Przyjaciółka zdradziła mi przepis na idealny sos czosnkowy. Sekretem jest jeden składnik
Sos czosnkowy to pyszny i zdrowy dodatek, który uwielbia większość z nas. Zwykle najlepiej smakuje ten przygotowany w restauracjach, a gdy chcemy go odtworzyć w domu... smak jest zupełnie inny. Przyjaciółka zdradziła mi jednak sekret mówiący o tym, czego dodają w knajpach. Wystarczyła jedna łyżka, od teraz sos jest obłędny.
Nie da się ukryć, że sos czosnkowy to jeden z najlepszych dodatków do wszelkich wytrawnych dań czy przekąsek. Bardzo dobrze skomponuje się z pizzą, zapiekankami, makaronem, potrawami mięsnymi oraz warzywami.
Aromat popularnej przyprawy jest absolutnie nie do podrobienia, natomiast nie można z nim przesadzić. Z tego powodu tak istotne są proporcje wykorzystywane do przygotowania sosu czosnkowego. Moja przyjaciółka znalazła złoty środek i dała mi swój przepis. Musisz go wypróbować, bo jest fenomenalny.
Robiąc sos czosnkowy, kieruję się zasadą proporcji 2:1. Co to oznacza? Na 2 ząbki czosnku w sosie dodaję 1 łyżeczkę miodu. Nada on wyjątkowego i niepowtarzalnego aromatu. Doda odrobinę nienachalnej słodyczy, tym samym neutralizując ostry smak przyprawy.
Do tego połączenia dodaję 3 łyżki majonezu i 3 łyżki jogurtu naturalnego, można go natomiast zastąpić jogurtem greckim lub gęstą śmietaną. Całość doprawiam łyżeczką soku z cytryny, solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Osobiście stawiam na świeży koperek.
Jeśli jesteś na diecie i nie chcesz dodawać sobie kalorii sosem, możesz go przygotować w odchudzonej wersji. Wówczas w przepisie pomiń majonez i wykorzystaj sam gęsty jogurt grecki. Tak zrobiony sos czosnkowy będzie równie smaczny, a mniej kaloryczny.
Czytaj także: Siekasz czosnek i wrzucasz na patelnie? Pozbawiasz go smaku i wszystkich właściwości
Jeśli lubisz czosnek, ale wciąż zwykły sos jest dla ciebie za mocny, wypróbuj sos ogórkowo-czosnkowy, w którym to dominuje ogórek. Mocna przyprawa jest za to tylko tłem dla świeżego warzywa.
Aby go przygotować, zaczynamy od umycia i obrania zielonego ogórka. Następnie ścieramy go na tarce o drobnych oczkach. Warzywną papkę odciskamy z nadmiaru wody. Możemy to zrobić, wykorzystując czystą gazę lub sitko.
Wiórki z ogórka przekładamy do miski. Do nich przeciskamy przez praskę niewielki ząbek czosnku. Dolewamy 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę soku z cytryny. Całość doprawiamy solą, pieprzem i świeżym koperkiem. Teraz wystarczy wymieszać i gotowe. Odświeżający sos ogórkowo-czosnkowy jest gotowy do podania.
Zobacz też:
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków