Reklama
Reklama

Siekasz czosnek i wrzucasz na patelnie? Pozbawiasz go smaku i wszystkich właściwości

Czosnek nie tylko nadaje smak potrawom. Nie bez powodu uważany jest za naturalny antybiotyk. Wzmacnia odporność, działa antybakteryjnie i antywirusowo. Wszystko to dzięki wydzielającej się z niego allicynie. Jednak nieodpowiednią obróbką możemy zniszczyć właściwości zdrowotne czosnku. Co zrobić, żeby ich nie stracić? Wyjaśniamy.

Czosnek i jego właściwości. Lek na całe zło 

Czosnek prawdopodobnie przywieźli do Europy kupcy, którzy sprowadzili go z Azji. Jego właściwości lecznicze były tak silne, że od razu został okrzyknięty lekiem na odporność. Niektórzy przypisywali mu nawet, trochę na wyrost, moc odstraszania wampirów.  

Czosnek zawiera moc cennych składników: witaminy C, A, B, PP, oraz witaminy z grupy B. Do tego dochodzą jeszcze sole mineralne takie jak wapń, potas czy magnez. Dzięki temu składowi czosnek wspiera układ krwionośny i oddechowy, ułatwia odksztuszanie i działa przeciwzapalnie.  

Tajemnica zdrowotnego działania czosnku tkwi jednak w allicynie. To ona działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Czyni ze zwykłych roślin naturalne antybiotyki. Ząbki czosnku wydzielają ją w sytuacji zagrożenia, czyli podczas siekania czy gniecenia. Podobnie jest w przypadku cebuli czy pora.  

Jak używać czosnku, by nie pozbawiać go właściwości zdrowotnych?

Często sięgając po czosnek, przeciskamy go przez praskę lub szatkujemy i od razu wrzucamy na gorącą patelnię. Sugeruje to zresztą większość przepisów kulinarnych. Postępując w ten sposób, pozbawiamy czosnek jego właściwości. Allicyna wprawdzie jest odporna na temperaturę, ale enzymy prowadzące do jej powstania już nie. 

Jak więc prawidłowo używać czosnku? Wyjaśnia to na swoim profilu TikTokowym użytkowniczka @gini.gina. To lekarka, która wyjawia internautom wiele cennych faktów na temat zdrowia. W przypadku czosnku radzi, by po jego posiekaniu odstawić go na 10 minut. W tym czasie allicyna zdąży się wytworzyć i enzymy nie są już jej do niczego potrzebne. 

Allicyna okazuje się jednak przewrotną substancją. Owszem w ciągu kilku minut jej budowa się wzmocni. Jednak, jeśli czas między poszatkowaniem a spożyciem się przedłuży, jej zdrowotne działanie zacznie zanikać. Dlatego złym pomysłem jest posiekanie czosnku czy cebuli rano, by użyć ich do obiadu. Nie spowoduje to, że cennych składników wytrąci się więcej - wręcz przeciwnie, będzie ich mniej.

Czytaj też: Przygotuj "zielone złoto" i oczyść organizm. Poprawisz trawienie i zrzucisz zbędne kilogramy 

Sto zalet i dwie wady czosnku 

Sięgając po czosnek, musimy się liczyć z tym, że przez jakiś czas będziemy zionąć jego zapachem. Nie jest on zbyt przyjemny dla otoczenia. Dlatego po zjedzeniu potraw z czosnkiem warto pogryźć natkę pietruszki, liść mięty lub zjeść jabłko. Dobrze zadziała też szklanka pełnotłustego mleka.  

Inną wadą czosnku jest to, że działa on drażniąco na układ pokarmowy. Osoby z problemami trawiennymi czy podrażnieniami śluzówki powinny brać to pod uwagę.   

Zobacz też:

Żadne środki nie pomagają usunąć plam z materaca? Wystarczy żelazko i ten przedmiot

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | domowe sposoby | triki