Reklama
Reklama

Szybkie i tanie danie, które smakuje każdemu. Przepis na faszerowane ziemniaki

Wiele osób nadal nie może przekonać się do faszerowanych ziemniaków. Uważają oni, że takie danie nie jest ani sycące, ani zbyt smaczne. Mówią tak, ponieważ nie próbowali jeszcze tego przepisu. Nafaszeruj warzywo i ciesz się pysznym oraz pożywnym obiadem.

Faszerowane ziemniaki są bardzo szybkie do przygotowania. Główną rolę odgrywa tutaj krojenie warzyw i wkładanie ich do środka ziemniaków, które następnie wstawiamy do piekarnika. Sukces tego dania tkwi w farszu. Przedstawiamy sprawdzony przepis

Jakich składników użyć do faszerowanych ziemniaków?

Faszerowane ziemniaki to nie tylko szybkie, ale też smaczne i tanie danie. Szczególnie polecamy ich przygotowanie na obiad. Ten warzywny farsz sprawi, że w mgnieniu oka znikną z talerzy. Jakich zatem składników potrzebujemy do tej potrawy? Oto lista:

  • 8 ziemniaków;
  • 300 g pieczarek;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 cebula;
  • 100 g sera żółtego;
  • 200 g dowolnej szynki lub kiełbasy;
  • 2 łyżki oliwy;
  • 0,5 pęczka natki pietruszki;
  • 0,5 łyżeczki papryki;
  • 0,5 łyżeczki tymianku;
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu;
  • odrobina soli i pieprzu.

Jak zrobić faszerowane ziemniaki? Prosty przepis

Na początek dokładnie szorujemy ziemniaki, aby były czyste. Następnie wrzucamy je w całości do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez około 15 minut, na pół miękko. Po tym czasie odcedzamy warzywa i odstawiamy do wystygnięcia.

Gdy ziemianki ostygną, to kroimy je na pół i wydrążamy ich środek. Po tej czynności przechodzimy do obierania i krojenia pieczarek, cebuli, czosnku oraz szynki (w kostkę). 

Zaczynamy szklić cebulę na oliwie, później dodajemy czosnek i pieczarki. Całość smażymy około 10 minut, do momentu wyparowania wody. Potem dokładamy szynkę, jednocześnie doprawiając farsz solą i pieprzem. Dorzucamy także wydrążony miąższ z ziemniaków oraz natkę pietruszki, którą uprzednio drobno siekamy. 

Każdą połówkę ziemniaka wypełniamy farszem, posypujemy startym serem oraz resztą przypraw. Faszerowane ziemniaki wykładamy na blachę, na której kładziemy papier do pieczenia. 

Faszerowane ziemniaki pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut. Warto polać je ketchupem i sosem czosnkowym, a także posypać szczypiorkiem. 

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania | warzywa