składnik do kiszonych ogórków. Będą chrupiące jak nigdy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania